Trucks

Nové Volvo FH16: Viac výkonu – menej paliva

Nové Volvo FH16 je najvýkonnejšie nákladné vozidlo v Európe, ale aj veľmi úsporné – a môže jazdiť na 100 % obnoviteľné palivá. Prevádzkové testy potvrdzujú, že úplne nový motor modelu FH16 dosahuje o 5 % lepšiu spotrebu paliva, nižšie emisie a navyše pridáva o 7 % vyšší krútiaci moment – kombinácia, ktorá zvyšuje efektivitu a produktivitu pri najnáročnejších prepravných úlohách.
Nové Volvo FH16: Viac výkonu – menej paliva
Nové Volvo FH16 s motorom D17 prináša vyšší výkon pri nižšej spotrebe paliva.


Úplne nový motor D17 od spoločnosti Volvo v ikonickom modeli Volvo FH16 bol navrhnutý pre najnáročnejšie prepravné úlohy, aby poskytoval vynikajúci výkon a odolnosť. Porovnaním nového 17-litrového motora Volvo FH16 s výkonom 780 k s jeho predchodcom, získava nové nákladné vozidlo krútiaci moment o 7 % vyšší a zároveň aj dosahuje o 5 %* nižšiu spotrebu paliva a emisie oxidu uhličitého.

Úplne nový motor je v ponuke aj pre FH16 Aero a dosahuje ešte lepšiu spotrebu paliva v kombinácii s aerodynamickou kabínou nákladného vozidla.

"Naši inžinieri dodali motor, ktorý kombinuje najvyšší krútiaci moment a výkon zo všetkých európskych nákladných vozidiel s vynikajúcou úsporou paliva. Fakty hovoria samy za seba – vyšší krútiaci moment a výkon s výraznou úsporou paliva a CO2 je fantastický výsledok. To znamená, že naši zákazníci môžu vykonávať svoje úlohy efektívnejšie a s vyššou produktivitou," hovorí Jan Hjelmgren, vedúci produktového manažmentu a kvality v spoločnosti Volvo Trucks.

Tento úplne nový motor s nízkou spotrebou paliva je jedným z príkladov neustáleho úsilia spoločnosti Volvo Trucks znižovať spotrebu paliva a emisie uhlíka z existujúcich technológií hnacieho ústrojenstva súbežne so zavádzaním nových technológií.

Tri úrovne výkonu
Nový 17-litrový motor Volvo spĺňajúci normu Euro 6 sa dodáva s tromi úrovňami výkonu; 600 k, 700 k a 780 k. Úroveň krútiaceho momentu sa v najvyššej verzii zvýšila na 3000 Nm, 3400 Nm a 3800 Nm. Prevodovka bola aktualizovaná tak, aby zvládla až 3800 Nm a účinnosť vnútornej prevodovky bola ďalej vylepšená pri verziách 3000 Nm a 3400 Nm.

Certifikát pre biopalivá
Nový motor D17 je certifikovaný na prevádzku s hydrogenačne rafinovaným rastlinným olejom (HVO) vo všetkých výkonových stupňoch. Verzia s výkonom 700 k je tiež certifikovaná na jazdu na 100% bionaftu (B100).

Volvo FH16 a FH16 Aero s úplne novým motorom D17 sa budú dať objednať od polovice roka 2024 a výroba sa začne v druhej polovici tohto roka.



*Výsledok cestného testu motora D17 780 hp vs D16 750 hp, celková hmotnosť súpravy 55 ton


 

LINK na obrázky a videá vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.