Trucks

Volvo Trucks dodalo spoločnosti CEMEX prvý elektrický domiešavač betónu ťažkého radu

Spoločnosť Volvo Trucks dodala spoločnosti CEMEX svoje prvé plne elektrické nákladné vozidlo na domiešavanie betónu s nulovými emisiami výfukových plynov. Batériové nákladné vozidlo je najnovším prírastkom v zmysle dohody podpísanej medzi spoločnosťami Volvo a CEMEX v roku 2021 o globálnej spolupráci v riešeniach elektromobility s cieľom dosiahnuť zníženie emisií uhlíka a vyššiu produktivitu.
Volvo Trucks dodalo spoločnosti CEMEX prvý elektrický domiešavač ťažkého radu
Volvo Trucks dodalo prvý ťažký plne elektrický domiešavač betónu spoločnosti CEMEX.

Elektrické Volvo FMX ťažkého radu, ktoré bolo včera odovzdané na akcii v nemeckom Berlíne, možno používať pre celodennú prácu s jedným nabitím počas pravidelnej prestávky. Od tohto mesiace bude fungovať v betonárke v Spandau v Berlíne. Elektrifikácia dopravy betónu je náročná kvôli veľkému zaťaženiu a požiadavkám na neustále miešanie. Keďže plne elektrická ťažká doprava sa postupne zvyšuje, spoločnosti Volvo Trucks a CEMEX pracujú na vývoji a rozširovaní technológií potrebných na to, aby sa doprava bez emisií stala realitou aj v náročnom stavebnom priemysle.

„Sme veľmi radi, že môžeme urobiť tento dôležitý krok v partnerstve so spoločnosťou CEMEX. Obe naše spoločnosti sa zaviazali k ambicióznym cieľom udržateľnosti a spolupráca je spôsob, ako to dosiahnuť. Spoločne budeme pracovať na implementácii bezemisnej prepravy v stavebníctve. Naše elektrické nákladné vozidlá majú nulové emisie a ich tichá prevádzka ponúka lepšie prostredie pre ľudí pracujúcich na staveniskách, ako aj pre obyvateľov žijúcich v blízkosti,“ hovorí Roger Alm, prezident Volvo Trucks.

„CEMEX sa zaviazala stať sa spoločnosťou s nulovými emisiami CO2; inovácie a spolupráca sú jadrom tohto nášho záväzku,“ hovorí Fernando A. González, generálny riaditeľ spoločnosti CEMEX. „Naše partnerstvo so spoločnosťou Volvo má neuveriteľný potenciál prispieť k dekarbonizácii nášho podnikania. Zavedenie prvého plne elektrického nákladného vozidla na prepravu hotových zmesí je v tomto smere veľkým pokrokom.“

CEMEX a Volvo Group sú zakladajúcimi členmi koalície First Movers, spolupráca medzi Svetovým ekonomickým fórom so špeciálnym vyslancom prezidenta USA pre klímu Johnom Kerrym, aby spoločnosti prijali nákupné záväzky, ktoré vytvárajú trhový dopyt po nízko uhlíkových technológiách. Volvo Trucks a CEMEX sa zaviazali dosiahnuť svoje ambiciózne ciele v oblasti udržateľnosti a prispieť k dekarbonizácii globálnej ekonomiky.

Volvo Trucks má najkompletnejší rad elektrických nákladných vozidiel, ktoré môžu pracovať s celkovou hmotnosťou 16 až 44 ton, pokrývajú všetko od mestskej distribúcie a manipulácie s odpadom až po mestskú stavebnú dopravu a regionálnu prepravu tovarov. Volvo Trucks je lídrom na trhu ťažkých elektrických nákladných vozidiel ((≥ 16 ton) v Európe a USA. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celkového predaja nových nákladných vozidiel bola do roku 2030 elektrická. Spoločnosť Volvo Trucks sa zaviazala dosiahnuť nulové emisie skleníkových plynov v hodnotovom reťazci najneskôr do roku 2040.

CEMEX je globálna spoločnosť, ktorá ponúka stavebný materiál - cement, transportbetón, kamenivo – ako aj urbanizačné riešenia na trhoch po celom svete.

Fakty - Volvo FMX Electric domiešavač betónu
Elektrický pohon: 2 motory, výkon 330 kW
Batérie: 4 batérie, 360 kWh
Nadstavba domiešavač betónu je poháňaná hydraulickým systémom, ktorý získava energiu z trakčnej batérie.
Prevodovka: I-Shift
Rázvor: 4100 mm
Nadstavba: Domiešavač betónu, 9m³


LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.