Trucks

Volvo ponúka elektrické nákladné vozidlá vhodné pre stavebníctvo

Spoločnosť Volvo Trucks vyvinula rad ťažkých elektrických nákladných vozidiel, ktoré sú prispôsobené pre stavebný priemysel. Používaním elektrických nákladných vozidiel môžu teraz spoločnosti uspokojiť rastúci dopyt po vozidlách s nižšou hladinou hluku a nulovými emisiami výfukových plynov na mestských stavbách a v ich okolí.
Volvo ponúka elektrické nákladné vozidlá vhodné pre stavebníctvo
Dopyt po elektrifikácii dopravy v oblasti mestskej výstavby sa zvyšuje.

Dopyt po elektrickej doprave v stavebníctve sa zvyšuje, pričom dvoma hlavnými hnacími silami sú bezemisné zóny v mestách a potreba stavebných firiem splniť klimatické ciele.

Spoločnosť Volvo Trucks preto vyvinula vysokovýkonné elektrické nákladné vozidlá, ktoré umožňujú zákazníkom v segmente stavebníctva prejsť na udržateľnejšiu prepravu. Bežné nákladné vozidlá s jednoduchým podvozkom a vstavanými aplikáciami pre širokú škálu nadstavieb, ako sú sklápače, domiešavače a žeriavy, sú teraz v ponuke v elektrickej verzii.

“Stavebné vozidlá sú zvyčajne v prevádzke na krátke vzdialenosti a pohybujú sa v opakovaných tokoch, napríklad dodávka materiálu na stavenisko. Vďaka tomu sú veľmi vhodné na elektrifikáciu. Naše elektrické nákladné vozidlá môžu byť šité na mieru, aby zvládli mnohé z týchto úloh, čo znamená, že zákazníci v stavebníctve môžu teraz získať rovnaké nákladné vozidlo, aké dnes používajú, no v elektrickej verzii. To im dodáva lepšiu manévrovateľnosť, nižšiu hladinu hluku a nulové emisie výfukových plynov,” vysvetľuje Jessica Sandström, globálna produktová manažérka spoločnosti Volvo Trucks.

Konfigurované pre zvýšenie užitočného zaťaženia a produktivity
Nové elektrické nákladné vozidlá sú flexibilné vďaka rôznym možnostiam kabíny, batérií a širokej ponuke konfigurácií náprav. To umožňuje širšiu škálu podvozkov a možnosť kratšieho rázvoru až do 3 900 mm, čo zase vytvára flexibilitu pri prispôsobení nákladného vozidla tak, aby zvládlo široký rozsah stavebných operácií.

Zákazníci si môžu vybrať od šiestich až po dve batérie, aby zodpovedali ich špecifickým požiadavkám na dojazd a užitočnému zaťaženiu. Nové podvozky majú kapacitu batérií medzi 180-540 kWh.

„Pokiaľ ide o kapacitu batérií, vozidlo možno nakonfigurovať tak, aby zodpovedalo skutočnej prevádzke a trase. Ak nevozíte nadbytočný počet batérií, môžete zvýšiť užitočné zaťaženie a tým aj produktivitu,“ komentuje Jessica Sandström.

Tri možnosti PTO
Tri typy pomocných pohonov - riešenie, ktoré uľahčuje montáž elektrických alebo mechanických nadstavieb: elektrický, mechanický a prevodovkový.

Elektromechanické aj prevodové riešenie ponúkajú výborné možnosti na optimalizáciu spotreby energie a zabránenie nadmernému hluku.

Volvo Trucks je v súčasnosti jediným svetovým výrobcom nákladných vozidiel s celým elektrickým modelovým radom dostupným už dnes. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celosvetového predaja nových nákladných vozidiel bola najneskôr do roku 2030 elektrická.

Volvo FM Electric a Volvo FMX Electric so vstavanými aplikáciami môžu byť vybavené nasledovne:

Predaj zahájený v decembri 2022, sériová výroba od marca 2023:
Pohon: 490 kW
Hnacia línia: 3 elektrické motory
Batérie: 450-540 kWh, 5-6 batérií
Kabína: spacia, vysoká, extra vysoká spacia kabína
Rázvor: 4 300 - 6 700 mm
Konfigurácia náprav - podvozok: 4x2, 6x2, 6x4, 8x2, a 8x4
Pomocný pohon (PTO): elektrický, mechanický a prevodovkový

Predaj zahájený vo februári 2023, sériová výroba v máji 2023:
Pohon: 330 kW
Hnacia línia: 2 elektrické motory
Batérie: 360 kWh, 4 batérie
Kabína: denná kabína
Rázvor: 3 900 - 6 700 mm

Predaj zahájený v júni 2023, sériováj výroba v septembri 2023:
Batérie: 180-270 kWh, 2-3 batérie

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.