Trucks

Interiér kabíny nového vozidla Volvo FM: maximálne pohodlie vodiča

| 6 minút čítania | 6 minút čítania
Redizajn interiéru kabíny modelu Volvo FM je prvý od jeho uvedenia na trh koncom 90. rokov. Carina Byströmová, hlavná dizajnérka interiérov spoločnosti Volvo Trucks, vysvetľuje, čo ju a jej kolegov inšpirovalo pri zmene vzhľadu od podlahy po strop.
Carina Byströmová, hlavná dizajnérka interiérov spoločnosti Volvo Trucks, stojí pred dizajnovými skicami a farebnými vzorkami modelu FM
Carina Byströmová viedla redizajn priestranného, nového interiéru kabíny Volvo FM – prácu, ktorá bola dôkladne utajená.

Keď vstúpite do nového Volvo FM, ako prvé si všimnete, o koľko je priestrannejšie. Zvýšený stĺpik A prináša do interiéru kabíny celý meter kubický, s väčším priestorom na praktické záležitosti, ako je skladovanie. Prispieva však aj k pocitu vzdušnosti a umožňuje vodičom voľne sa pohybovať. „Je to skutočný rozdiel, keď môžete úplne natiahnuť ruky nad seba. Alebo sa ľahko pohybovať po kabíne, dokonca aj so šálkou kávy v jednej ruke. Dáva vám to pocit slobody – jedným slovom vau!“ hovorí Carina Byströmová. 

Chceli sme sa ubezpečiť, že zo sedadla vodiča je všetko v dohľade a ľahko dosiahnuteľné.
Nový dizajn kabíny sa zameriaval hlavne na vodiča a umiestnenie vybavenia tak, aby ho mal pohodlne na dosah.

Carina Byströmová viedla redizajn nového interiéru kabíny Volvo FM – práca sa začala v dizajnovom štúdiu Volvo Trucks v Goteborgu takmer pred piatimi rokmi a až doteraz bola veľmi utajovaná. Carina a jej tím sa od začiatku sústredili na navrhovanie novej kabíny v zmysle potrieb vodičov. Nové Volvo FM musí byť extrémne praktické a pohodlné, pretože to nie je len nástroj a pracovisko - je to tiež miesto na oddych a doplnenie energie. Nový dizajn kabíny sa zameriaval hlavne na vodiča a umiestnenie vybavenia tak, aby ho mal pohodlne na dosah.

„Workpod“ bol koncept, ktorý Carina a jej dizajnérsky tím Volvo Trucks považovali za kľúčový zdroj inšpirácie pre ich prácu. „Ako vodič vykonávate v kabíne Volvo FM všetky druhy úkonov – jazdíte, vybavujete doklady, niekedy telefonujete, vyhľadávate informácie alebo obedujete, takže priestor musí byť univerzálny. Zároveň sme sa chceli uistiť, že zo sedadla vodiča je všetko v dohľade a ľahko dostupné,“ vysvetľuje Carina. 

Carina a jej dizajnérsky tím spolupracovali pri navrhovaní interiéru nového Volvo FM priamo s odborníkmi na ergonómiu, špecialistami na rozhranie človek-stroj (HMI) a dokonca aj s analytikmi materiálov.

Okrem priestrannosti vás na palube nového Volvo FM okamžite zaujme výnimočný výhľad z kabíny. Nová kabína má väčšie a nižšie okná, čo poskytuje oveľa širšie zorné pole, ako aj nové spätné zrkadlá a rohovú kameru na strane spolujazdca. Ukázalo sa, že lepší priamy výhľad z kabíny skracuje reakčné doby vodiča. A keďže vodiči Volvo FM často potrebujú navigovať v úzkych priestoroch alebo rušných uliciach mesta, priamy výhľad je nevyhnutný. 

Byť plne koncentrovaný a primerane reagovať v každej situácii si vyžaduje nielen vynikajúci výhľad, ale aj minimálne rozptyľovanie. A to je niečo, na čom Carina a jej kolegovia v dizajnovom tíme tvrdo pracovali pri vývoji nového Volvo FM. Nová kabína sa vyznačuje vynovenou palubnou doskou s extra úložným priestorom a 12-palcovým displejom s vysokým rozlíšením a voliteľným 9-palcovým bočným displejom s dotykovou obrazovkou pre informačný a zábavný systém, podporu navigácie, dopravné informácie a výstupy z kamier.

„Za posledné desaťročie máme pocit, že do nášho života a jazdného prostredia pridávame informácie na rozptýlenia. Je však ťažké všetky informácie spracovať. A preto sme tento trend chceli zmeniť. Redizajn bol skutočnou príležitosťou, aby sme veci zredukovali na minimum a upriamili sa na to, čo a kedy vidíte. Výhodou je, že displej si môžete prispôsobiť vlastným potrebám,“ hovorí Carina.

Rohože s vysokou priľnavosťou svojim dizajnom poskytujú vodičom mimoriadne stabilnú oporu.

