Trucks

Volvo Trucks predstavuje Volvo FM Low Entry - prvé nákladné vozidlo s elektrickým pohonom s nízkou kabínou pre ľahké nastupovanie a vystupovanie

Volvo FM Low Entry je prvé, výhradne elektrické nákladné vozidlo optimalizované pre čistejšiu, bezpečnejšiu a efektívnejšiu mestskú prepravu s nízkou kabínou pre ľahké nastupovanie a vystupovanie.
Volvo Trucks predstavuje svoje vôbec prvé nákladné vozidlo s výlučne elektrickým pohonom   – optimalizované pre čistú a bezpečnú mestskú dopravu
Volvo FM Low Entry - nový prírastok do rodiny Volvo Trucks Electric. Ťažké nákladné vozidlo špeciálne vyvinutý na zvládnutie širokej škály dopravných úloh v mestských oblastiach.

Keďže stále viac miest sa snaží zlepšovať svoje ovzdušie znižovaním úrovne emisií, dopyt po nákladných vozidlách s nulovými emisiami výfukových plynov, ktoré dokážu splniť tieto nové požiadavky zákazníkov, rýchlo rastie.

 

Najnovší prírastok spoločnosti Volvo Trucks do programu elektrických nákladných vozidiel – model Volvo FM Low Entry – je vysokovýkonné nákladné vozidlo, špeciálne vyvinuté tak, aby zvládlo množstvo rôznych prepravných úloh v meste. Ide tiež o prvý model nákladného vozidla, aký kedy spoločnosť Volvo vyvinula, výlučne s elektrickým pohonom.

 

„Toto nákladné vozidlo s nulovými emisiami skvelo dopĺňa náš rad elektrických vozidiel, dokonale sa hodí na dopravu v meste a je navrhnuté s ohľadom na vodiča. Je výkonné, no zároveň sa ľahko riadi a jednoducho sa s ním manévruje v mestskom prostredí. Nový model Volvo FM Low Entry je v dokonalom súlade s našimi ambíciami rozšíriť našu ponuku elektrických vozidiel, a umožniť tak ešte väčšiemu počtu zákazníkov znížiť uhlíkové emisie,“ vysvetľuje Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

 

Hodnotenie 5 hviezdičiek podľa normy Direct Vision

Nízka poloha pri riadení ponúka vodičovi vynikajúci výhľad a kontrolu nad okolím. Dobrá viditeľnosť z vozidla Volvo FM Low Entry bola ohodnotená piatimi hviezdičkami podľa normy Direct Vision, ktorá hodnotí ťažké vozidlá jazdiace v Londýne. Norma nadobudne účinnosť vo štvrtom štvrťroku 2024*.


Model Volvo FM Low Entry je veľmi univerzálny a dá sa prispôsobiť špecifickým potrebám rôznych prepravných úloh, ako je odpadové hospodárstvo, distribúcia či stavebníctvo.

 

Toto nákladné vozidlo vychádza zo známeho modelu Volvo FM. Priestranná kabína bola znížená a posunutá dopredu. Nízko položený vstup a rovná podlaha uľahčujú nastupovanie do nákladného vozidla a vystupovanie z neho. Tieto dizajnové prvky vytvárajú ergonomické, pohodlné a efektívne pracovné prostredie pre vodičov v rušných mestských lokalitách.

 

Nový model Volvo FM Low Entry sa bude spočiatku predávať v Európe vrátane Turecka, v Austrálii a Južnej Kórei. Predaj sa začne v prvom štvrťroku 2024 a výroba sa zaháji v druhom štvrťroku 2024.

 

Osem modelov elektrických nákladných vozidiel
S týmto novým plne elektrickým mestským nákladným vozidlom má teraz spoločnosť Volvo vo svojom sortimente celkovo osem modelov elektrických nákladných vozidiel. V roku 2019 sa spoločnosť Volvo Trucks stala prvým svetovým výrobcom, ktorý začal sériovú výrobu ťažkých elektrických nákladných vozidiel. Cieľom spoločnosti je, aby v roku 2030 bolo 50 % z predaných nových nákladných vozidiel Volvo na celom svete elektrických.  
 

Najdôležitejšie prvky modelu Volvo FH Low Entry:

  • Výhľad z kabíny (v štandardnej špecifikácii) spĺňa 5-hviezdičkový štandard normy Direct Vision spoločnosti Transport for London.
  • Nákladné vozidlo je vybavené systémom Volvo dynamické riadenie, ktorý sa postará o ľahké riadenie a nižšie vibrácie.
  • V ponuke sú tri verzie sedadiel: Vodič + 0, 1 alebo 3 cestujúci. Tri sedadlá pre cestujúcich sú umiestnené v zadnej časti kabíny, a teda nie sú v zornom poli vodiča. To minimalizuje mŕtvy uhol a prispieva k vynikajúcemu výhľadu.
  • Medzi mnohé ergonomické prvky patrí znížený vstup, rovná podlaha a dobre umiestnené držadlá pre jednoduché a bezpečné nastupovanie/vystupovanie do/z kabíny.
  • Nákladné vozidlo je k dispozícii s novým pokročilým kamerovým monitorovacím systémom (Camera Monitor System) od spoločnosti Volvo.
  • Dve varianty kabín s výšou (v stoji): Spacia kabína (1 575 mm) a predĺžená/vysoká spacia kabína (1 945 mm).
  • Dostupné konfigurácie náprav: 4x2, 6x2, 6x4, 8x2, 8x4
  • CVW: 19 – 32 ton
  • Motor: 330 kWh
  • Akumulátor: 360 kWh (4 batérie)
  • Dojazd: do 200 km (dojazd závisí od viacerých parametrov, ako je hmotnosť nákladu, štýl jazdy, jazdný cyklus, topografia, teplota atď.)
  • Nabíjanie: 250 kW (jednosmerným prúdom), 43 kW (striedavým prúdom)
  • Rázvor kolies: 3 900 – 6 000 mm

     

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system



LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.