Trucks

Volvo dodáva prvé elektrické nákladné vozidlo ťažkého radu do Afriky

Volvo Trucks dodáva svoje prvé ťažké elektrické nákladné vozidlo do Maroka. Zákazníkom je spoločnosť Arma zaoberajúca sa odvozom odpadu, pričom ide o prvé ťažké batériové elektrické nákladné vozidlo od svetového výrobcu, ktorý je v komerčnej prevádzke v Afrike.
Volvo dodáva prvé elektrické nákladné vozidlo ťažkého radu do Afriky
Volvo dodalo prvé batériové elektrické nákladné vozidlo ťažkého radu zákazníkovi z Afriky.

Nasadenie ťažkých elektrických nákladných vozidiel sa v súčasnosti rozširuje do celého sveta. Keďže Európa a USA patria k lídrom, smerovanie k udržateľnejšej doprave sa rozbieha aj v iných častiach sveta. V Afrike sa teraz dodáva prvé ťažké elektrické nákladné vozidlo v meste Rabat v Maroku.

„Je to hrdý moment, keď robíme prvý krok k udržateľnejšej elektrickej doprave v Maroku a Afrike spolu s našim zákazníkom Arma a mestom Rabat. To jasne ukazuje, že nákladné vozidlá s nulovými emisiami zohrávajú v mnohých častiach sveta svoju úlohu. Volvo je prvou globálnou značkou s ťažkými elektrickými nákladnými vozidlami v komerčnej prevádzke v Afrike. Máme najširší rad elektrických nákladných vozidiel v tomto odvetví, ktorý už dnes umožňuje elektrifikovať veľkú časť ťažkých prepráv,“ hovorí Martin Nilsson, generálny riaditeľ Volvo Trucks Maroko.

Sériovo vyrobený kamión s nulovými emisiami bude slúžiť na zber odpadu v spoločnosti Arma v Rabate. Nahradením existujúceho naftového nákladného vozidla Volvo FE elektrickým vozidlom Volvo FE na typickej trase by sa mohlo ročne ušetriť približne 30 ton CO2.

Maroko má ambiciózne klimatické ciele založené na veľkých investíciách do obnoviteľnej energie. Krajina je lídrom v oblasti solárnej energie a je domovom najväčšieho koncentrovaného solárneho zariadenia na svete, Noor Quarzazate, ktoré sa nachádza 200 km juhovýchodne od mesta Marakéš.

„Sme hrdí na to, že sme prvou spoločnosťou v sektore odpadového hospodárstva v Maroku a Afrike, ktorá sa rozhodla investovať do udržateľnej mobility v spolupráci so spoločnosťou Volvo Trucks. Tým, že Arma urobila krok smerom k elektrifikácii našej flotily nákladných vozidiel, znižuje svoju uhlíkovú stopu, čím preukazuje náš záväzok voči životnému prostrediu. Naše zámery sú jasné: budeme pokračovať v investíciách do inovácií, ktoré pomáhajú znižovať emisie a prospievajú životnému prostrediu a zároveň podporíme našich zákazníkov pri plnení ich vlastných cieľov udržateľnosti,“ hovorí Youssef Ahizoune, generálny riaditeľ Arma Group.

Volvo FE Electric je jedným zo šiestich modelov plne elektrických nákladných vozidiel Volvo, ktoré sa už sériovo vyrábajú. Volvo Trucks má najširší rad elektrických nákladných vozidiel dostupných pre komerčnú prepravu. Globálnym cieľom spoločnosti Volvo je, aby v roku 2030 bolo 50% všetkých jej nových predaných nákladných vozidiel s elektrickým pohonom.

Poznámka:
Ekologická stopa sa zakladá na vypočte pomocou  Volvo kalkulačky na výpočet environmentálnej stopy (porovnáva využívanie v mestách s ročným nájazdom 50,000 km.)

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.