Trucks

Vývoj efektívného nákladného vozidla pre budúcnosť

Jonathan Disley
2024-01-29
Technológia a inovácie Úspora paliva Úspora paliva
Author
Jonathan Disley
Riaditeľ oddelenia dizajnu

Veľkorysé prepracovanie dizajnu aerodynamických kabín Volvo Trucks si vyžiadalo dlhodobý proces. Riaditeľ oddelenia dizajnu Jonathan Disley vysvetľuje, čo prináša nová jedinečná dizajnová identita a funkčnosť, prispôsobená novej ére energetickej účinnosti.
 

V roku 2018 potvrdila Európska únia novelizáciu smernice o hmotnosti a rozmeroch nákladných vozidiel, ktorá otvára nové možnosti dizajnu. Odvtedy už členovia tímu pre dizajn exteriéru vozidiel Volvo Trucks diskutujú s technickými špecialistami o aerodynamických vylepšeniach kabín, ktorá by prepravným spoločnostiam umožnila optimalizovať energetickú účinnosť vozového parku. Nastal ideálny čas na výrazné úpravy. 
 

„Zmena európskej legislatívy predstavovala pre nás skvelú príležitosť na zvýšenie hospodárnosti a pokračovanie v našom doterajšom úsilí,“ uviedol Jonathan Disley. „Naším cieľom bolo vytvoriť viditeľne efektívnejšie nákladné vozidlo a pritom dodržať zásady jednoduchého a aerodynamického dizajnu.”
 

Hľadanie inšpirácie pre konštrukčný proces novej kabíny

V úzkej spolupráci s technikmi a špecialistami spoločnosti Volvo Trucks na aerodynamiku zahájil konštrukčný tím prípravy novej podoby kabíny, ktorá bola optimalizovaná pre čo najúspornejšiu prevádzku.
 

„Chceli sme sa inšpirovať najnovšími trendami v aerodynamike, od automobilov cez lode až po letectve. Kládli sme si za cieľ vytvoriť najprogresívnejší dizajn, ktorý obstojí aj v budúcnosti. Chceli sme ho obohatiť aj o naše škandinávske dedičstvo a typické dizajnové prvky spoločnosti Volvo,“ vysvetľuje Jonathan Disley.
 

Obrazové tabule, náčrty, podrobné diskusie o koncepcii dizajnu a nariadení EÚ boli súčasťou počiatočného procesu vývoja. Viedli k jednej z najväčších a najzaujímavejších zmien – novej koncepcii vozidla Volvo FH Aero, ktorého prednú časť sme predĺžili o 240 mm s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu aerodynamickú účinnosť. Rozmery dolných a horných rohov v prednej časti kabíny boli tiež precízne prepočítané a prepracované. Prúdenie vzduchu okolo nákladného vozidla je teraz vďaka hladším a zaoblenejším líniám optimálnejšie.
 

U štandardných kabín modelu Volvo FH Aero nahrádza bočné spätné zrkadlá nový kamerový monitorovací systém s elegantným dizajnom v tvare krídel pre lepšie prúdenie vzduchu. Nové lineárne obrysy stále odkazujú na ikonické svetlá Volvo v tvare písmena V. Sú umiestnené v horných rohoch na prednej strane a vizuálne integrované do ozdobných panelov.
 

Zároveň bolo prepracované aj ikonické logo Volvo Iron Mark. Teraz je väčšie, má zjednodušený, elegantný dizajn, ktorý odráža digitálnu éru i maximálnu úspornosť.
 

„Vývin nového dizajnu začal už pred pandémiou,“ pokračuje Jonathan Disley. „Napriek praktickým výzvam sme si vždy poradili. Pomaly sme implementovali veľké aj menšie zmeny, aby sme dosiahli náš hlavný cieľ – exkluzívny vzhľad, ktorý prispieva k úsporám paliva a energie. To je skutočným prínosom pre prevádzkovateľov nákladných vozidiel.”
 

Funkčný, udržateľný dizajn a individuálne lakovanie

Horná a spodná mriežka chladiča elektrických nákladných vozidiel Volvo májú nový dizajn v tvare plástov - pôsobí elegantne a rafinovane. Kombinuje sa s čiernymi svetlometmi a bielym logom Volvo Iron Mark.
 

„Snažili sme sa o zjednodušený škandinávsky dizajn odzrkadľujúci náš posun smerom k vyššej udržateľnosti a elektromobilite,“ vysvetľuje Jonathan Disley.
 

Na nákladných vozidlách s naftovým pohonom má horná mriežka chladiča rovnaký nápadný plástový vzhľad ako elektrické nákladné vozidlá. Vďaka tejto zmene si zákazníci môžu vybrať medzi základnými alebo exkluzívnymi variantmi dolnej prednej časti Volvo FH. Modeli Volvo FH16 má ešte výraznejšiu povrchovú úpravu so svetlým chrómovaným lemom, striebornou mriežkou a tmavou chrómovanou spodnou mriežku chladiča, vďaka čomu nadobúda robustnejší dojem.  

