Trucks

Prvé Volvo FM Electric na Slovensku nasadila spoločnosť Jaguar Land Rover vo svojom výrobnom závode v Nitre

V uplynulom období Volvo Trucks sprostredkovala viacerým spoločnostiam na Slovensku jedinečnú príležitosť otestovať si elektrické nákladné vozidlo aj pre ťažkú prepravu. A práve táto skúsenosť napomohla k tomu, aby viacero nákupcov prepravy a dopravcov prehodnotilo svoje investície do udržateľnej nákladnej dopravy.
Volvo FM Electric

Nasadenie pre túto oblasť prejavila aj spoločnosť Jaguar Land Rover (JLR), ktorá z dlhodobého hľadiska presadzuje víziu vytvárať nové štandardy na environmentálnej, spoločenskej a komunitnej úrovni. Ich cieľom je do roku 2039 dosiahnuť čisté nulové emisie uhlíka v rámci dodávateľského reťazca, produktov a operácií.

 

V auguste 2018 otvorila spoločnosť JLR na Slovensku jeden z najmodernejších výrobných závodov, kde sa vyrábajú modely Discovery a Defender, a vyvážajú sa do celého sveta. Okrem Slovenska sa vozidlá vyrábajú vo Veľkej Británii, Rakúsku, Číne, Indii a Brazílii.

 

Výrobný závod na týždňovej báze vyrobí 3 000 vozidiel, čo si vyžaduje presné a včasné dodávky komponentov. Komplexnú logistickú podporu vrátane prepravy hotových vozidiel zastrešuje popri DHL aj spoločnosť TITRANS, ktorá je spoľahlivým partnerom JLR už od samotného otvorenia fabriky.

 

”Pre JLR sú dôležité dlhodobo udržateľné riešenia v súlade s cieľmi Reimagine stratégie. Preto si vážime možnosť spolupracovať s rovnako nastavenými lokálnymi dodávateľmi, ktorí si uvedomujú dôležitosť výzvy dekarbonizácie. Dnes sme spravili prvý krok. Na to, aby sme vedeli dosiahnuť naše ciele, však bude potrebné zabezpečiť dostatočnú nabíjaciu infraštruktúru pre tieto vozidlá”, povedal David Brindley, manažér pre oddelenie materiálov a logistiky MP&L.

 

Keďže obe spoločnosti sa zaviazali pokračovať v investovaní do udržateľných logistických riešení, prejavili záujem otestovať si demo vozidlo Volvo FM Electric v reálnej prevádzke. Výstupom boli cenné informácie o spôsobe implementácie vozidla v logistickom reťazci. Akcelerácia vozidla, nízka hladina hluku v kabíne a bezemisná prevádzka oslovila nielen manažment, ale aj samotných vodičov, ktorí sa po pracovnej zmene necítili byť unavení.

 

”Znižovanie uhlíkovej stopy je pre TITRANS dlhodobým strategickým cieľom. Aktívne sa zaväzujeme k udržateľnosti a považujeme investície do ekologických iniciatív, ako je používanie elektrických nákladných vozidiel, za dôležitý míľnik na našej ceste k ekologickej zodpovednosti”, povedal Ing. Richard Ballabáš, generálny riaditeľ spoločnosti TITRANS.

Preberanie vozidla Volvo FM Electric: zľava Leonard Toček, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Group Slovakia; David Brindley, manažér pre oddelenie materiálov a logistiky MP&L a Ing. Richard Ballabáš, generálny riaditeľ spoločnosti TITRANS.

Rastúce povedomie o environmentálnych problémoch, ako je zmena klímy a znečistenie, vedie k zvýšenému dopytu po udržateľných riešeniach. Spoločnosti pôsobiace v logistike sa snažia zmierniť svoju uhlíkovú stopu a hľadajú ekologické riešenia.

 

Plne elektrické Volvo FM Electric je ideálnym riešením pre distribúciu tovaru s celkovu hmotnosťou súpravy až 44 ton. Ťahač je vybavený najmodernejšími technológiami a poskytuje pohodlie a bezpečnosť na cestách. Tichá prevádzka a nulové emisie sú veľkým prínosom pre zásobovanie aj v nočných hodinách. Na jedno nabitie prejde až 300 km, v závislosti od poveternostných podmienok a zručnosti vodiča.

 

”Pochopenie potrieb zákazníkov nám pomáha vytvárať plnohodnotné partnerstvo, založené na spolupráci a vzájomnej dôvere. Vďaka jasnej vízii spoločností JLR a TITRANS sa nám podarilo postaviť vozidlo, ktoré im ponúkne ekologické, inovatívne a efektívne riešenie logistiky. Sme veľmi radi, že sa ľady pohli a čoraz viac spoločností sa rozhoduje pre zelenú logistiku. Musíme to urobiť pre naše budúce generácie a pre všetkých na tejto planéte! Ak prijmeme opatrenia už dnes a urýchlime rozvoj nabíjacej infraštruktúry a vládnu podporu pri financovaní ťažkých elektrických nákladných vozidiel, dosiahneme spoločný úspech,” uzatvára Leonard Toček, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Group Slovakia.

 

Fakty o vozidle Volvo FM Electric 4x2 T

  • Kabína: vysoká spacia
  • Trvalý výkon: 490 kW (450-666 k)
  • Tri elektromotory, prevodovka I-Shift
  • Šesť batérií s celkovou kapacitou 540 kWh
  • Doba nabíjania: 9,5 h striedavým prúdom (43 kW) alebo 2,5 h jednosmerným prúdom (250 kW)
  • Dojazd až 300 km
  • Bezpečnostné prvky: ESP, Tempomat I-Cruise s funkcou I-Roll, Systém výstrahy opustenia jazdného pruhu, Podpora výstrahy vodiča, Systém výstrahy pred kolíziou, Núdzové brzdové svetlá, Systém monitorovania tlaku v pneumatikách
  • Výška podvozku: MEDIUM
  • Celková hmotnosť vozidla 12 ton
  • Celková hmotnosť súpravy 44 ton
  • Služby Volvo Connect pre monitorovanie vozidla
  • Vozidlo je kryté servisnou zmluvou Volvo Gold

 

 

Fakty o spoločnosti Jaguar Land Rover

Britská automobilka Jaguar Land Rover reprezentuje dve výrazné značky osobných automobilov, ktoré sú prepojené prvkami kvality a udržateľnosti. Zákazníci ich vnímajú ako prémiové značky s nadčasovým dizajnom. Od roku 2008 je 100 % dcérskou spoločnosťou Tata Motors, v ktorej je Tata Sons najväčším akcionárom.

V októbri 2018 otvoril JLR prvotriedny výrobný závod svetovej úrovne v Nitre, ktorý doplnil existujúce závody vo Veľkej Británii, Číne, Indii a Brazílii. Na Slovensku prebieha výroba modelov Discovery a Defender, ktorú zastrešuje takmer 4 800 zamestnancov spoločnosti JLR Slovakia s.r.o.

www.jaguarlandrover.com

 

 

Fakty o spoločnosti TITRANS

TITRANS  je úspešná spoočnosť, ktorá v oblasti prepravy tovaru a logistiky na Slovensku pôsobí už viac ako 25 rokov. Vďaka nadobudnutým skúsenostiam ich zákazníci vnímajú ako spoľahlivého obchodného partnera. Prevádzkuje flotilu takmer 100 nákladných vozidiel, z ktorých 10% je značky Volvo Trucks. Spoločnosť so sídlom v Nitre má 140 zamestnancov. 
www.titrans.sk

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.