Trucks

Bert Johansson
2022-03-23
4 min
Úspora paliva
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Ako vám dobrá údržba vozidla môže ušetriť palivo

Dobre udržiavané nákladné vozidlo je úsporné vozidlo. Tu je niekoľko príkladov, kde pravidelná údržba udrží vaše vozidlo v dobrom stave a zabráni zbytočnému zvýšeniu spotreby paliva. 
 

Kvalitnejšie palivo vás dopraví ďalej

Vlastnosti paliva sa môžu líšiť, a to ovplyvňuje ako spotrebu paliva, tak aj spoľahlivosť palivového systému. Rozdiel v spotrebe paliva môže byť v závislosti od vlastností paliva až päť percent. Používanie paliva s obsahom síry vyšším ako desať ppm môže tiež poškodiť motor a systém dočisťovania výfukových plynov. Z tohto dôvodu vždy používajte správne palivo v zmysle odporúčaní výrobcu.


Udržujte svoje filtre pevných častíc čisté a nezanesené

Nákladné vozidlá s motormi Euro 6 sú vybavené filtrom pevných častíc, známym aj ako Diesel Particulate Filter (DPF), ktorý z výfukových plynov odstraňuje sadze, aby spĺňali aktuálne platnú emisnú normu Euro 6. Nesprávna údržba však môže zvýšiť spotrebu paliva až o dve percentá. Môže tiež spôsobiť zvýšené opotrebovanie motora, emisie prekračujúce normu Euro 6, poškodenie filtra a neplánované prestoje.

Aby ste tomu zabránili, vždy používajte správne palivo a olej v zmysle odporúčaní výrobcu. V opačnom prípade riskujete upchatie a poškodenie DPF. Filter pevných častíc by sa mal tiež pravidelne čistiť podľa postupu opísaného výrobcom.


Udržujte teplotu oleja na ideálnej úrovni

Správna teplota oleja v prevodovke znižuje odpor a má pozitívny vplyv na spotrebu paliva. Pri teplotách do 20 °C (a predtým, ako vozidlo ide dlhšiu dobu – približne hodinu) sa olej ohrieva olejovým chladičom, čo ušetrí až 0,3 percenta paliva. V teplejšom počasí olejový chladič prevodovky zabraňuje prehrievaniu oleja a v konečnom dôsledku znižuje opotrebovanie dielov.

 Je dôležité používať odporúčaný olej so správnou viskozitou a hustotou. To platí aj pre motorový olej a nápravový olej.


Pozor na úniky vzduchu

Pri netesnosti vzduchového brzdového systému sa spotreba paliva môže zvýšiť v závislosti od veľkosti netesnosti až o dve percentá. Pri úniku musí byť totiž zapnutý kompresor, čo motoru odoberie výkon približne 15 koní. K určitému stupňu úniku vzduchu dochádza neustále, napríklad keď je nákladné vozidlo zaparkované cez noc alebo počas týždenného odpočinku. Keď sa však počas kratších prestávok stratí značné množstvo vzduchu, znamená to, že niekde dochádza k väčšiemu úniku. Riziko úniku vzduchu je obzvlášť vysoké na spojkách návesu.


Uistite sa, že kolesá majú správnu geometriu

Nesúmernosť prednej a zadnej nápravy vedie k nestabilnému riadeniu a zvýšenému odporu vzduchu. Na štandardnom ťahači môže zvýšiť spotrebu paliva až o tri percentá. Spotreba sa ešte viac zvýši, ak má aj náves nesprávnu geometriu. Ak nemajú nápravy návesu správne nastavenú geometriu, spotreba paliva sa môže výrazne zvýšiť.


Nahustite pneumatiky na správny tlak

Podhustené pneumatiky majú vyšší valivý odpor, čo následne zvyšuje spotrebu paliva. Testy ukazujú, že tlak v pneumatikách nižší o jeden bar môže zvýšiť spotrebu paliva o dve percentá. Môže tiež znížiť životnosť pneumatiky približne o 20 percent.


Tieto malé percentuálne hodnoty môžu spoločne viesť k významným dodatočným nákladom a významne znížiť váš zisk. Je to len ďalší dôvod, prečo je pravidelný servis nevyhnutný.


Ďalšie informácie o službách spoločnosti Volvo Trucks.