Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks pridáva svojim elektrickým nákladným vozidlám zvukový bezpečnostný systém

Pre zvýšenie bezpečnosti vyvinula spoločnosť Volvo Trucks pre svoje modely elektrických nákladných vozidiel akustický varovný systém s jedinečnými zvukmi. Výstraha navrhnutá spoločnosťou Volvo zvýši bezpečnosť tým, že upozorní chodcov, cyklistov a ostatných účastníkov cestnej premávky na približujúce sa nákladné vozidlá, ktoré by inak boli takmer nehlučné. Zvuky sú navrhnuté tak, aby boli príjemné a nenápadné pre vodiča i ostatných v jeho blízkosti.
Spoločnosť Volvo Trucks pridáva svojim elektrickým nákladným vozidlám zvukový bezpečnostný systém
Zvuky sú navrhnuté tak, aby neprenikli cez steny, čím umožňujú tiché dodávky v noci a prispievajú k lepším pracovným podmienkam.

Od 1. júla 2021 budú všetky elektrické vozidlá v EÚ povinné vydávať určitú hladinu zvuku pri jazde rýchlosťou nižšou ako 20 km/h. Požadovaná úroveň zvuku závisí od rýchlosti a jej primeraného zvyšovania. Pri maximálnej rýchlosti 20 km/h by to malo byť minimálne 56 decibelov. V USA platí podobná legislatíva pre vozidlá, ktoré jazdia rýchlosťou 30 km/h alebo pomalšie. Ak je vozidlo príliš tiché, je potrebné pridať externý akustický varovný systém vozidla (AVAS).

Spoločnosť Volvo Trucks vyvinula pre svoje modely elektrických nákladných vozidiel jedinečné prémiové zvuky, aby splnila nové požiadavky a zároveň zachovala výhody nízkej hladiny hluku, ktoré elektrické vozidlá poskytujú.

„Túto novú legislatívu skutočne vítame. Odmalička sme sa naučili spoliehať sa nielen na to, čo vidíme, ale aj na to, čo počujeme v premávke - niekedy až tak, že sa ani nepozrieme pred tým, ako prejdeme cez cestu! Pomocou nášho nového varovného systému chceme zabezpečiť, aby si chodci a cyklisti všimli, keď sú blízko našich elektrických nákladných vozidiel, “vysvetľuje Anna Wrige Berling, riaditeľka pre dopravu a bezpečnosť výrobkov spoločnosti Volvo Trucks.

Vyvinuté odborníkmi na akustiku
Rozsah zvukov je výsledkom dôkladného výskumu a testovania vlastnými odborníkmi na akustiku spoločnosti Volvo Group.

„Sme obzvlášť hrdí na to, že sme vyvinuli vysoko kvalitné, prémiové zvuky, ktoré sú dostatočne zreteľné na to, aby varovali ľudí v blízkosti nákladného vozidla, a ktoré sú stále príjemné pre vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky,“ hovorí Anna Wrige Berling.

Je dôležité si uvedomiť, že elektrické nákladné vozidlá budú oveľa tichšie ako bežné nákladné vozidlá.

"Zvuky sú navrhnuté tak, aby neprenikli cez steny. Naše elektrické nákladné vozidlá umožňujú tiché dodávky počas noci a prispievajú k lepším pracovným podmienkam vodičov a k tichšiemu a čistejšiemu prostrediu, “hovorí Anna Wrige Berling.

Štyri rôzne zvuky
Akustický varovný systém vyvinutý pre Volvo elektrické nákladné vozidlá nie je iba jeden, ale sú to štyri rôzne zvuky, ktoré informujú ľudí v okolí o tom, čo nákladné vozidlo práve robí: pohyb vpred, voľnobeh, spätný chod, atď. Intenzita zvukov sa líši v závislosti od rýchlosti nákladného vozidla a bude meniť frekvenciu počas akcelerácie a spomaľovania.

Zrýchlenie elektrických transportov
S nedávnym zahájením predaja troch nových modelov elektrických nákladných vozidiel - Volvo FH, FM a FMX - má spoločnosť Volvo Trucks pôsobivú ponuku šiestich stredne ťažkých a ťažkých elektrických nákladných vozidiel. Môžeme povedať, že v súčasnosti je to najkompletnejší komerčný rad elektrických nákladných vozidiel v priemysle.

„Elektrické nákladné vozidlá budú v premávke čoraz bežnejšie a pridaním zvukového varovného systému do našich elektrických vozidiel sme hrdí na to, že dokážeme spojiť naše smerovanie k nulovým emisiám s našou dlhodobou ambíciou nulových nehôd,“ uvádza Anna Wrige Berling . 

 

 

LINK – vypočujte si nové zvuky elektrických nákladných vozidiel

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

LINK na tlačovú správu: "Spoločnosť Volvo Trucks je pripravená elektrifikovať veľkú časť prepravy tovarov"

LINK na elektrické nákladné vozidlá

LINK na film o nových ťažkých elektrických vozidlách

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.