Trucks

Spoločnosť Lidl testuje Volvo FM Electric v reálnej prevádzke

Spoločnosť Lidl je známa svojím zodpovedným prístupom k životnému prostrediu. Dôkazom je nasadenie Volvo FM Electric ťažkého radu do svojej logistickej flotily. Vďaka jeho 100 % elektrickému pohonu bude preprava tovarov zase o čosi zelenšia.
Spoločnosť Lidl testuje Volvo FM Electric v reálnej prevádzke
Vďaka novému Volvo FM Electric môžu prepraviť až neuveriteľných 24 ton nákladu.

V minulom roku spoločnosť Lidl prevzala prvý elektrické nákladné vozidlo Volvo FE Electric s chladiarenskou nadstavbou s užitočným zaťažením viac ako 8 ton. Vďaka novému Volvo FM Electric môžu prepraviť až neuveriteľných 24 ton nákladu. Ťahač Volvo FM Electric má celkovú kapacitu batérií 540 kWh a trvalý výkon až 490 kW (450-666 k). Jeho dojazd sa pohybuje v rozmedzí 300-350 km.  

Naši zákazníci hľadajú nové spôsoby a riešenia, ktoré prispievajú k dekarbonizácii dopravy a majú lepší vplyv na životné prostredie. Som presvedčený, že nákladné vozidlá Volvo Trucks Electric v spojení s komplexným balíkom podporných služieb sa stávajú konkurenčnou výhodou. Sme hrdí na to, že stojíme v popredí tejto transformácie a veríme, že aj elektromobilita má svoje miesto v budúcnosti prepravy,“ povedal Andrej Chudík, obchodný riaditeľ Volvo Group Slovakia.

Spoločnosť Lidl má v oblasti udržateľnosti prepravy jasný cieľ. Do roka 2030 chce totiž Lidl zabezpečiť, aby 75 % ich vozového parku malo alternatívny pohon, a tak dosiahnuť 30 % neutralitu v doprave. Čo teda inými slovami znamená, že 30 % flotily by malo mať pohon na elektrinu, vodík alebo bioplyn.

Lidl na Slovensku dosiahol veľa prvenstiev. Samozrejme, jedno z najdôležitejších je, že sme sa stali jednotkou na trhu. To všetko vďaka našim zákazníkom, zamestnancom aj partnerom. Každý líder však musí udávať smer a nebáť sa ísť aj tŕnistou cestou. Preto som hrdý, že sme sa ako spoločnosť vybrali cestou znižovania emisií a nasadzovania alternatívnych pohonov v kamiónovej preprave. Spoločne so svojimi prepravnými partnermi sme našli konsenzus. Naše ciele sú odvážne a ambiciózne, ale vieme, že pre našu planétu nevyhnutné. Postupne chceme nasadzovať aj ďalšiu techniku s  nulovými emisiami, aby sme sa postupne približovali k absolútne bezemisnej logistike,“ uviedol Peter Mego, vedúci úseku logistiky v spoločnosti Lidl.

Fakty o testovacom vozidle Volvo FM Electric
- Volvo FM Electric 4x2 T
- Kabína: vysoká spacia
- Trvalý výkon: 490 kW (450-666 k)
- Tri elektromotory, prevodovka I-Shift
- Šesť batérií s celkovou kapacitou 540 kWh
- Doba nabíjania: 9,5 h striedavým prúdom (43 kW) alebo 2,5 h jednosmerným prúdom (250 kW)
- Dojazd: v rozmedzí 300-350 km
- Bezpečnostné prvky: ESP, Adaptívny tempomat, Systém výstrahy opustenia jazdného pruhu s asistenciou návratu, Podpora výstrahy vodiča, Systém výstrahy pred kolíziou, Automatická aktivácia prívesovej brzdy proti zalomeniu súpravy.
- Užitočné zaťaženie vozidla 24 ton

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.