Trucks

Volvo Electric z ťažkého radu bolo podrobené testu: vyniká ako dojazdom, tak energetickou účinnosťou

V Nemecku bol vykonaný prvý nezávislý test energetickej účinnosti s plne naloženým elektrickým nákladným vozidlom Volvo Electric ťažkého radu. Elektrické nákladné vozidlo prekročilo svoj oficiálne uvádzaný dojazd a spotrebovalo o 50 % menej energie ako jeho naftový variant.
volvos-heavy-duty-electric-truck-is-put-to-the-test-excels-in-both-range-and-energy-efficiency
Elektrická hnacia línia je veľmi účinná, vďaka čomu je plne elektrické nákladné vozidlo veľmi účinným nástrojom pre znižovanie emisií CO2..

LINK na film o teste.
LINK na brožúru o teste.

 

Testovaným nákladným vozidlom bolo Volvo FH Electric, vozidlo s nulovými emisiami výfukových plynov, s trvalým výkonom 490 kW a celkovou hmotnosťou súpravy 40 ton. Nemecký novinár Jan Burgdorf otestoval nákladné vozidlo na Green Truck Route, 343 km dlhej trase, ktorá zahŕňa rôzne diaľnice, kopcovité terény a užšie cesty, ktoré sa využívajú pre testovanie nákladných vozidiel rôznych výrobcov v širokej škále podmienok.

„Musím povedať, že jazda s týmto vozidlom je rovnako agilná, alebo dokonca agilnejšia ako s naftovým vozidlom. Vodiči budú veľmi prekvapení, ako jednoducho sa riadi, aké je tiché a ako výborne reaguje. Nie sú tu cítiť žiadne vibrácie,“ hovorí Jan Burgdorf.

Volvo FH Electric si po celú trasu udržalo priemernú rýchlosť 80 km/h, čo bolo porovnateľné s vozidlom Volvo FH s naftovým pohonom vybaveným balíkom pre úsporu paliva I-Save. Na základe spotreby energie, a to iba 1,1 kWh/km, malo elektrické nákladné vozidlo celkový dojazd 345 km na jedno nabitie.

„Tieto výsledky testov ukazujú, že je možné najazdiť až 500 km počas bežného pracovného dňa s krátkou zastávkou pre nabitie, napríklad v čase obednej prestávky,“ vysvetľuje Tobias Bergman, riaditeľ oddelenia pre testy s novinármi spoločnosti Volvo Trucks.

V testoch Green Truck Route spotrebovalo Volvo FH Electric o 50 % menej energie ako Volvo FH s porovnateľným vznetovým motorom.

„Elektrická hnacia sústava je veľmi účinná, vďaka čomu je plne elektrické nákladné vozidlo veľmi účinným nástrojom pre znižovanie emisií CO2,“ komentuje Tobias Bergman.

Cieľom spoločnosti Volvo Trucks je, že v roku 2030 budú elektrické vozidlá tvoriť polovicu predaja nákladných vozidiel Volvo a v roku 2040 o 100% znížia emisie CO2 u nových predaných nákladných vozidiel.

„Sme oddaní Parížskej dohode o zmene klímy. Vedecky podložené ciele boli stanovené, a preto podnikáme kroky k urýchleniu vývoje smerom k dramatickému zníženiu emisií CO2 súvisiacich s cestnou nákladnou dopravou. Verím, že široká elektrická ponuka, ktorú už na trhu máme, je toho jasným dôkazom,“ uzatvára Tobias Bergman.


Fakty o teste a vozidle:
Celková hmotnosť súpravy: 40 ton
Priemerná rýchlosť: 80 km/h
Spotreba energie: 1,1 kWh/km
Kapacita batérií: 540 kWh
Výstupný výkon: 490 kW trvalý výkon
Celková dĺžka skúšobnej dráhy: 343 km
Celkový dojazd na jedno nabitie: 345 km
Testované Volvo FH Electric dokáže počas bežného pracovného dňa najazdiť až 500 km, pokiaľ sa k nemu pridá dobíjanie, napríklad v čase obednej prestávky.


Fakty o elektrických nákladných vozidlách Volvo:
Volvo Trucks má rad šiestich plne elektrických nákladných vozidiel navrhnutých tak, aby pokryli mnoho rôznych prepravných úloh.
Modely Volvo FH, FM a FMX Electric majú GCW až 44 ton. Predaj v Európe pokračuje a výroba bude zahájená v druhej polovici roku 2022.
Sériová výroba vozidiel Volvo FL a FE Electric pre mestskú distribúciu a zvoz odpadu v Európe začala v roku 2019.
Výroba modelu Volvo VNR Electric pre Severnú Ameriku začala v roku 2020.


LINK na video o funkcii Ready to run

LINK na fotografie vo vysokom rozlíšení

LINK na web o elektromobilite

LINK na brožúru o teste (angličtina)

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.