Trucks

Volvo predstavuje elektrické nákladné vozidlá s dlhším dojazdom

Volvo Trucks teraz predstavuje nové, výkonnejšie batérie pre svoje stredne ťažké elektrické nákladné vozidlá, ktoré sú schopné pokryť dlhší dojazd až do 450 km a umožňujú elektrifikovať ešte viac druhov prepráv v mestských oblastiach.
Volvo predstavuje elektrické nákladné vozidlá s dlhším dojazdom
Nové, efektívnejšie batérie v stredne ťažkých nákladných vozidlách Volvo ponúkajú celkový dojazd až 450 km na jedno nabitie.

Vďaka výkonnejším batériám v stredne ťažkom rade nákladných vozidiel Volvo - modeloch Volvo FL Electric a Volvo FE Electric - je teraz možné urýchliť prechod na tichšiu a čistejšiu mestskú dopravu. Nové batérie ponúkajú o 42 % väčšiu energetickú kapacitu a to zvyšuje ich celkový dojazd až na 450 km na jedno nabitie.

To znamená, že nákladné vozidlá dokážu zvládnuť väčšinu typov trás a úloh v mestských oblastiach, vrátane napájania zariadení a príslušenstva pre energeticky náročné úlohy, ako sú manipulácia s odpadom či výstavba miest. Dodatočnú energiu možno využiť aj v meste počas dlhých pracovných zmien bez potreby dobíjania. Vďaka vylepšeným batériám má Volvo FL Electric teraz dojazd až 450 km, zatiaľ čo Volvo FE Electric má dojazd až 275 km.

„S dojazdom až 450 km sú naše elektrické nákladné vozidlá pripravené nahradiť celú flotilu nákladných vozidiel v mestskej doprave s naftovými motormi. Volvo FL a FE Electric produkujú minimálne emisie a hluk, čo je prospešné pre klímu, vodiča a každého, kto žije a pohybuje sa v meste,“ hovorí Jessica Sandström, SVP Product Management spoločnosti Volvo Trucks.

Väčšia kapacita znamená, že na rovnaký výkon, aký je dnes dostupný, je potrebných menej batérií. Ak si úlohy zákazníkov vyžadujú kratšie dojazdy, môžu zvýšiť svoje užitočné zaťaženie s nižším počtom batérií – vyššie užitočné zaťaženie o 500 kg namiesto každej batérie.

„Pre niektorých zákazníkov je dôležitejšie získať extra užitočné zaťaženie, než maximalizovať dojazd. Úzko spolupracujeme s našimi zákazníkmi pri výbere toho najlepšieho riešenia,“ hovorí Jessica Sandström.

Výmenou naftových modelov Volvo FL alebo Volvo FE za elektrickú verziu využívajúcu zelenú elektrinu na typickej trase je možné ušetriť približne 30 ton CO2 ročne.*

Vylepšené modely Volvo FL Electric a FE Electric sa dajú objednať už teraz s dodaním na jeseň 2023.

Odkedy spoločnosť Volvo Trucks začala v roku 2019 vyrábať plne elektrické nákladné vozidlá, predala takmer 5 000 elektrických nákladných vozidiel v 40 krajinách po celom svete. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celkových globálnych predajov nákladných vozidiel bola do roku 2030 elektrická.


Fakty

Volvo FL Electric
Výkon: Až 180 kW   
Hnacia línia: 1 elektromotor
Kapacita batérií: 280-565 kWh, 3-6 batérií
Dojazd: Až 450 km (distribúcia) bez elektro-mechanického pomocného pohonu (PTO), 6 batérií.
Až 280 km (distribúcia) bez elektro-mechanického PTO, 3 batérie.

Volvo FE Electric
Výkon: Až 225 kW
Hnacia línia: 2 elektromotory
Kapacita batérií: 280-375 kWh, 3-4 batérie
Dojazd: Až 275 km (distribúcia) bez elektro-mechanického PTO, 4 batérie.
Až 200 km (zvoz odpadu) s elektro-mechanickým PTO, 4 batérie.


*Úspora CO2 je založená na výpočte pomocou Volvo kalkulačka na výpočet ekologickej stopy  (porovnanie používania v meste s ročným nájazdom 50 000 km a za predpokladu, že porovnávač nafty využíva 7 % bionafty a dosahuje priemerne 21 l/100 km. Celková hmotnosť Volvo FE Electric je 27 ton a Volvo FL Electric 16,7 tony).


 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.