Trucks

Spoločnosť DB Schenker rozširuje svoju flotilu o prvé elektrické nákladné vozidlo Volvo

Spoločnosť DB Schenker je svetovým poskytovateľom logistických služieb a vďaka individuálnemu prístupu k svojim zákazníkom a ponuke inovatívnych riešení je silným hráčom aj na Slovensku. Jej dlhodobou vízou je výrazne znižovať svoju uhlíkovú stopu v každodennej prevádzke. A to sa jej darí – práve dnes si od spoločnosti Volvo Group Slovakia preberá Volvo FL Electric, ktoré bude zastrešovať logistiku v Bratislave a jej okolí.
Spoločnosť DB Schenker rozširuje svoju flotilu o prvé elektrické nákladné vozidlo Volvo
DB Schenker, ako líder svetovej logistiky, zaraďuje do rozsiahlej flotily prvé plne elektrické nákladné vozidlo Volvo FL Electric určené na paletové prepravy.

DB Schenker bola jednou z prvých spoločností na Slovensku, ktorá prejavila záujem oboznámiť sa s elektrickými vozidlami, čo naštartovalo našu vzájomnú diskusiu. Koncom roka 2021 si zapožičali demo vozidlo Volvo FL Electric, ktoré zabezpečovalo doručovanie aj vyzdvihnutie zásielok v rôznych mestských častiach Bratislavy. Vodič bol nadšený z akcelerácie vozidla a po pracovnej dobe sa vôbec necítil unavený. Po ukončení pracovnej zmeny zostalo aj dostatok elektrickej energie na neočakávané úkony, ak by sa počas pracovnej zmeny vyskytli.

Práve výsledky testu ponúkli dôležité informácie, vďaka ktorým sa nám podarilo optimalizovať správnu rovnováhu medzi prevádzkovanou vzdialenosťou, hmotnosťou nákladu a nabíjacou infraštruktúrou. Volvo FL Electric sa úkázalo ako riešenie šité na mieru spoločnosti DB Schenker.

„Našu cestu za udržateľnou logistikou berieme zodpovedne a vďaka našej profesionalite a globálnym projektom smerujeme k jej dosiahnutiu míľovými krokmi. Nové technológie nám umožňujú napredovať a prinášať emisne neutrálne riešenia našim zákazníkom už teraz", uvádza Dietmar Schmickl, generálny riaditeľ v spoločnosti DB Schenker.

Dôraz na trvalo-udržateľnú logistiku rastie a preto aj spoločnosti pôsobiace v logistike hľadajú ekologické riešenia, ktoré znižujú dopady tohto priemyselného odvetvia.

Znižovanie uhlíkovej stopy je pre spoločnosť DB Schenker dlhodobým strategickým cieľom. Sme veľmi radi, že práve partnerstvo so spoločnosťou Volvo Trucks nám dáva možnosť ponúknuť našim zákazníkom ďalšiu ekologickú formu prepravy. S týmto E-truckom budeme môcť rozvážať paletové zásielky v našom meste s nulovými emisiami a s nižšou hlučnosťou,“ priblížila nám Martina Konkoľová, Project & Strategy Management Office v spoločnosti DB Schenker.

Elektrické nákladné vozidlo Volvo FL Electric o celkovej hmotnosti 16 ton a s užitočným zaťažením 8 ton prejde na jedno nabitie okolo 150 - 200 km, v závislosti od poveternostných podmienok a zručnosti vodiča. Nulové emisie a dostatočný dojazd predstavujú ideálne riešenie pre distribúciu koncovým zákazníkom aj v mestskom prostredí. Prevádzka nákladného vozidla je naviac veľmi tichá, a je prínosom pre zásobovanie aj v nočných hodinách.

”Spoločnosti DB Schenker ponúkame plnohodnotné patrnerstvo v oblasti elektromobility. Vozidlo Volvo FL Electric dodávame s komplexným balíkom, a to vrátane zlatej servisnej zmluvy, financovania prostredníctvom našej leasingovej spoločnosti Volvo Finančné Služby a podporou počas celej doby využívania vozidla. Ambíciou oboch spoločností, DB Schenker a Volvo Group Slovakia, je dosiahnuť zmenu k lepšiemu zajtrajšku a dopomôcť aj k tomu, aby sa elektrifikácia na Slovensku etablovala aj v oblasti nákladnej prepravy. Vnímame, že čoraz viac nákupcov prepravy sa pýta práve na možnosti udržateľnejšej prepravy,” povedal Leonard Toček, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Group Slovakia

Fakty o vozidle
- Volvo FL Electric 4x2 R
- Denná kabína
- Trvalý výkon: 130 kW (175 k)
- Jeden elektromotor, dvojstupňová prevodovka
- Štyri batérie s celkovou kapacitou 265 kWh
- Doba nabíjania: 16,8 h striedavým prúdom (22 kW) alebo 2,3 h jednosmerným prúdom (150 kW)
- Bezpečnostné prvky: ESP, Systém výstrahy pred čelným nárazom, Adaptívny tempomat, Núdzové brzdenie, Systém kontroly jazdy v jazdnom pruhu s výstrahou pri vybočení
- Celková hmotnosť vozidla 16 ton
- Užitočné zaťaženie viac ako 8 ton
- Skriňová nadstavba typu Ferrofoam s hydraulickou zdvižnou plošinou Dhollandia DH-LM15 1500 kg
- Vnútorné rozmery nadstavby: 6 500 mm x 2 480 mm x 2 660 mm
- Servis podvozku Volvo – krytý servisnou zmluvou Volvo Gold
- Vozidlo je financované prostredníctvom Volvo Finančných Služieb Slovensko

Fakty o spoločnosti DB Schenker
DB Schenker je popredným globálnym poskytovateľom logistických služieb už od roku 1872. Priemyslu a obchodu pomáha pri globálnej výmene tovarov prostredníctvom pozemnej prepravy, celosvetovej leteckej a námornej prepravy, zmluvnej logistiky a riadenia dodávateľského reťazca. Prevádzkuje viac ako 2100 pobočiek na celom svete a o ich chod sa stará viac ako 74 500 zamestnancov. Spoločnosť má na Slovensku štyri zastúpenia. Minulý rok oslávila 30. výročie svojej pôsobnosti na slovenskom trhu.
www.dbschenker.com/sk

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.