Trucks

Volvo Trucks
2022-06-27
3 minúty
Technológia a inovácie Bezpečnosť Elektromobilita
Author
Volvo Trucks

Nulová nehodovosť – vysnívaný scenár alebo reálna budúcnosť?

Čo by mohlo pomôcť znížiť počet nehôd ťažkých nákladných vozidiel na nulu? Pokiaľ to niekto vie, je to Anna Wrige Berlingová, riaditeľka oddelenia bezpečnosti premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks.


Vaším cieľom je nulový počet dopravných nehôd. Približujete sa k nemu?

Usilujeme sa o nulovú nehodovosť, a aj keď sme na svoju prácu hrdí, máme pred sebou ešte dlhú cestu. Počet smrteľných dopravných nehôd na obyvateľa celosvetovo klesá, celkový počet v mnohých častiach sveta ale stále stúpa. Pri dopravných nehodách ťažkých nákladných vozidiel vyhasnú ročne tísíce životov, takže k spokojnosti máme ďaleko.


Viac ako 90% všetkých nehôd je spôsobených ľudským faktorom. Povedali by ste, že vodiči nákladných vozidiel nie sú dostatočne zruční?

Je pravda, že pri väčšine nehôd zohráva úlohu ľudský faktor, ktorý zahŕňa všetkých účastníkov cestnej premávky, nielen vodičov nákladných vozidiel. Povedala by som, že väčšina vodičov nákladných vozidiel je veľmi zručná. A je dôležité si uvedomiť, že ľudský faktor má aj pozitívnu stránku. Vodiči nákladných vozidiel, rovnako ako ostatní účastníci cestnej premávky, sa vďaka svojmu postrehu a reakciám vyhnú oveľa viac nehodám, než koľko ich spôsobia. Napriek tomu je pravda, že ľudský faktor zohráva veľkú úlohu. Preto je pri znižovaní počtu nehôd veľmi dôležité školenie vodičov, lepší prístup k bezpečnosti a zvyšovanie povedomia o rizikách medzi všetkými účastníkmi cestnej premávky.

Čo je potrebné na to, aby sme sa výrazne posunuli k nule?

Bezpečnosť premávky je zložitá skladačka a najväčšími kúskami tejto skladačky sú bezpečné vozidlá, bezpečné cesty a bezpeční účastníci cestnej premávky. Hlavným prínosom spoločnosti Volvo Trucks je vývoj bezpečných vozidiel, sme však tiež závislí na investíciách do zlepšenia dopravného prostredia a v neposlednom rade na úsilí o dosiahnutie lepšieho prístupu k bezpečnosti u všetkých účastníkov cestnej premávky.

Anna Wrige Berlingová je riaditeľka oddelenia bezpečnosti premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks.

Čo musí spoločnosť Volvo Trucks urobiť?

Aj naďalej sa budeme zameriavať na bezpečnosť vozidiel a neustále budeme vyvíjať nové systémy na riešenie viacerých dopravných situácií a typov nehôd. Musíme tiež zaistiť, aby naše bezpečnostné systémy boli používané tak, ako sú určené. Bezpečnostný pás je asi najjasnejším príkladom toho, že to tak vždy nie je. Zďaleka sa nepoužíva neustále – čo vedie k fatálnym následkom. To isté bohužiaľ platí aj pre ostatné bezpečnostné systémy – nie sú využívané v plnom rozsahu a niekedy nesprávne. To je problém, ktorý treba vyriešiť. Budeme tiež pokračovať vo zvyšovaní povedomia o bezpečnosti premávky ťažkých nákladných vozidiel a prispievať k lepšiemu prístupu k bezpečnosti medzi vodičmi nákladných vozidiel a ostatnými účastníkmi cestnej premávky.

 

Aký bezpečnostný prvok je pre spoločnosť Volvo Trucks víziou do budúcnosti?

Systém s dokonalými senzormi na čítanie ľudí, ktorý by presne vedel, čo sa okolo nákladného vozidla deje, a dokázal by predvídať zámery ostatných vodičov a účastníkov cestnej premávky.
 

Je teda nulová nehodovosť vysnívaný scenár alebo reálna budúcnosť?

Vzhľadom na to, že takmer všetkým nehodám sa dá už dnes predísť kombináciou existujúcich technológií vozidiel a bezpečného správania účastníkov cestnej premávky, nemalo by to byť nemožné. Zároveň však možno namietať, že vždy budú situácie, kedy môžu nešťastné a nepredvídateľné okolnosti viesť k nehodám. A to je zrejme pravda – aspoň v dohľadnej dobe. 

V každom prípade je jediným prijateľným číslom nula. Najvyššou ambíciou našej práce je zlepšiť bezpečnosť premávky po celom svete. Každý zachránený život na ceste k nulovej nehodovosti je našou výhrou.

Počet smrteľných dopravných nehôd na obyvateľa celosvetovo klesá, ale celkový počet v mnohých častiach sveta stále stúpa.