Trucks

Nárast: Volvo zahajuje sériovú výrobu elektrických nákladných vozidiel v Gente

Volvo Trucks zvyšuje objem elektrických nákladných vozidiel a zahajuje sériovú výrobu ťažkých batériových elektrických nákladných vozidiel v belgickom meste Gent. To znamená, že elektrické nákladné vozidlá Volvo sa teraz vyrábajú už v štyroch závodoch – troch v Európe a jednom v USA.
Volvo zahajuje sériovú výrobu elektrických nákladných vozidiel v Gente
Volvo začína sériovú výrobu ťažkých batériových elektrických nákladných vozidiel v Gente.

"Som nadšený! Továreň v Gente je najväčšia v našej sieti, takže ide o veľmi dôležitý míľnik. Teraz môže ešte viac dopravných spoločností prejsť s Volvo Trucks na elektrický pohon,“ hovorí Roger Alm, prezident Volvo Trucks.

V Gente sa budú vyrábať tri rôzne elektrické modely – Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric. Tieto nákladné vozidlá sú stavané pre celkovú hmotnosť 44 ton* a môžu byť prispôsobené širokému spektru prepravných potrieb.

„Naše nákladné vozidlá sú veľmi obľúbené pre ich špičkovú kvalitu, bezpečnosť, dizajn a pohodlie vodiča. Veľmi ma teší, že naši zákazníci budú môcť získať všetky tieto výhody a zároveň prepravovať tovar bez emisií CO2,“ hovorí Roger Alm.

Továreň v Gente je najväčším výrobným závodom spoločnosti Volvo Trucks s ročnou kapacitou približne 45 000 nákladných vozidiel. Elektrické nákladné vozidlá sa montujú na rovnakej platforme a linke ako nákladné vozidlá na naftový a plynový pohon. Nastavenie vo výrobe má vysokú flexibilitu pokiaľ ide o manipuláciu s rôznymi variantmi a požiadavkami. Batérie pochádzajú z nedávno otvoreného závodu na montáž batérií v Gente, ktorý sa nachádza hneď vedľa výrobnej linky.

Začiatky vo výrobe elektrických nákladných vozidiel
Gent je štvrtý výrobný závod spoločnosti Volvo Trucks, ktorý vyrába batériové elektrické nákladné vozidlá. Prvým z nich bol Blainville vo Francúzsku, kde Volvo začalo v roku 2019 vyrábať elektrické nákladné vozidlá na zvoz komunálneho odpadu a mestskú distribúciu. O rok neskôr sa v závode v New River Valley v USA začala sériová výroba modelu VNR Electric, určeného pre regionálnu dopravu. Minulý rok bol pre spoločnosť Volvo Trucks dôležitým míľnikom, pretože ako prvý globálny výrobca uviedla do sériovej výroby svoj najťažší modelový rad, a to v závode Tuve vo Švédsku.

Spoločnosť Volvo Trucks doteraz prijala objednávky, vrátane prehlásení o zámere kúpy, na približne 6 000 elektrických nákladných vozidiel v 42 krajinách na všetkých kontinentoch.

„Ešte pred niekoľkými rokmi si mnohí mysleli, že nie je možné elektrifikovať ťažkú kamiónovú prepravu. Ale čoskoro sme sa rozhodli, že elektrifikácia je našou hlavnou cestou k nulovým emisiám. Teraz môžeme ponúknuť špičkový rad účelových elektrických nákladných vozidiel v komerčnej prevádzke po celom svete,“ hovorí Roger Alm.

"Avšak na to, aby prišlo k veľkému prechodu na elektrickú energiu, je dôležitá podpora od vlády formou ponuky motivačného programu pre tých, ktorí investujú do novej technológie, zvyšujú kapacitu elektrickej siete, a tiež zaviesť dane z CO2, aby bola udržateľná doprava konkurencieschopnejšia."


*Celková hmotnosť súpravy = Gross Combination Weight (GCW)


LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.