Trucks

20 rokov I-Shift, automatickej prevodovky spoločnosti Volvo Trucks

Zoznámte sa bližšie s inovatívnou cestou prevodovky I-Shift a zistite, aký priniesla úžitok zákazníkom spoločnosti Volvo Trucks za posledných 20 rokov.
Bližší pohľad na inovatívny vývoj I-Shift, priekopníckej automatickej prevodovky spoločnosti Volvo Trucks.
I-Shift, priekopnícka automatická prevodovka spoločnosti Volvo Trucks, oslavuje 20 rokov inovatívneho vývoja


Automatická prevodovka spoločnosti Volvo Trucks oslavuje v roku 2021 svoje 20. výročie. I-Shift bola vôbec prvá automatická prevodovka určená pre nákladné vozidlá na prepravu ťažkých nákladov. Stala sa obrovským úspechom a ponúkla zákazníkom širokú škálu výhod. Dodnes sa vyvíja a nastavuje globálny štandard automatickej prevodovky pre ťažké nákladné vozidlá. 
 

Kľúčom k úspechu prevodovky I-Shift je, že pracuje v dokonalej harmónii s celým hnacou líniou Volvo Trucks. V kombinácii s ďalšími inovatívnymi technológiami Volvo Trucks, ako napr. prediktívny tempomat I-See, je prevodovka I-Shift neoddeliteľnou súčasťou holistického riešenia pre lepší výkon, jazdné vlastnosti a efektivitu. Prevodovka I-Shift pokračuje na svojej púti aj naďalej. Poďme sa však ohliadnuť za tým, ako sa stala tým, čím je dnes.
 

Vývoj prevodovky I-Shift 


2001

Pre európske trhy je predstavená prvá verzia elektronicky riadenej prevodovky I-Shift založená na novej, nesynchronizovanej základnej prevodovke. Radenie rýchlostných stupňov je riadené elektronickým systémom, ktorý prijíma informácie zo softvéru optimalizovaného k preprave na dlhé vzdialenosti. Testovanie zákazníkmi rýchlo odhalilo jej pozitívny vplyv na spotrebu paliva, únavu vodiča a bezpečnosť. 

Prevodovka I-Shift bola vôbec prvá automatická prevodovka navrhnutá pre vozidlá na prepravu ťažkých nákladov


2005

Predstavili sme druhú generáciu prevodovky I-Shift. Predná a zadná časť prevodovky bola prepracovaná tak, aby obsahovala nový systém spojky a jednotku s rozsahovým prevodom. Výsledkom je väčšia kapacita pre vyššie celkové hmotnosti súpravy, čo umožňuje použitie prevodovky I-Shift vo vybraných aplikáciách na stavbách a na prepravu dreva. I-Shift je možné namontovať aj do vozidla Volvo FH16.


2006

Na trh bola uvedená nová rodina motorov Volvo D11, D13 a D16 navrhnutá tak, aby vyhovovala emisným predpisom USA z roku 2007. Vtedy bola prevodovka I-Shift predstavená aj v Severnej Amerike.


2009

Vývoj pokračoval, keď vyšla tretia verzia prevodovky I-Shift s novými prispôsobenými softvérovými možnosťami tak, aby vyhovovali aj náročnejšiemu využitiu. Prevodovkou I-Shift mohol byť odteraz vybavený prakticky každý model nákladného vozidla Volvo. Jazdné vlastnosti a dobrá priemerná rýchlosť sú vďaka bezkonkurenčnej prevodovke výrazne vylepšené.


2011

Všestranná prevodovka I-Shift je využiteľná vo väčšine druhoch prepravy a pre motory s vysokým krútiacim momentom. Prepracovaný a skrátený bol aj zadný dojazd a celá prevodovka bola ľahšia a kompaktnejšia. Počet konfigurácií náprav, ktoré fungujú s prevodovkou I-Shift, je teraz s výnimkou pohonu všetkých kolies kompletný. Konštrukcia je robustná, ľahko sa udržiava, je spoľahlivá a šetrí palivo.


