Trucks

Prečo sa vyplatí investovať do pohodlia vodiča nákladného vozidla

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Technológia a inovácie Svet vodiča
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Pre mnohých vodičov nákladných vozidiel je ich vozidlo viac než pracovisko – je to ich druhý domov. Investíciami do pohodlia a funkcií, ktoré im uľahčujú každodenný život a prácu v nákladnom vozidle, firmy nielen prispievajú k ich pohode, ale taktiež zvyšujú svoju atraktivitu pri získavaní a udržiavaní si tých najlepších vodičov.

„Vzhľadom na globálny nedostatok vodičov pozorujeme, že ich vplyv pri voľbe špecifikácie a značky nákladných vozidiel má v poslednom čase väčšiu váhu,“ hovorí Klas Nilsson, produktový manažér pre modely Volvo FH a Volvo FH16. „Mnohí vodiči jazdia 8 – 10 hodín denne a trávia v kabínach až sedem nocí v týždni. Nie je teda prekvapujúce, že úroveň poskytovaného komfortu a pohodlia je pre nich pri výbere zamestnávateľa významným faktorom.“
 

Čo vodiči očakávajú od nákladného vozidla?

Spoločnosť Volvo Trucks sa každý rok stretáva so stovkami vodičov nákladných vozidiel po celom svete a kladie im práve túto otázku. Náplňou výskumu sú semináre, prieskumy a podrobné rozhovory s vodičmi. Stretnutie s nimi prebieha na odpočívadlách aj na pracoviskách.  

„Stretávame sa so širokým spektrom vodičov, od ľudí, ktorí primárne nákladné vozidlo riadia, až po tých, pre ktorých je vozidlo druhým domovom, a samozrejme aj so všetkými medzi tým,“ hovorí Samuel Nerdal, produktový manažér pre elektroniku a elektrické riešenia v spoločnosti Volvo Trucks. „Tým, že sa s nimi rozprávame, môžeme sledovať ich pocity a postoje a zabezpečiť, aby sa náš vývoj aj naďalej zameriaval predovšetkým na vodičov.“

Z rozhovorov s vodičmi spoločnosť Volvo Trucks zistila, že väčšina vodičov diaľkovej prepravy vo všeobecnosti uprednostňuje komfort počas spánku a odpočinku, zatiaľ čo vodiči v iných segmentoch oceňujú pohodlie vodiča a dobrý výhľad.

„Pýtame sa vodičov už 20 rokov a ich odpovede sa až tak nemenia,“ dodáva Klas. „Určité rozdiely môžu byť medzi odvetviami. Vodiči diaľkovej prepravy kladú väčší dôraz pohodlie lôžka a kuchynské vybavenie, zatiaľ čo pre vodičov, ktorí často nastupujú a vystupujú z kabíny, je prvoradý jednoduchý prístup. Celkovo sú však dôležité tieto tri faktory – komfort na odpočinok, pohodlie vodiča počas jazdy a zorné pole.“
 

Ako premeniť kabínu nákladného vozidla na druhý domov

S ohľadom na tieto zistenia predstavila spoločnosť Volvo Trucks vo svojom najnovšom rade vozidiel niekoľko nových prvkov a vylepšení na zvýšenie pohodlia vodiča. Vrcholom ponuky je nová kabína Globetrotter XXL, ktorá je o 250 mm dlhšia, a preto poskytuje viac obytného priestoru vrátane širšieho lôžka. Dizajn interiéru bol upravený tak, aby sa vylepšil obytný priestor. 

Napríklad mikrovlnná rúra teraz presne zapadá do predných priehradok kabíny. Okrem toho je výklopná stupačka v prednej časti kabíny Globetrotter XXL predĺžená, aby sa dala použiť ako lavička. Pre vodičov pracujúcich v oblasti zvozu odpadu alebo mestskej distribúcie, ktorí musia často nastupovať do kabíny a vystupovať z nej, je teraz v ponuke model Volvo FM Low Entry - posúva polohu vodiča na úroveň cesty a umožňuje mu nástup a výstup na jeden krok.
 

Vonkajšie spätné zrkadlá môže nahradiť nový kamerový monitorovací systém, ktorý zlepšuje priamy výhľad vodiča, a to najmä na kruhových objazdoch a križovatkách. Kamery dokážu tiež zvýšiť osobnú bezpečnosť pri prenocovaní v kabíne, pretože umožňujú vodičovi sledovať situáciu po stranách vozidla aj bez otvárania dverí či odhŕňania závesov. 

