Trucks

ICA Sweden začína svoju cestu elektrifikácie s Volvo Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks dodáva plne elektrické nákladné vozidlo poprednému švédskemu maloobchodnému reťazcu s potravinami ICA Sweden, ktorý zahájil prechod na elektrickú prepravu. Vozidlo bude dodávať chladený tovar do Štokholmu. Okrem toho, že vozidlo nejazdí na fosílne palivo, prispeje k výraznému zníženiu hladiny hluku a znečistenia ovzdušia.
ICA Sweden začína svoju cestu elektrifikácie s Volvo Trucks
Volvo FL a Volvo FE Electric sú využívané predovšetkým pre mestskú distribúciu tovaru, čo je prípad aj rozvážky tovaru do maloobchodnej siete obchodov spoločnosti ICA.

Nové Volvo FE  Electric bude uvedené do prevádzky v prvej polovici roka 2021 a zastrešovať denné prepravné úlohy ICA. Prevzatie vozidla predstavuje dôležitý prvý krok v spolupráci medzi spoločnosťami Volvo Trucks a ICA, ktorá bola oznámená v novembri 2020 a ktorá určí elektrifikované riešenia na zníženie vplyvu nákladnej dopravy na životné prostredie.

S cieľom nájsť vhodné trasy pre elektrické vozidlo, odborníci na elektromobilitu ICA a Volvo Trucks spoločne skúmali parametre, ako je nosnosť, jazdné cykly, dojazd a karoséria s cieľom optimalizovať oblasti používania nového elektrického nákladného vozidla.

"Spolu so spoločnosťou ICA sme analyzovali niekoľko dopravných trás v okruhu ich švédskej  logistickej siete – s podporou simulátora elektrického dojazdu spoločnosti Volvo Trucks.  Zdieľanie a analýza podrobných údajov je nevyhnutná na to, aby sme pomohli vypočítať spotrebu energie pre dopravu – vrátane nakládky a vykládky  – v reálnych trasách a dopravných situáciách v reálnom čase, a tým nájsť najlepšie možné riešenie pre každodenné dopravné úlohy ICA,"  vysvetľuje  Johan Larsson, riaditeľ spoločnosti Volvo Trucks pre elektrické riešenia.

Plne elektrické nákladné vozidlo Volvo objednané spoločnosťou ICA nevyžaduje žiadne dodatočné denné nabíjanie pre svoju konkrétnu trasu, čo uľahčuje výmenu aktuálneho vozidla za elektrický model.

ICA Sweden a Volvo Trucks majú rozsiahle skúsenosti s prácou na znížení vplyvu svojich spoločností na životné prostredie. Skupina ICA si stanovila za cieľ, aby jej švédska dcérska spoločnosť mala kompletnú dopravu bez fosílnych palív do roku 2030, a pre mestské regióny by mala tento cieľ splniť už do roku 2025. Dosiahnutie vidí v investovaní do nových technológií a v skúmaní toho, ako možno podporiť iniciatívy vnútroštátnej výroby biopalív.

Dôležitou súčasťou spolupráce medzi spoločnosťami Volvo Trucks a ICA sú elektrifikované dopravné riešenia vo Švédsku, a to v centrách miest, ako aj na dlhších trasách medzi mestami. ICA Sweden a Volvo Trucks budú spolupracovať na položení základov riešení pre elektrickú dopravu s cieľom využiť existujúce ponuky produktov a služieb a spoločne testovať nové technológie. Spoločne budú skúmať ďalšie možnosti elektrifikácie dopravy v logistickej sieti ICA Sweden.

"Sme veľmi radi, že sme v ICA naštartovali našu cestu k elektrifikovanej doprave. Neustále pracujeme na minimalizovaní klimatických vplyvov v celom našom hodnotovom reťazci a zvyšovanie využitia elektrickej dopravy je toho dôkazom. Vďaka spolupráci so spoločnosťou Volvo Trucks máme možnosť prispôsobiť si riešenie elektrickej dopravy, ktoré nielenže spĺňa požiadavky na kapacitu a dojazd našich nákladných vozidiel, ale aj výrazne ekologickejšiu  prepravu," hovorí Emma Lindströmová, riaditeľka logistiky ICA Sweden.

Volvo FE Electric a jeho sesterský model Volvo FL Electric, ktoré boli uvedené na trh v roku 2019, sú plne elektrické nákladné vozidlá vhodné na distribúciu a zvoz odpadu v mestách. Spoločnosť Volvo Trucks v súčasnosti testuje aj elektrické ťažké nákladné vozidlá Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX, ktoré sa budú využívať na regionálnu dopravu aj na prevádzku mestskej výstavby v Európe. Predaj týchto nákladných vozidiel  sa začal v roku 2021, sériová výroba sa spustí v roku 2022.



Fakty o
 vozidle Volvo FE Electric pre ICA Sweden

·         Volvo FE Electric 6x2
·         Celková kombinovaná hmotnosť 26 ton
·         Štyri batérie s kapacitou 66 kWh/batéria
·         Prispôsobená nadstavba s chladiacou jednotkou, nabíjaná batériou nákladného vozidla, ktorú dodáva nadstavbárska spoločnosť
·         Volvo FE Electric a Volvo FL Electric sú v sériovej výrobe od roku  2019


Fakty o spoločnosti ICA Sweden

S približne  1300 obchodmi a trhovým podielom približne 36 percent je ICA  popredným potravinovým reťazcom vo Švédsku. Spoločnosť spolupracuje s nezávislými maloobchodníkmi ICA, ktorí vlastnia a prevádzkujú svoje vlastné obchody, čo im umožňuje prispôsobiť koncept a ponuku miestnemu dopytu. ICA Sweden prevádzkuje prepravu zodpovedajúcu približne 125,000 kilometrov denne na dodávky do svojej siete predajní.

 

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení:
https://images.volvotrucks.com/pincollection.jspx?collectionName=88e421ed614399b387e11a18b172d1ab

Link na súvisiace tlačové správy:

Spolupráca medzi Volvo Trucks a popredným švédskym potravinovým reťazcom s cieľom znížiť vplyv prepravy na klímu
 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.