2012

Spoločnosť Volvo Trucks vyvíja systém I-See, nový softvér pre prevodovku I-Shift, ktorý analyzuje topografiu trasy a využíva tieto znalosti na udržanie najlepšieho a najefektívnejšieho prevodového stupňa vozidla.
 

Systém I-See číta topografiu cesty pred vami a v spolupráci s prevodovkou I-Shift pomáha šetriť palivo.


2014

Nová I-Shift Dual Clutch si zachováva krútiaci moment počas striedania prevodových stupňov. Je to prvá spojka tohto druhu v sektore prepravy ťažkých nákladov a zaisťuje plynulejšiu jazdu, stálu priemernú rýchlosť nákladného vozidla a ešte lepšiu úroveň komfortu a efektívnosti.


2016

Vysokovýkonné vozidlo spoločnosti Volvo Trucks, Iron Knight, prekonáva dva rýchlostné rekordy a stáva sa najrýchlejším nákladným vozidlom na svete. Aj keď je väčšina nákladných vozidiel vyrobená na mieru, pre jeho úspech je rozhodujúca rovnaká sériovo vyrábaná I-Shift Dual Clutch, ktorá je súčasťou vozidla Volvo FH.
 

Na trh bola uvedená prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi, ktorá umožňuje nákladným vozidlám pohnúť sa s nákladom vážiacim až 325 ton. Ide o prelomové vozidlo na prepravu ťažkých nákladov, ktoré vyžaduje mimoriadny krútiaci moment, rozjazd a presnú manévrovateľnosť pri nízkych rýchlostiach. Špeciálne štartovacie prevody vyžadujú menšie otáčky, znižujú spotrebu paliva a znižujú opotrebenie hnacej línie.
 

Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi je ideálna pre prepravu ťažkých nákladov, ktoré si vyžadujú mimoriadny krútiaci moment a štart pri nízkych otáčkach.


2017

Systém I-See je aktualizovaný tak, aby obsahoval mapové dáta na báze cloudu, vďaka čomu podporuje prevodovku I-Shift vo viacerých situáciách, zlepšuje funkčnosť, jazdné vlastnosti a ešte viac znižuje náklady na palivo. Radenie prevodových stupňov je predvídateľnejšie s dlhšou jazdou na voľnobeh. 


2018

Spoločnosť Volvo Trucks postupne ruší manuálne prevodovky – prevodovka I-Shift je teraz štandardom v celom modelovom rade.


2019

Predstavenie vozidla Volvo FH s technológiou I-Save na diaľkovú prepravu s doposiaľ najvyššou úsporou paliva od spoločnosti Volvo Trucks. Vďaka synchronizácií s prevodovkou I-Shift a inými technológiami šetriacimi palivo môže znížiť náklady na palivo viac ako kedykoľvek predtým. Výrazne sa tiež znížil vplyv na životné prostredie.
 

Najnovšie Volvo FH s technológiou I-Save


2020

Uvedenie nového radu ťažkých nákladných vozidiel spoločnosti Volvo Trucks prináša jedinečnú funkciu Change Direction (k dispozícii pre AVO-ENH). Pri zmene smeru jazdy zamedzuje potrebe používať brzdový pedál. Táto funkcia je prospešná v stavebníctve a lesníctve, kde je produktívnejšie vykonávať rýchle a opakujúce sa manévre tam a späť. Nové nákladné vozidlá ešte viac znižujú spotrebu paliva.

Od roku 2021

Pomocou špeciálne upravených softvérových balíkov sa bude naďalej zlepšovať funkčnosť prevodovky I-Shift, aby bola praktickejšia a ekonomickejšia pre celý rad prepravných aplikácií. Prevodovka I-Shift sa pripravuje na elektrickú a automatizovanú budúcnosť.  

 

 

Súvisiace články