„Naším cieľom bolo vytvoriť viditeľne efektívnejšie nákladné vozidlá a pritom dodržať zásady jednoduchého a aerodynamického dizajnu.”

Dizajnérsky tím sa tiež rozhodol zväčšiť priestor medzi čelným sklom a spodnou mriežkou chladiča na propagáciu zákazníckej a partnerskej značky.
 

„Nešlo len o efektívny prvok novej identity – vypočuli sme si spätnú väzbu zákazníkov a pochopili sme, že pre mnoho prepravných firiem je práve tento priestor dôležitý,“ hovorí Jonathan Disley.
 

Spodnú mriežku chladiča s integrovaným stupienkom je teraz možné úplne otvoriť a odhaliť tak prekvapivú výbavu pre vyššie pohodlia vodiča – lavica s držiakmi pohárov, kde si vodič môže počas prestávok posedieť. Predná delená časť bola tiež znížená a vzbudzuje dojem rýchlosti.
 

„Zmeny sa síce predovšetkým týkajú energetickej účinnosti, ale kladú dôraz aj na zákazníka, funkčnosť a príležitosti k prispôsobeniu nákladných vozidiel,“ hovorí Jonathan Disley. „Je to preto, že v spoločnosti Volvo panuje atmosféra veľmi otvorená vzájomnej spolupráci. O konštrukčné nápady a spätnú väzbu od zákazníkov sa tu vždy podelíme a zohľadňujeme ich.“
 

Zhrnutie informácií o novom dizajne nákladných vozidiel Volvo: zmeny a prínos

Výrazná nová „aerodynamická“ identita so škandinávskymi rysmi pre celý rad vozidiel spoločnosti Volvo Trucks.
 

Volvo FH Aero a Volvo FH16 Aero  – nová éra efektivity

  • Konštrukcia kabíny Volvo Trucks s prednou časťou predĺženou o 240 mm je dokonale optimalizovaná pre hospodárnu prevádzku. Vďaka všetkým novým vylepšeniam aerodynamickej kabíny sa u modelu Volvo FH Aero predlžuje dojazd elektrického nákladného vozidla a znižujú náklady na palivo.
  • Sofistikovaný vzor plástovej mriežky chladiča zaisťuje maximálnu efektivitu (týka sa to hornej mriežky chladiča u naftových nákladných vozidliel a oboch mriežok u elektrických nákladných vozidiel s možnosťou farebného zladenia pre jednotný dojem).
  • Zaoblené predné hrany maximalizujú aerodynamickú efektívnosť.
  • Prepracovanejší dizajn prednej nástupnej časti zlepšuje aerodynamiku spodnej časti.
  • Prizmatická spodná predná mriežka chladiča vytvára 3D efekt u naftových nákladných vozidliel.
  • Mimoriadne veľká predná výklopná časť, ktorú možno úplne spustiť a získať tak lavičku s držiakmi pohárov pre vodiča.
  • Väčší panel medzi čelným sklom a mriežkou chladiča pre logo zákazníka.
  • Vyššie umiestnené gumové predĺženia lepšie utesňujú medzeru medzi návesom a kabínou.
  • Plne integrované predné rukoväte pod čelným sklom zlepšujú prúdenie vzduchu.
  • Ikonické svetlomety v tvare písmena V v čiernej farbe - pre model Volvo FH16 a elektrické nákladné vozidlá.
  • Rám spodnej mriežky v tvare písmena U prináša viac možností pre individuálne lakovanie.
  • Reliéfne logo Volvo Spread Word Mark umiestnené v dominantnej pozícii bližšie k vodičovi.
     

Všetky modely nákladných vozidiel Volvo (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Nové atraktívne dizajnové prvky:

  • Elegantné motorizované ramienka kamerového monitorovacie systému v tvare krídla zlepšujú prúdenie vzduchu. Infračervená kamera poskytuje vodičovi lepší výhľad v noci a prispieva k zvýšeniu bezpečnosti. 
  • Hladšie, utesnené ozdobné panely na zlepšenie prúdenia vzduchu v hornej časti kabíny.
  • Lineárne obrysové svetlá s výrazným svetelným podpisom sú  integrované do ozdobných panelov v horných rohoch.
  • Celý exteriér vozidla je vybavený udržateľnými LED svetlami.
     

Možnosti prispôsobenia:

  • Matný či lesklý chróm alebo biely lak na diagonálnej línii a logu Volvo (podľa modelu).
  • Možnosť výberu farby spodnej prednej časti.


Prepracované logo Volvo Iron Mark, slovné označenie a emblémy:

  • Prepracovaný dizajn loga Volvo Iron Mark je väčší, má zjednodušený a elegantnejší vzhľad, ktorý odráža éru digitalizácie a efektivity.
  • Aktualizované emblémy modelov nákladných vozidiel pre modernejší digitálny dojem.

Riaditeľ oddelenia dizajnu pripravuje nový "look" nášho modelového radu