Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-04-27
3 min
Volvo Electric Ziskové podnikanie Elektromobilita
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

4 tipy ako maximalizovať dojazd elektrických nákladných vozdiel

Ste spokojným vodičom plne elektrického nákladného vozidla? Tak ste si pravdepodobne všimli, aký veľký vplyv má váš štýl jazdy na váš dojazd. Jared Ruiz a Ebba Wallin Bergbom, obaja sú odborníkmi na elektromobilitu v spoločnosti Volvo Trucks, zdieľajú svoje najlepšie tipy, ako maximalizovať dojazd – a vyhnúť sa zbytočným obavám z (ne)dojazdu.
 

Tip #1: Zvládnite systém rekuperačného brzdenia

Rekuperačné brzdenie je jedinečné pre elektromobily a znamená, že sa energia počas brzdenia rekuperuje a ukládá do akumulátora vozidla. Pokiaš sa naučíte túto funkciu skutočne využívať tým, že necháte vozidlo brzdiť pri spomaľovaní alebo zjazde z kopca, môžete do vozidla vrátiť dostatok energie a predĺžiť jeho dojazd až o 35 percent!

 

Tip č. 2: Jazdite plynule a používajte tempomat

Ano, vieme. Riadenie elektrického nákladného vozidla je tak zábavné, pretože akceleruje tak rýchlo. Jazdiť plynule a sústrediť sa na úsporu energie je však oveľa lepší nápad, pokiaľ chcete predĺžiť jeho dojazd. A pri jazde na dlhšie vzdialenosti je tempomat účinnejšia úspora energie, ako by bola vaša noha. Odporúčanie je nejazdiť viac ako 52 mil/h alebo 83 km/h. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa diaľniciam a voľte menšie cesty, kde môžete jazdiť plynule nižšou rýchlosťou.
 

Tip č. 3: Optimalizujte svoju trasu

Najkratšia trasa nie je vždy tá najlepšia z hľadiska spotreby energie. Nedávne štúdie ukázali, že jednoduchým prepnutím ohniska zo vzdialenosti na to, koľko energie trasa vyžaduje - môžete predĺžiť dojazd najmenej o 20 percent! Flexibilné plánovanie trás znamená možnosť odovzdať najťažší tovar na prvej zastávke, vyhnúť sa cestám do kopca, hľadať príležitosti pre klesanie a rovné cesty. 

 

Tip č. 4: Nie príliš horúce, nie príliš studené…

Uistite sa, že optimalizujete klímu v kabíne – nie príliš veľké teplo ani chladno. Keď však vypínanie klimatizácie zvyšuje dojazd, je skutočne zlý nápad sťahovať okná, aby ste sa ochladili – to vás môže pripraviť o desať percent dojazdu! Pokiaľ na druhú stranu jazdíte hlavne v chladnom podnebí, je najlepšie zvoliť od začiatku nákladné vozidlo s menej oknami a väčšou izoláciou.

 

Ďalšie typy, ako zvýšiť dojazd, vrátane toho, na čo myslieť pri špecifikácii vozidla, nájdete tu