Trucks

Spoločnosť Dalitrans sa podelila o skúsenosti z testovania Volvo FM Electric

Zaradenie nákladných vozidiel na elektrický pohon do každodennej prevádzky si vyžaduje nový spôsob myslenia. Moderné technológie so sebou prinášajú mnoho otázok, na ktoré dopravcovia hľadajú odpovede.
Spoločnosť Dalitrans sa podelila o skúsenosti z testovania Volvo FM Electric

S cieľom zažiť elektromobilitu zblízka, prináša spoločnosť Volvo Trucks na Slovensku svojim zákazníkom možnosť otestovať si Volvo FM Electric v ich reálnom prostredí. Ťahač s celkovou kapacitou batérií 540 kWh a trvalým výkonom až 490 kW (666 k) je vhodným riešením pre miestnu a regionálnu prepravu tovaru.

Jednou z prvých, ktorá Volvo FM Electric zaradila do reálnej prevádzky, bola spoločnosť Dalitrans, s.r.o. Na dopravnom trhu pôsobí už 25 rokov a radí sa k najväčším prepravným spoločnostiam na Slovensku. Dnes prevádzkuje viac ako 250 vozidiel a neustále hľadá inteligentné riešenia s cieľom znížiť svoju uhlíkovú stopu. 

Ťahač prepravoval čerstvé potraviny pre obchodný reťazec Kaufland a z centrálneho skladu neďaleko Ilavy zásoboval okolité predajne.

"Sme radi, že sme sa mohli medzi prvými zákazníkmi na Slovensku zúčastniť testovania plne elektrického ťahača návesov, ktorý dokáže prepraviť až 25 ton nákladu. Vozidlo sme nasadili na pravidelné linky pre nášho dlhoročného obchodného partnera. Z centrálneho skladu v Ilave jazdilo na rôzne smery - od Bratislavy, Nitry až po Žiar nad Hronom. Volvo FM Electric to zvládlo bez problémov aj vďaka tomu, že sme ho nabíjali priamo v areáli našej spoločnosti.  Priemerne sme s vozidlom denne najazdili viac ako 250 km a po návrate malo ešte 30% energie v batériách. Ak bude nabíjacia infraštruktúra vybudovaná aj u našich zákazníkov a vozidlo bude môcť dobíjať počas nakládky a vykládky, vedeli by sme s takýmto vozidlom najazdiť až okolo 400 km,“ povedal Ing. Roman Stovička, manažér dopravy v spoločnosti Dalitrans, s.r.o.

Zelené ambície spoločnosti Dalitrans, s.r.o. v oblasti čistejšej prepravy sú dlhodobé. Už viac ako 4 roky prevádzkuje ťahače Volvo FH LNG, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a s ich prevádzkou sú nadmieru spokojní. Vo svojom modernom areáli vybudovali tankovaciu stanicu na LNG, nedávno spojazdnili výkonnú elektrickú dobíjaciu stanicu a sú pripravení ísť aj ďalej.  

„V budúcnosti budeme nútení rozšíriť našu flotilu o ekologické vozidlá aj vzhľadom k nariadeniam EÚ, ktoré vyžadujú, aby do roku 2030 bola uhlíková stopa znížená až o 50% oproti roku 2020. Výsledky z nášho testovania postupne spracúvame, ale prvotné údaje dokazujú že variabilné náklady na toto vozidlo sú nižšie,“ dodal Ing. Roman Stovička.

Klimatické zmeny a súčasný spôsob života nás nútia prehodnotiť dnešné pracovné postupy a prijímať také rozhodnutia, ktoré prinášajú výrazné zmeny. 

„Sme hrdí na to, že spoločnosť Volvo Trucks dlhodobo a intenzívne pracuje na vývoji vozidiel s pohonom na alternatívne palivá. Vidíme, že práve moderné technológie nám v súčasnosti pomôžu prekonávať tie najväčšie výzvy spojené s klimatickými zmenami. A práve s týmto zámerom našim zákazníkom prinášame možnosť otestovať si elektrické vozidlo v ich pracovnom prostredí. Teší nás, že aj spoločnosť Dalitrans je pre túto technológiu naklonená,“ povedal Ing. Leonard Toček, generálny riaditeľ Volvo Group Slovakia. 


Fakty o vozidle
Volvo FM Electric 4x2 T
Kabína: vysoká spacia
Trvalý výkon: 490 kW (450-666 k)
Tri elektromotory, prevodovka I-Shift
Šesť batérií s celkovou kapacitou 540 kWh
Doba nabíjania: 9,5 h striedavým prúdom (43 kW) alebo 2,5 h jednosmerným prúdom (250 kW)
Dojazd: v rozmedzí 300-350 km
Bezpečnostné prvky: ESP, Adaptívny tempomat, Systém výstrahy opustenia jazdného pruhu s asistenciou návratu, Podpora výstrahy vodiča, Systém výstrahy pred kolíziou, Automatická aktivácia prívesovej brzdy proti zalomeniu súpravy.
Užitočné zaťaženie vozidla 24 ton

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.