Trucks

Volvo Trucks
2023-02-14
2 minúty
Elektromobilita
Author
Volvo Trucks

Elektrické nákladné vozidlá na mieru pre náročné úlohy

Elektrické podvozky na dostavbu ťažkého radu poskytujú ešte širšiu škálu využitia a umožňujú navrhnúť elektrické nákladné vozidlo s rovnakou flexibilitou ako s iným hnacím ústrojenstvom. Získate tak výhody lepšej manévrovateľnosti, tichšej prevádzky a nulových emisií výfukových plynov.
 

Flexibilné podvozky na dostavbu ťažkého radu* Volvo FM ElectricVolvo FMX Electric a Volvo FH Electric umožňujú prechod na tiché vozidlá s nulovými emisiami pri prakticky ľubovoľnej preprave.

 

Jednoduchý prechod na elektrický pohon

Elektrické podvozky na dostavbu možno optimalizovať na širokú škálu špecializovaných prepravných činností, vrátane distribúcie tovaru, zvozu odpadu a stavebných prác. Tieto segmenty často pôsobia v mestských oblastiach a vyznačujú sa menšími dennými nájazdmi, preto sú mimoriadne vhodné na elektrifikáciu.

Vďaka možnosti presného zladenia kapacity batérií s konkrétnou činnosťou možno vytvoriť optimálne a cenovo najefektívnejšie elektrické riešenie prepravy, ktoré spĺňa požiadavky na podnikanie aj na udržateľnosť.

Výhody v mestskej premávke a pre vodičov

"Elektrický pohon má výbornú odozvu, preto podvozky na dostavbu uľahčujú vedenie vozidla v úzkych uličkách aj pri meniacom sa tempe mestskej premávky. Pretože elektrické nákladné vozidlá nevytvárajú žiadne výfukové plyny a sú tiché, zaisťujú vodičom lepšie pracovné prostredie. Prispievajú tým k lepšiemu prostrediu pre život obyvateľov mesta. Vďaka týmto vlastnostiam možno elektrické nákladné vozidlá prevádzkovať v mestských zónach, kam nákladné vozidlá s tradičnými typmi hnacieho ústrojenstva nemajú prístup alebo ho majú len vo vymedzenom čase," hovorí Jessica Sandström, senior viceprezidentka pre produktový manažment a udržateľnosť v spoločnosti Volvo Trucks.

 

Je zrejmé, že veľkú časť prepravy tovaru by bolo možné elektrifikovať už dnes a tieto podvozky na dostavbu by mohli celý proces ešte výraznejšie urýchliť.

 

Flexibilné riešenie elektrických nákladných vozidiel na rôzne potreby

Podvozky na dostavbu možno osadiť dvoma až šiestimi batériami, presne podľa požiadaviek z hľadiska dojazdu a užitočného zaťaženia. Kabíny sú k dispozícii v rôznych veľkostiach podľa konkrétnych potrieb a prevádzky. Rozšírené možnosti využitia batérií a kabín umožňujú kratší rázvor až 3 900 milimetrov. V kombinácii so širokou ponukou konfigurácií náprav možno vďaka tomu nákladné vozidlá upraviť na prakticky akúkoľvek prepravnú činnosť.

S tromi typmi účinných pomocných pohonov je navyše prechod na elektrický motor pre výrobcov nadstavieb aj zákazníkov ešte jednoduchší:

  1. Elektrický pomocný pohon: napájanie 400 V~ alebo 600 V=;  využíva sa pri preprave chladeného tovaru, domiešavaní betónu a ďalších činnostiach.​
  2. Elektromechanický pomocný pohon: prináša vynikajúcu možnosť nezávislého napájania vozidla, keď stojí alebo počas jazdy.
  3. Pomocný pohon osadený na prevodovke: možno ho využiť rovnako ako dnes pri nákladných vozidlách s naftovým pohonom.


Zhrnutie: Elektrické nákladné vozidlá Volvo ťažkého radu

Modely Volvo FH, FM a FMX Electric majú celkovú hmotnosť súpravy (GCW) až 44 ton a sú k dispozícii ako ťahače aj podvozky na dostavbu. Ponúkajú dojazd až 300 km, čo stačí pri väčšine použití v mestskej a regionálnej preprave. Nákladné vozidlá však zvládnu v priebehu pracovného dňa prejsť až 500 km, ak ich dobijete, napríklad počas obednej prestávky.

* Nákladné vozidlá s jedným podvozkom na dostavbu a pridanou nadstavbou na konkrétne použitie (žeriav, zvoz odpadu, domiešavač betónu, chladiaca skriňa atď.)

Potrebujete viac informácií? Elektrické podvozky ťažkého radu v prevádzke: