Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks rozširuje ponuku svojich nákladných vozidiel na bionaftu

Celý rad nových modelov nákladných vozidiel Volvo teraz môže byť poháňaný 100% bionaftou, čím ponúka zákazníkom ďalšiu možnosť využitia obnoviteľného paliva a okamžitého zníženia emisií CO2 z dopravy.
Volvo Trucks rozširuje ponuku svojich nákladných vozidiel na bionaftu
Volvo Trucks rozširuje svoju ponuku modelov nákladných vozidiel s prevádzkou na bionaftu.

Volvo Trucks rozširuje svoju ponuku modelov upravených na bionaftu B100. Ide o ďalší krok v súlade so stratégiou spoločnosti znížiť klimatický dopad svojich nákladných vozidiel. Volvo Trucks má jednu z najširších ponúk palív z obnoviteľných zdrojov v tomto odvetví, vrátane bionafty, HVO (hydrogenované rastlinné oleje) a bioplynu. B100 je teraz k dispozícii pre široký výber motorov v modeloch Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16.

"Naši zákazníci žiadajú riešenia na zníženie emisií CO2 a obnoviteľné palivá sú pre nich atraktívnou možnosťou – je to jednoducho účinný spôsob, ako okamžite znížiť emisie CO2 v doprave," hovorí Jan Hjelmgren, riaditeľ produktového manažmentu a kvality spoločnosti Volvo Trucks, a pokračuje: 
"Ako globálny výrobca nákladných vozidiel musíme pokryť širokú škálu dopravných potrieb a trhových podmienok. Preto investujeme nielen do nových technológií, ale aj do riešení, ktoré dekarbonizujú dopravu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte."

Až o 70% nižšie emisie CO2

Zníženie emisií CO2 ‚od zdroja po koleso‘ pri použití bionafty je v porovnaní s tradičnou naftou v rozmedzí od 30 % do 70 %, v závislosti od druhu použitej suroviny na výrobu paliva.

Súčasná ponuka stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel Volvo je vybavená pohonnými jednotkami, ktoré fungujú na naftu, bionaftu, HVO (hydrogenované rastlinné oleje), stlačený zemný plyn (CNG), skvaplnený zemný plyn (LNG), bioplyn CNG a bioplyn LNG, a elektrinu.

Naftový motor na obnoviteľné palivá je jedným z troch pilierov stratégie dekarbonizácie spoločnosti Volvo Trucks. Zostávajúcimi dvoma piliermi sú batériové elektrické a palivové články na báze vodíka. Táto stratégia podporuje cieľ spoločnosti, aby všetky predávané nákladné vozidlá Volvo mali do roku 2040 nulové emisie.

Bionafta – fakty

 

  • Spoločnosť Volvo Trucks rozširuje ponuku modelov nákladných vozidiel certifikovaných na bionaftu B100. Ide o modely Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16 s vybranými variantmi 5-, 8-, 13- a 17-litrových naftových motorov. Dostupnosť jednotlivých variantov sa líši podľa trhu – pre viac informácií navštívte nástroj na konfiguráciu nákladného vozidla (link nájdete nižšie*).
  • Certifikácia na bionaftu B100 zároveň znamená, že tieto modely spĺňajú emisné normy Euro 6.
  • Bionafta je palivo z nefosílnych zdrojov vyrábané z rastlinných olejov (napríklad repkový olej) a jej produkcia je relatívne jednoduchá.
  • V súlade s normou EN 14214 sa bionafta označuje aj ako ester mastných kyselín (FAME).
  • Všetky naftové motory značky Volvo Trucks sú navyše certifikované na prevádzku s palivom HVO100. HVO (hydrogenované rastlinné oleje) je v podstate biopalivo, ktoré sa dá vyrábať z rôznych materiálov, ako sú rastlinné oleje, ale aj z odpadových produktov.
     

Detailné informácie môžete preskúmať na Volvo Trucks online nástroji pod názvom Truck Builder

 

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení a video

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.