Trucks

Premiéra: Volvo Trucks testuje elektrické nákladné vozidlá na palivové články na verejných komunikáciách

Nákladné vozidlá s palivovými článkami na vodíkový pohon emitujúce iba vodnú paru budú dôležitou súčasťou produktového portfólia spoločnosti Volvo Trucks. Vozidlá teraz prešli dôležitým míľnikom – boli testované na verejných komunikáciách.
Premiéra: Volvo Trucks testuje elektrické nákladné vozidlá na palivové články na verejných komunikáciách
Drsné podmienky na diaľniciach v severnom Švédsku s ľadom, vetrom a násypmi snehu tvorí ideálne testovacie prostredie.

Minulý rok spoločnosť Volvo Trucks prvýkrát predstavila svoje elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami. Tieto nákladné vozidlá s nulovými emisiami výfukových plynov využívajú vodík na výrobu vlastnej elektrickej energie na palube, môžu cestovať na veľké vzdialenosti, vďaka čomu sú vhodné na dlhšie prepravné úlohy.

Teraz boli nákladné vozidlá prvýkrát testované na verejných komunikáciách. Ale nie na hocijakej verejnej komunikácii. Aby to bolo mimoriadne náročné, testy sa uskutočnili za polárnym kruhom na severe Švédska – v extrémne chladnom podnebí.

„Kamióny sú v prevádzke sedem dní v týždni a za každého počasia. Drsné podmienky na verejných cestách v severnom Švédsku s ľadom, vetrom a množstvom snehu sú ideálnym testovacím prostredím,“ hovorí Helena Alsiö, viceprezidentka pre produktový manažment pohonných jednotiek v spoločnosti Volvo Trucks. "S potešením môžem povedať, že testy prebiehajú veľmi dobre, čo potvrdzuje aj výsledky z predošlých testov, či už digitálnych alebo na našej uzatvorenej testovacej dráhe blízko Göteborgu."

Elektrické nákladné vozidlá na palivové články poháňané vodíkom budú vhodné najmä na dlhšie vzdialenosti a tam, kde nie je možné využívať len batérie: napríklad v oblastiach bez nabíjacej infraštruktúry.

Komerčne dostupné v druhej polovici tohto desaťročia
Spoločnosť Volvo v súčasnosti ponúka v tomto odvetví najširší produktový rad batériových elektrických nákladných vozidiel so šiestimi modelmi, ktoré sa vyrábajú v sériovej výrobe, a zabezpečujú veľmi širokú škálu prepravy v mestách a medzi nimi.

Elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami budú dostupné v druhej polovici tohto desaťročia. Testy s prepravnými spoločnosťami sa začnú už niekoľko rokov pred komerčným spustením. S cieľom urýchliť vývoj, skupina Volvo Group spojila svoje sily so spoločnosťou Daimler, aby vyvinula a vyrobila systémy palivových článkov, ktoré sú šité na mieru pre ťažké úžitkové vozidlá.

Už dnes je možné znížiť CO2
Pre dopravcov, ktorí už chcú ponúkať prepravu s nulovými emisiami výfukových plynov, Volvo Trucks v súčasnosti ponúka šesť rôznych batériových elektrických modelov, ako aj nákladné vozidlá, ktoré sú poháňané obnoviteľnými palivami, ako je bioplyn.

„Musíme konať hneď, aby sme zastavili globálne otepľovanie. Bez ohľadu na dopravné úlohy alebo kde vo svete pôsobia naši zákazníci, čakanie neprichádza do úvahy. O niekoľko rokov budú naši zákazníci schopní úplne eliminovať emisie CO2 zo svojich nákladných vozidiel,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Fakty
Nákladné vozidlá Volvo na vodíkový pohon s palivovými článkami budú využívať dva palivové články s kapacitou na výrobu 300 kW elektrickej energie.

Zelený vodík je nekonečný zdroj, ktorý sa vyrába využívaním obnoviteľných zdrojov energie, ako je vietor, voda a slnko.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

LINK na film testoch elektrického vozidla na palivové články za polárnym kruhom

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.