Trucks

Spoločnosť Kaunis Iron testuje prepravu rudy bez fosílnych palív pomocou 74-tonových elektrických nákladných vozidiel Volvo

Ťažobná spoločnosť Kaunis Iron investuje do toho, aby preprava železnej rudy bola úplne bez emisií. V spolupráci so spoločnosťou Volvo Trucks budú v unikátnom projekte testovať ťažké elektrické nákladné vozidlá o hmotnosti 74 ton*. Kaunis Iron plánuje investovať pol miliardy SEK do nových elektrických nákladných vozidiel.
Spoločnosť Kaunis Iron testuje prepravu rudy bez fosílnych palív pomocou 74-tonových elektrických nákladných vozidiel Volvo
Spoločnosť Kaunis Iron testuje v extrémnych severských podmienkach elektrické vozidlo Volvo.

Dnes Kaunis Iron prepravuje svoju rudu po 160 kilometrovej trase medzi Kaunisvaara a Pitkäjärvi v severnom Švédsku pomocou nákladných vozidiel Volvo poháňaných naftou. Celkom tridsať 90-tonových návesov absolvuje cestu nepretržite. Plánom do budúcnosti je prejsť na elektrické nákladné vozidlá pre ťažkú prepravu, aby mohli fungovať plne bez fosílnych palív s nulovými emisiami CO2.

V zime 2021 bolo nákladné vozidlo Volvo FMX Electric úspešne testované v reálnej prevádzke, kde muselo zvládnuť arktický chlad a teploty presahujúce -30 °C.

„Našim cieľom je dosiahnuť do roku 2025 prepravu bez fosílnych palív,“ hovorí Lars Wallgren, vedúci logistiky spoločnosti Kaunis Iron. „Momentálne usilovne pracujeme na tom, aby sme našu dopravu pokryli elektrickými nákladnými vozidlami. Pokiaľ sa nám to podarí, môžeme pri súčasnom tempe produkcie znížiť emisie oxidu uhličitého o približne 15 000 ton ročne. Ďalšiu fázu s využitím 74-tonových nákladných vozidiel zahájime v roku 2023 a máme cieľ dostať sa až na 90 ton. To by bola nezmenená celková hmotnosť súpravy v porovnaní s dnešnou, naftou poháňanou posádkou.“

„Volvo Trucks má ambiciózne ciele v oblasti udržateľnosti a sme veľmi radi, že môžeme byť dodávateľom v tomto projekte, ktorý bude skutočne znamenať zmenu. Preprava železnej rudy spoločnosťou Kaunis Iron je najnáročnejšia aplikácia, akú si možno predstaviť z hľadiska hmotnosti súprav, chladnej klímy a miery využitia. Ako líder na trhu vo vývoji elektrifikovanej ťažkej prepravy sa tešíme na prehĺbenie spolupráce,“ hovorí Ebba Bergbom Wallin, manažérka komerčnej elektromobility, Volvo Trucks Švédsko.

Projekt je výsledkom spolupráce spoločnosti Kaunis Iron, dílera Volvo Trucks Wist Last & Buss a energetickej spoločnosti Vattenfall, ktorá bude podporovať nabíjaciu infraštruktúru pre elektrické nákladné vozidlá.

Elektrické vozidlá pre akékoľvek prepravné aplikácie
Spoločnosť Volvo Trucks zahájila sériovú výrobu elektrických nákladných vozidiel v roku 2019 ako jedna vôbec z prvých značiek nákladných vozidiel na svete, ktorá tak urobila. S celkom šiestimi modelmi elektrických nákladných vozidiel vo výrobe k septembru 2022 má Volvo Trucks najkomplexnejší elektrický rad v celosvetovom nákladnom priemysle, ktorý zahŕňa aplikácie od mestskej distribúcie a zvozu odpadu až po mestskú stavebnú dopravu a regionálnu dopravu. Spoločnosť Volvo Trucks doposiaľ celosvetovo predala viac ako 2 200 elektrických nákladných vozidiel. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celkového predaja nákladných vozidiel bola do roku 2030 elektrická.


*Celková hmotnost súprava (GCW - Gross combination weight)

 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.