Trucks

Elektromobilita je na vzostupe - Volvo Trucks si udržiava vedúce postavenie

Volvo Trucks vedie po prvom štvrťroku 2023 na trhu ťažkých elektrických nákladných vozidiel v Európe aj v Severnej Amerike. Globálne, švédsky výrobca nákladných vozidiel predal takmer 5000 elektrických nákladných vozidiel v približne 40 krajinách. Teraz je modelový rad Volvo Trucks Electric dostupný na nových trhoch v Ázii, Latinskej Amerike a Afrike.
Značka Volvo vedie na trhu s ťažkými elektrickými nákladnými vozidlami v Európe aj v Severnej Amerike.

Počas prvého štvrťroka 2023 bolo v Európe zaregistrovaných celkovo 600 elektrických nákladných vozidiel nad 16 ton – viac ako štvornásobok v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 (134). Najväčší podiel na trhu má spoločnosť Volvo Trucks, a to 50 %, čo je nárast v porovnaní s rokom 2022, keď bol trhový podiel spoločnosti za celý rok 32 %.

Spoločnosť Volvo Trucks si tiež udržiava vedúcu pozíciu v Severnej Amerike s takmer polovicou trhu s ťažkými elektrickými nákladnými vozidlami.

„Náš záväzok k udržateľnej doprave sa jednoznačne vypláca. Sme odhodlaní úzko spolupracovať s našimi zákazníkmi na dekarbonizácii kamiónovej dopravy,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Trhy, na ktorých sa celkovo zaregistrovalo najviac elektrických nákladných vozidiel (vrátane všetkých značiek) boli v prvom štvrťroku 2023 Nemecko, Francúzsko, Holandsko a USA.

Zvýšenie príjmu objednávok
Spoločnosť Volvo Trucks zaznamenala silný nárast objednávok nových nákladných vozidiel počas prvého štvrťroka 2023. Celkovo bolo objednaných 486 elektrických nákladných vozidiel, čo predstavuje nárast o 141 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022. Väčšina týchto objednávok pochádzala z krajín severnej časti Európy vrátane Holandska, Nemecka, Nórska a Švédska.

5 000 nákladných vozidiel v 40 krajinách
Po uvedení svojho prvého elektrického nákladného vozidla v roku 2019 spoločnosť Volvo Trucks predala takmer 5 000 elektrických nákladných vozidiel v približne 40 krajinách – najmä v Európe a Severnej Amerike, ale aj v krajinách ako Austrália a Maroko. V priebehu roku 2023 začne spoločnosť predávať elektrické nákladné vozidlá Volvo zákazníkom v Južnej Afrike, Južnej Kórei, Indii a na trhoch Latinskej Ameriky. 

Šesť elektrických modelov
V minulom roku Volvo pridalo do svojho elektrického radu tri najobľúbenejšie 44-tonové ťažké nákladné vozidlá: Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX. Vďaka týmto novým prírastkom má Volvo Trucks v sériovej výrobe šesť modelov elektrických nákladných vozidiel, čo predstavuje najrozsiahlejšie portfólio nákladných vozidiel s nulovými emisiami výfukových plynov v odvetví.

V súčasnosti Volvo Trucks zvyšuje výrobu elektrických nákladných vozidiel v troch závodoch: vo švédskom Göteborgu; v Blainville, Francúzsko; a v New River Valley, USA. V treťom štvrťroku 2023 sa začne sériová výroba aj v najväčšej továrni Volvo v belgickom Gente.

Vyžaduje sa nabíjacia infraštruktúra
Na zvýšenie objemu elektrických nákladných vozidiel budú potrebné tisíce verejných nabíjacích staníc pre ťažké nákladné vozidlá. Volvo Group spolu so spoločnosťami Daimler a Traton postaví najmenej 1 700 vysokovýkonných verejných nabíjačiek zelenej energie po celej Európe. Skupina tiež investuje do nabíjacieho koridoru v Severnej Amerike.

Cieľom spoločnosti Volvo Trucks je, aby 50 % celosvetového predaja nových nákladných vozidiel bolo v roku 2030 elektrických a do roku 2040 100 % malo čisté nulové emisie.


Buďte informovaní, že:

  • Všetky referencie ohľadom Európy zahŕňajú Európsku úniu, Nórsko a Švajčiarsko.
  • Podiel značky Volvo na trhu a údaje o celkovom raste pre ťažké (≥16 ton) elektrické nákladné vozidlá v Európe zahŕňajú dáta dodávané spoločnosťou IHS Markit.
  • Severná Amerika predstavuje USA a Kanadu. Postavenie spoločnosti Volvo Trucks na trhu v Severnej Amerike je založené na informáciách poskytnutých spoločnosťou Volvo Trucks North America.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení.

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.