To napríklad znamená, že počet ikon v prístrojovom paneli je nižší a kľúčové signály a výstrahy v paneli sú zosilnené halogénovým svetelným pozadím. Svetlo sa zmení z klasickej bielej na zelenú, keď prebieha činnosť, napríklad pri aktivovaní smerového signálu. Žltá farba upozorňuje vodiča na chybu a červená signalizuje závažný problém a vodič by mal nákladné vozidlo zastaviť.

Nový bočný displej s dotykovou obrazovkou, ktorý je možné aktivovať aj pomocou hlasového ovládania alebo tlačidiel na volante, umožňuje vodičom nepretržitý prístup k nástrojom, ktoré potrebujú.

Ďalším cieľom dizajnového tímu bolo poskytnúť vodičom Volvo FM nepretržitý prístup k nástrojom, ktoré potrebujú. Nová dotyková obrazovka na bočnom displeji prístupná pomocou hlasového ovládania alebo intuitívne umiestnených tlačidiel na volante. 

„Chceme, aby sa vodič sústredil na cestu, a preto je možné displej ovládať viacerými spôsobmi,“ hovorí Carina.

Carina zdôrazňuje, že jedným z kľúčov k úspechu redizajnu bol kontakt s veľkým množstvom odborníkov v spoločnosti Volvo Trucks.

Pre vodičov je kabína tiež miestom na dobíjanie energie. Pohodlie v novej obytnej časti za sedadlom vodiča modelu Volvo FM bolo vylepšené. Posteľ novej kabíny na spanie bola zdvihnutá o 17 cm, s ďalším úložným priestorom nad aj pod ňou. Navyše bolo pohodlie v kabíne ďalej vylepšené zosilnenou izoláciou, ktorá pomáha chrániť pred chladom, teplom a hlukom. 

Podlaha je teraz plochejšia, vystužená a vybavená špeciálne navrhnutými rohožami s vysokou priľnavosťou, ktoré vodičom poskytujú stabilnú oporu, a to tak vo vnútri kabíny, ako aj pri nastupovaní do vozidla. Nová, štíhlejšia, ergonomickejšie navrhnutá prevodovka I-Shift tiež uľahčuje prechod zo sedadla na posteľ. 

Carina Byströmová vysvetľuje, že na začiatku si spolu s kolegami želali, aby všetky časti dizajnu do seba zapadli. To znamená, že vo vozidle sú určité prvky, ktoré vás hneď dostanú, ale aj inteligentné riešenia, ktoré síce zlepšujú život, ale nemusíte si ich hneď všimnúť. Napríklad v deliacich priehradkách sú zabudované LED panely. „Je to relatívne malý detail, ale myslíme si, že vodiči to ocenia. Koniec koncov, kabína je miestom, kde trávite ako vodič veľa času, takže je príjemné mať útulný obývací priestor, v ktorom si oddýchnete.“ 

Carina zdôrazňuje, že jedným z kľúčov k úspechu redizajnu bol kontakt s veľkým množstvom odborníkov v spoločnosti Volvo Trucks. Dizajnový tím pre model Volvo FM spolupracoval priamo s odborníkmi na ergonómiu, špecialistami na rozhrania človek-stroj, a dokonca aj s analytikmi materiálov, ktorí napríklad opakovane testovali priľnavosť novej rohože, aby vodiči pri vstupe do kabíny získali pevnú oporu. „Pri výraznom dizajne sa všetky tieto rozličné prvky musia spojiť, aby vytvorili harmonické pracovné a životné prostredie.“

Nové Volvo FM

Rosomák na ceste
Dizajnéri spoločnosti Volvo Trucks často čerpajú inšpiráciu priamo z prírody v severnom Švédsku. Pre model Volvo FM bol jedným zo zdrojov inšpirácie rosomák, zavalitý a svalnatý mäsožravec, ktorý sa túla po divokých oblastiach ďalekého severu. Toto zviera je všestranné a pripravené na akúkoľvek výzvu. Napriek tomu, že je menšie, dokáže zaútočiť – často na oveľa väčšie zvieratá, dokonca aj veľké medvede. 

Robustný a univerzálny 
„Volvo FM môže byť hasičské vozidlo, nákladné vozidlo na prevoz štrku alebo vozidlo na odvoz odpadu. Práca vodičov zohráva v spoločnosti dôležitú úlohu – sú to skutočne každodenní hrdinovia. Našim úmyslom bolo dizajn tohto nákladného vozidla postaviť na robustných líniách a vlastnostiach tak, aby vyhovoval rôznym použitiam a zároveň pozitívne komunikoval s okolitým svetom.“

Prepojený
Nové Volvo FM je navrhnuté na základe vzájomného pôsobenia človeka a stroja. „Toto nákladné vozidlo získalo novú inteligenciu a súčasťou našej práce bolo zaistiť, aby boli všetky systémy prepojené a bez problémov fungovali v každej situácii.“

Súvisiace články