Trucks

Volvo Trucks, IKEA a Raben Group spájajú svoje sily, aby urýchlili prechod na prepravu s nulovými emisiami

Volvo Trucks, IKEA Industry a Raben Group podpísali dohodu o spolupráci v oblasti ťažkej dopravy s nulovými emisiami. IKEA predstaví ťažké elektrické nákladné vozidlá Volvo v interných prepravných tokoch v dvoch svojich výrobných závodoch v poľských mestách Zbąszyne a Babimost. Vozidlá bude prevádzkovať spoločnosť Raben Group. Nadobudnuté skúsenosti z pilotného projektu budú využité na elektrifikáciu komplexných dopravných operácií vo väčšej dopravnej sieti.
Volvo Trucks, IKEA a Raben Group spájajú svoje sily, aby urýchlili prechod na prepravu s nulovými emisiami
Ťažké elektrické nákladné vozidlá Volvo budú využívané na prepravu tovaru medzi dvoma továrňami IKEA Industry v Poľsku.

Spoločnosť IKEA je veľkým nákupcom prepravy s ročným objemom viac ako dvoma milióny zásielok po celom svete. Na dosiahnutie svojho strategického klimatického cieľa znížiť emisie skleníkových plynov pri preprave produktov o -70 % na zásielku*,  je elektrifikácia ťažkých nákladných vozidiel zásadná. Elektrifikácia prepravy je jednou z možností, ako riešiť základné príčiny klimatických zmien. 

IKEA Industry, Volvo Trucks a Raben Group teraz spojili svoje sily v Poľsku, aby nasadili nákladné vozidlá Volvo FM Electric s nulovými emisiami. Vozidlá budú pokrývať vnútorný tok tovaru medzi dvoma výrobnými závodmi IKEA Industry, ktoré sú od seba vzdialené 14 kilometrov, so sídlom v mestách Zbąszyne a Babimost v západnom Poľsku.

Nákladné vozidlá sa budú nabíjať v areáli výrobných závodov IKEA Industry pomocou obnoviteľnej elektriny z externého zdroja. Prvé elektrické nákladné vozidlo bude uvedené do prevádzky počas jesene a plánom je rozšírenie vozového parku na základe získaných výsledkov.

"Sme radi, že môžeme oznámiť spoluprácu, ktorej cieľom je urýchliť náš posun k udržateľnejšej cestnej doprave. Tento projekt nám umožňuje preskúmať a dozvedieť sa o výzvach a príležitostiach prepojených s elektrifikáciou dopravy vo veľkom meradle a ich vzájomných závislostiach v širšej dopravnej sieti,“ hovorí Małgorzata Dobies-Turulska, generálna riaditeľka IKEA Industry Zbąszynek.

„Sme nadšení, že môžeme spolupracovať so spoločnosťami IKEA a Raben Group na udržateľnejšej kamiónovej doprave. IKEA a Raben majú rovnako ako Volvo ambiciózne klimatické ciele. Tento projekt nám poskytne cenné poznatky a vytvorí dobrý základ pre rozšírenú spoluprácu v budúcnosti,“ hovorí Robert Grozdanovski, SVP pre strednú a východnú Európu, spoločnosť Volvo Trucks.

“Pre Raben Group je tento projekt prvým krokom v procese dekarbonizácie našej vlastnej flotily smerujúcej k ambicióznym plánom znižovania CO2, ktoré boli nedávno vedecky schválené odborníkmi z oblasti Science Based Targets (SBTi). Rovnako je to dôležitý projekt v procese komplexnej nákladnej dopravy. Sme jednou z prvých logistických spoločností v Európe, ktorá prijala ambicióznu výzvu prevádzkovať elektrické nákladné vozidlo s 24-tonovým návesom,” hovorí Piotr Banasiak, výkonný riaditeľ spoločnosti Raben Transport.

Spoločnosť Volvo Trucks zahájila sériovú výrobu elektrických nákladných vozidiel v roku 2019 ako jedna z prvých značiek nákladných vozidiel na svete. Dnes má spoločnosť v celosvetovej sériovej výrobe šesť modelov elektrických nákladných vozidiel - najširší rad elektrických nákladných vozidiel v tomto odvetví. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celkového predaj nákladných vozidiel bola do roku 2030 elektrická.


*V porovnaní s rokom 2017


O spoločnosti IKEA Industry
IKEA Industry je integrovanou súčasťou IKEA Supply a IKEA lokálnych výrobných prevádzok. IKEA Industry je so svojimi 22 pobočkami zastúpená v ôsmych krajinách, čo z nej robí najväčšieho svetového výrobcu dreveného nábytku. Zamestnáva približne 17 500 spolupracovníkov.
 

O spoločnosti Raben Group
Raben Group je logistická spoločnosť, ktorá poskytuje komplexné služby TFL: zmluvná logistika, cestná sieť (vnútroštátna, medzinárodná a Východ), preprava čerstvých komodít, FTL & intermodálna doprava, námorná a letecká nákladná doprava. Prevádzkuje viac ako 160 vlastných pobočiek v 15 európskych krajinách a každý deň vyšle na cesty viac ako 9 000 kamiónov.


 

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.