Trucks

Volvo Trucks a Boliden spolupracujú na nasadení elektrických nákladných vozidiel pre ťažbu

Volvo Trucks a ťažobná spoločnosť Boliden spájajú svoje sily pri implementácii elektrických nákladných vozidiel v banskom prostredí.
Volvo Trucks a Boliden spolupracujú na nasadení elektrických nákladných vozidiel pre ťažbu
Volvo Trucks a Boliden spolupracujú na nasadení elektrických nákladných vozidiel v ťažobnom priemysle (fotografia znázorňuje baňu v Kankbergu).

Švédska ťažobná skupina Boliden sa stáva jednou z prvých na svete, ktorá od roku 2023 začína používať batériové elektrické vozidlá pre ťažkú podzemnú prepravu. V banskom prostredí môžu elektrické vozidlá priniesť niekoľko veľkých výhod – vrátane nulových výfukových emisií, bezpečnejšieho pracovného prostredia a tichších pracovných podmienok.

Ťažobný priemysel dnes prechádza obdobím rýchlych zmien, kedy mnoho hráčov prechádza k udržateľnejším výrobným metódam, aby zaistili ťažobnému materiálu nižšiu klimatickú stopu. Rovnako ako v mnohých iných baniach sú výfukové plyny z naftových vozidiel zodpovedné za väčšinu emisií oxidu uhličitého z baní Boliden. Spoločnosť sa zaviazala znížiť svoje emisie CO2 o 40 percent do roku 2030*, a aby spoločnosť Boliden dosiahla svoje ciele v oblasti klímy, bude hrať zásadnú rolu elektrifikácia prepravy.

Nová dohoda o spolupráci medzi Boliden a Volvo Trucks znamená, že v Boliden bani Kankberg pri Skellefteå v severnom Švédsku budú využívané dve ťažké, elektrické nákladné vozidlá Volvo. Pokiaľ by všetky nákladné vozidlá v bani mali byť elektrické, emisie CO2 z bane by sa mohli nížiť o viac ako 25 percent.

„Je to vzrušujúca spolupráca v prostredí s veľmi náročnými požiadavkami; strmé svahy, ťažký náklad a vlhký vzduch, ktorý opotrebováva vozidlá,“ hovorí Jessica Lindholm, projektová manažérka spoločnosti Volvo Trucks. „Spolupráca so spoločnosťou Boliden nám poskytne cenné znalosti o výkone elektrických nákladných vozidiel pri jazde v podzemí a poskytne odpovede na otázky, ako je ovplyvnené hnacie ústrojenstvo a batérie. Znížené emisie oxidu uhličitého v ťažobnej preprave tiež znamenajú, že nepriamo znížime naše vlastné emisie CO2, pretože suroviny ťažobného priemyslu sa používajú v našich nákladných vozidlách.“

Prvé nákladné vozidlo, ktoré bude slúžiť v bani Kankberg, Volvo FH Electric, zastreší prepravu skalných svorníkov a ďalšieho vybavenia dolu do bane a bude uvedené do prevádzky v roku 2023. Na základe skúseností s prvým nákladným vozidlom bude neskôr použité ďalšie Volvo FH Electric a zabezpečí podzemnú prepravu horniny a rudy.

„Spoluprácu so spoločnosťou Volvo vnímame ako fantastickú príležitosť posunúť elektrickú technológiu vpred a zároveň sa naučiť, ako prispôsobiť naše operácie prechodu na podzemnú prepravu bez fosílnych palív. Veľkou výhodou nákladných vozidiel je, že prispievajú k udržateľnejšej prevádzky bane, a to ako z hľadiska emisií, tak i pracovného prostredia pre našich zamestnancov,“ komentuje Dennis Forslund, projektový manažér spoločnosti Boliden. "Okrem toho bude celkové množstvo energie spotrebované v bani nižšie, pretože elektrický pohon je energeticky účinnejší ako naftový motor a je možné zachytiť elektrinu regenerovanú pri brzdení motorom na svahoch baní."

Volvo Trucks ponúka najkomplexnejší rad elektrických nákladných vozidiel v obore so šiestimi modelmi elektrických nákladných vozidiel v sériovej výrobe a je lídrom na trhu ťažkých elektrických nákladných vozidiel v Európe a USA. Elektrické nákladné vozidlá spoločnosti môžu pokryť mnoho rôznych prepravných potrieb, od mestskej distribúcie a zvozu odpadu až po regionálnu či stavebnú prepravu. Cieľom spoločnosti Volvo je, aby 50 % jej nových predaných nákladných vozidiel v roku 2030 bolo elektrických.

O spoločnosti Boliden
Boliden je spracovateľská spoločnosť so zamarením na udržateľný rozvoj. Naše korene sú severské, náš trh je globálny. Naše hlavné kompetencie ležia v oblastiach prieskumu, ťažby, tavenia a recyklovania kovov. Boliden má približne 6 000 zamestnancov a ročný obrat približne 85 miliárd SEK. Akcie sú kótované v segmente Large Cap na NASDAQ OMX Stockholm.

*Rozsah 1 a 2 v porovnaní s rokom 2021



LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.