Trucks

Volvo uvádza na trh výkonné vozidlo na bioplyn pre znižovanie CO2 v diaľkovej preprave

Spoločnosť Volvo Trucks teraz uvádza na trh nové, výkonnejšie nákladné vozidlá na plyn, ktoré môže jazdiť na skvapalnený bioplyn. Nové nákladné vozidlo môže zastrešiť náročné úlohy pri preprave na dlhé vzdialenosti a zároveň znížiť emisie CO2.
Volvo uvádza na trh výkonné vozidlo na bioplyn pre znižovanie CO2 v diaľkovej preprave
O 4% úspornejšie nákladné vozidlá s plynovým pohonom od spoločnosti Volvo dosiahnu vyššiu úroveň výkonu 500 k spolu s o 10% väčšiu nádrž na plyn.

Pred piatimi rokmi spoločnosť Volvo Trucks uviedla na trh svoje nákladné vozidlá, ktoré môžu jazdiť na skvapalnený bioplyn, často nazývaný bio-LNG, čo je obnoviteľné palivo, ktoré možno vyrobiť z mnohých druhov organického odpadu, vrátane zvyškov potravín. Palivo môže znížiť emisie CO2 až o 100 %.
 

„Bioplyn je skvelým doplnkom k elektrickej preprave, pomáha dopravcom s ich ambíciami v oblasti udržateľnosti a zameriava sa na klimaticky neutrálnu prepravu,“ hovorí Daniel Bergstrand, produktový manažér pre nákladné vozidlá na plyn v spoločnosti Volvo Trucks.
 

Nákladné vozidlá s plynovým pohonom Volvo FH a FM dosiahnu vyššiu úroveň výkonu 500 k, čím doplnia výkonnostné varianty motorov 420 a 460 k. Plynové motory tiež prechádzajú zásadnými technickými vylepšeniami, vďaka ktorým sú až o 4 % úspornejšie**, čo spolu s novou o 10 % väčšou nádržou na plyn prispieva k dlhšiemu dojazdu.
 

„Naše efektívne nákladné vozidlá na plynový pohon majú výkon porovnateľný s ich naftovým náprotivkom. Tankovanie je takmer rovnako rýchle ako u naftových nákladných vozidiel a rastúca sieť s viac ako 600 čerpacími stanicami na bio-LNG aj LNG v Európe z nich robí ideálne riešenie pre diaľkovú prepravu,“ vysvetľuje Daniel Bergstrand.
 

Neexistuje jediné riešenie, ktoré by vyriešilo zmenu klímy 
Posilnený rad na plynový pohon dobre zapadá do strategického plánu spoločnosti Volvo Trucks v troch smeroch k dosiahnutiu nulových emisií: akumulátorové elektrické nákladné vozidlá, nákladné vozidlá s palivovými článkami a spaľovacím motorom, ktoré využívajú obnoviteľné palivá, ako je bioplyn, HVO alebo dokonca zelený vodík.


„Je potrebné mať niekoľko technických riešení, pretože dostupnosť energetickej a palivovej infraštruktúry sa medzi krajinami a regiónmi výrazne líši a požiadavky na každú dopravnú úlohu sú veľmi špecifické,“ komentuje Daniel Bergstrand.
 

Masívne plány na nahradenie fosílneho LNG, bio-LNG v Európe
Očakáva sa, že európska produkcia bio-LNG rýchlo porastie a odkloní sa od využívania fosílneho LNG. Európska komisia predložila plán nazvaný REPower EU, kde sa zameriava na vytváranie výrazne zvýšenej domácej výrobnej kapacity pre rôzne druhy energie. Plánom je do roku 2030 desaťkrát zvýšiť ročnú produkciu bioplynu* a toto odvetvie už zahájilo fázu rýchleho rastu. Aj mimo Európy sa dostáva potenciál bio-LNG do popredia záujmu.

 

Fakty o nákladných vozidlách Volvo na plyn:
Modely produktov: Volvo FH, FM a FMX (na vyžiadanie).
Výkonové úrovne: 420, 460 a 500 koní.
Palivo: bio-LNG (skvapalnený bioplyn) alebo LNG. K naštartovaniu sa používa malé množstvo nafty alebo HVO.
Dojazd: až 1000 km**.
Technológia motora: Využitím vysokej účinnosti vznetového motora je dosiahnutá rovnaká ovládateľnosť ako u naftového nákladného vozidla, čo umožňuje jazdiť s vysokým zaťažením a prekonávať dlhé vzdialenosti.
Nové motory Euro 6 krok E poháňané plynom sú až o 4 % úspornejšie** ako motory krok D.
Plynové motory boli kompletne modernizované a zvýšenú účinnosť dosahujú vďaka novým vstrekovačom a piestom so zníženým trením spoločne s novým turbom, variabilným olejovým čerpadlom a ventiláciou kľukovej hriadele, ktorá spracováva nefiltrovaný olej.

 

Fakty o skvapalnenom plyne:
Bio-LNG (taktiež nazývaný LBG) je obnoviteľné palivo, ktorým je kvapalný bioplyn (bio metán). Akýkoľvek organický odpad možno premeniť na bioplyn, napríklad kal z čistiarní, potravinový odpad, hnoj a ďalšie zvyšky produktov.
LNG (Liquified Natural Gas) je fosílny plyn (metán), ktorý sa získava z podzemných alebo podmorských zásob.
Proces skvapalňovania bioplynu je rovnaký ako u LNG; plyn sa ochladí na –162 °C. Palivo tak zaberie výrazne menej miesta, čo umožňuje preniesť do nádrže nákladného vozidla oveľa väčšie množstvo energie, čo výrazne zvyšuje dojazd.
Cieľom Európskej komisie (REPower EU) je desaťkrát zvýšiť ročnú produkciu bioplynu na 35 miliárd metrov kubických do roku 2030*. Už teraz je potvrdené, že viac ako 78 zariadení na bio-LNG bude v Európe pripravený do roku 2024. Očakáva sa, že Nemecko a Taliansko spolu s Holandskom budú v najbližších rokoch vedúcimi krajinami v oblasti bio-LNG.

 

* Štatistická správa EBA (European Biogas Association) za rok 2022.

** Skutočná spotreba paliva a dojazd sa môžu líšiť v závislosti na mnohých faktoroch, ako je rýchlosť jazdy, využívanie tempomatu, špecifikácia vozidla, zaťaženie vozidla, aktuálna topografia, zručnosti vodiča, údržba vozidla a poveternostné podmienky. 
 

LINK na dokument REPower EU
 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.