Volvo uvedie na trh nákladné vozidlá na vodíkový pohon

Spoločnosť Volvo Trucks vyvíja nákladné vozidlá s tradičnými spaľovacími motormi s využitím vodíkom. Cestné testy s nákladnými vozidlami využívajúcimi vodík v spaľovacích motoroch sa začnú v roku 2026 a ich predaj bude zahájený na konci tohto desaťročia. Nákladné vozidlá poháňané zeleným vodíkom predstavujú významný krok k tomu, aby spoločnosť Volvo dosiahla svoj cieľ nulových emisií a podporila zákazníkov pri dosahovaní ich cieľov v oblasti dekarbonizácie.
Volvo uvedie na trh nákladné vozidlá na vodíkový pohon
Spoločnosť Volvo uvedie na trh nákladné vozidlá so spaľovacími motormi, ktoré môžu byť poháňané zeleným vodíkom. Tieto vozidlá predstavujú významný krok k dekarbonizácii ťažkej dopravy.

Nákladné vozidlá, ktoré jazdia na zelený vodík namiesto fosílnych palív, predstavujú jeden zo spôsobov, ako dekarbonizovať dopravu. Vodíkové nákladné vozidlá budú vhodné najmä na dlhšie vzdialenosti a v regiónoch, kde je obmedzená nabíjacia infraštruktúra alebo čas na dobíjanie batérií.

Volvo zaháji testovanie nákladné vozidlá využívajúce vodík v spaľovacích motoroch v roku 2026 a nákladné vozidlá budú komerčne dostupné koncom tohto desaťročia. Už teraz prebieha testovanie v laboratóriách a vo vozidlách. Nákladné vozidlá so spaľovacím motorom na vodíkový pohon doplnia ponuku ďalších alternatív spoločnosti Volvo, ako sú batétiové elektrické nákladné vozidlá, elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami a nákladné vozidlá poháňané obnoviteľnými palivami, ako je bioplyn a HVO (Hydrogenovaný rastlinný olej).

"Nákladné vozidlá, u ktorých zostáva tradičný spaľovací motor s využitím vodíka, budú mať rovnaký výkon a spoľahlivosť ako naše nákladné vozidlá so vznetovými motormi, ale s pridanou hodnotou potenciálne nulových emisií CO2 . Budú cenným doplnkom našich batériových elektrických nákladných vozidiel, ktoré sú na trhu už niekoľko rokov," hovorí Jan Hjelmgren, vedúci produktového manažmentu a kvality spoločnosti Volvo Trucks.

Nákladné vozidlá Volvo so spaľovacími motormi poháňanými zeleným vodíkom budú schopné dodávať nulové emisie CO2 od výroby ku kolesám pri použití obnoviteľného HVO ako paliva pre zapaľovanie a podľa dohodnutých nových emisných noriem EÚ pre emisie CO2 kategorizované ako ”vozidlá s nulovými emisiami” (ZEV).

"Je jasné, že na dekarbonizáciu ťažkej dopravy je potrebných niekoľko druhov technológií. Ako globálny výrobca nákladných vozidiel musíme podporovať našich zákazníkov tým, že im ponúkneme rad riešení dekarbonizácie, a zákazníci si môžu vybrať alternatívu na základe zadania prepravy, dostupnej infraštruktúry a cien zelenej energie," hovorí Jan Hjelmgren.

Nákladné vozidlá Volvo so spaľovacími motormi poháňané vodíkom budú vybavené technológiou HPDI (High Pressure Direct Injection), pri ktorej sa malé množstvo zapaľovacieho paliva vstrekuje vysokým tlakom, aby sa umožnilo kompresné zapaľovanie pred pridaním vodíka. Medzi výhody tejto technológie patrí vyššia energetická účinnosť s nižšou spotrebou paliva a zvýšený výkon motora.

Spoločnosť Volvo Group podpísala dohodu so spoločnosťou Westport Fuel Systems o založení spoločného podniku pre ďalší rozvoj technológie HPDI. Očakáva sa, že spoločný podnik začne fungovať v druhom štvrťroku 2024 po formálnom uzavretí.

FAKTY

• Nákladné vozidlá Volvo na vodíkový pohon budú mať prevádzkový dojazd porovnateľný s mnohými nákladnými vozidlami s naftovým motorom v závislosti od typu prepravy.
  • Vzhľadom na nízke emisie CO2 zo spaľovania vodíka sú tieto nákladné vozidlá kategorizované ako "vozidlá s nulovými emisiami" podľa dohodnutých nových emisných noriem EÚ pre CO2.
  • Vodíkové spaľovacie motory budú tiež vypúšťať veľmi malé množstvá oxidov dusíka a pevných častíc.
  • Vodík možno použiť aj na pohon elektrických nákladných vozidiel s palivovými článkami, kde sa elektrická energia vyrába na palube nákladného vozidla. Elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami nevypúšťajú žiadne výfukové emisie, iba vodnú paru.