Spoločnosť Volvo Trucks zahájila predaj elektrických nákladných vozidiel v Južnej Kórei

Volvo Trucks zahájila predaj ťažkých akumulátorových elektrických nákladných vozidiel v Južnej Kórei ako prvý globálny výrobca, ktorý tak urobil. Pre juhokórejské dopravné spoločnosti sú v ponuke tri rôzne elektrické modely, ktoré im a ich krajine pomôžu dosiahnuť ambiciózne klimatické ciele.
olvo Trucks tvrdí, že veľké toky tovaru sa prepravujú na krátke vzdialenosti, kde elektrické nákladné vozidlá fungujú veľmi dobre.

Južná Kórea má národný plán znížiť emisie CO2 a jej cieľom je uhlíková neutralita do roku 2050. Elektrifikácia cestnej dopravy je jedným z dôležitých opatrení pre dosiahnutie tohto cieľa.

„Myslíme si, že načasovanie začiatku predaja ťažkých elektrických nákladných vozidiel v Južnej Kórei je správne,“ hovorí Per-Erik Lindström, viceprezident pre Volvo Trucks International, a pokračuje: „S 22 % podielom na trhu ťažkých nákladných vozidiel v Južnej Kórei máme dôležitú úlohu pri znižovaní emisií CO2 v odvetví dopravy."

Cieľom spoločnosti Volvo Trucks je, aby do roku 2030 bolo 50 % nových nákladných vozidiel, ktoré celosvetovo predáva, elektrických. Od spustenia výroby plne elektrických nákladných vozidiel v roku 2019 spoločnosť predala viac ako 4 300 elektrických nákladných vozidiel vo viac ako 38 krajinách po celom svete.

Spoločnosť Volvo Trucks bola prvým svetovým výrobcom, ktorý spustil sériovú výrobu ťažkých elektrických nákladných vozidiel, a má široký sortiment elektrických nákladných vozidiel s celkovo šiestimi modelmi. Teraz sa tri z týchto modelov začínajú predávať aj v Južnej Kórei.

Spoločnosť Volvo Trucks vidí, že v Južnej Kórei možno elektrifikovať mnohé oblasti prepravy, od mestskej distribúcie a likvidácie odpadu až po regionálnu a stavebnú prepravu.

Pre porovnanie, štatistiky v Európe preukazujú, že takmer polovica všetkého tovaru sa prepraví na vzdialenosť kratšiu ako 300 km. To znamená, že veľkú časť prepravy je možné vykonávať pomocou elektrických nákladných vozidiel s nabíjaním v domácom depe dopravcov.

"Situácia je podobná vo väčšine krajín,“ vysvetľuje Per-Erik Lindström. „Veľké toky tovaru sa presúvajú na krátke vzdialenosti, kde elektrické nákladné vozidlá fungujú veľmi dobre. Takže keď sa vyvinie rozšírená verejná sieť nabíjacích staníc, bude možné elektrifikovať ešte viac druhov prepráv.“

Rýchlosť prechodu na elektrinu ovplyvňuje množstvo rôznych faktorov.

„Je zrejmé, že rýchlosť prechodu na elektrickú energiu v ktorejkoľvek krajine veľmi závisí od rozhodnutí, ktoré prijíma vláda a úrady. Vidíme, že v krajinách s iniciatívou k prechodu na elektrické nákladné vozidlá, progresívne vlády spojili ekonomické stimuly s cielenými daňami a ekologickými zónami v mestách, aby výrazne urýchlili prijatie elektrických nákladných vozidiel,“ hovorí Per-Erik Lindström.

Prosím, vezmite na vedomie:

• Vyhlásenia o pozícii Volvo Trucks v Kórei (21,5 %) v roku 2022 sú založené na štatistikách registrovaných nákladných vozidiel od inštitúcie KAIDA (Kórejská asociácia importérov a predajcov automobilov), v kombinácii so štatistikami z NICE v Kórei, s výnimkou nákladných vozidiel do 16 ton.