Displej v kabíne využíva aplikácie a miniaplikácie, ktoré vodičom zjednodušia prístup k digitálnym nástrojom a funkciám.
Názory vodičov na technické parametre a značky nákladných vozidiel majú v poslednom čase väčšiu váhu a úroveň poskytovaného komfortu a pohodlia je pre vodičov pri výbere zamestnávateľa významným faktorom.”

Prečo sú multimédiá a zvuk neoddeliteľnou súčasťou riadenia nákladného vozidla

Od vodičov sa očakáva, že počas pracovného dňa budú vykonávať rôzne úlohy, a preto sú pre nich stále dôležitejšie komunikačné rozhranie a digitálne nástroje. Pre podporu každodennej práce vodičov bude v nových vozidlách k dispozícii nový navigačný systém na báze predplatného. Vodiči môžu využívať výhody zabudovaného navigačného systému, ktorý je bezpečný, ľahko sa ovláda a rýchlo reaguje na príkazy a meniace sa jazdné a dopravné podmienky.

Navigácia je prispôsobená s ohľadom na špecifické potreby vodičov nákladných vozidiel a automatické aktualizácie máp umožní efektívne doručovanie tovaru. Je tiež integrovaná so systémami Volvo Connect* a My Business Apps, vďaka čomu je zdieľanie destinácií a trás medzi správcami vozového parku, vodičmi a ďalšími tretími stranami jednoduché a bezpečné.

V aplikáciách My Business Apps je možné priradiť vozidlám registrovaným v portáli Volvo Connect všetky aplikácie tretích strán schválené spoločnosťou Volvo, čo je potom možné využívať na sekundárnom displeji vodiča – v kabíne teda nie sú potrebné smartfóny ani tablety. S týmto vylepšeniam sa vodiči môžu tešiť na bezpečnejšie, personalizovanejšie a efektívnejšie pracovné prostredie a celkovo modernejší zážitok z jazdy. 

Jednou z priorít pri vývoji nových interiérov kabíny bolo vylepšenie rozhrania HMI (komunikácia medzi človekom a strojom). Displej v kabíne zjednodušili aplikácie a widgets, vďaka ktorým sa vodiči ľahšie dostanú k požadovaným nástrojom a funkciám, keď ich potrebujú. 

Počet portov USB v modeli Volvo FH sa zvýšil z troch na šesť a v modeli Volvo FM z jedného na štyri. Zásadnou modernizáciou prešiel audiosystém kabíny v celom modelovom rade. Je doplnený o nové reproduktory s oveľa lepšou celkovou kvalitou zvuku. V ponuke je aj vylepšený externý digitálny zosilňovač a subwoofer pre ešte lepší zvuk.

„Audio systém je niečo, na čom vodičom stále viac záleží, pretože veľkú časť dňa trávia počúvaním audio kníh, rozhlasového vysielania alebo vlastných médií,“ vysvetľuje Samuel. „Na jeho modernizáciu sme preto vynaložili veľa úsilia a ten rozdiel je skutočne počuť.“ Kľúč na diaľkové ovládanie je teraz štandardom pre všetky vozidlá s funkciou odpojenia akumulátora, čo prináša úsporu energie a predlžuje jeho životnosť. Okrem toho má aj funkciu kontroly osvetlenia. 

Významné vylepšenie zaznamenal audiosystém kabíny, ktorý je komplet nový a doplnený o výkonnejšie reproduktory, externý digitálny zosilňovač a subwoofer.
Audio systém je niečo, na čom vodičom stále viac záleží. Na jeho zlepšenie sme preto vynaložili veľa úsilia a ten rozdiel je skutočne počuť.“

Ako digitálne nástroje a softvérové riešenia zlepšujú pohodlie vodiča

Pohodlie mnohým vodičom narúša psychická a fyzická záťaž, keď musia dlho bez pohybu sedieť a pritom neustále mierne upravovať rýchlosť a smer vozidla. Pre uľahčenie práce vodičov spoločnosť Volvo Trucks vyvinula systém Volvo dynamické riadenie, ktorý znižuje potrebu takýchto zásahov a korekcií pre príjemnejší zážitok z jazdy.  

 

Medzi najnovšie aktualizácie Volvo dynamického riadenia patrí systém Pilot Assist, ktorý nepretržite monitoruje polohu nákladného vozidla na ceste a vykonáva mierne zásahy, ak vozidlo vychádza z jazdného pruhu. Sleduje aj pred vami idúce vozidlo a udržiava od neho bezpečný odstup. Pri jazde v kopcovitom teréne systém I-See spoločnosti Volvo Trucks na základe mapových podkladov predvída topografiu terénu a včas volí optimálny prevodový stupeň a krútiaci moment, čím dosahuje plynulejšiu jazdu.

 

„Ak je nákladné vozidlo vybavené systémami I-See a Pilot Assist, môžete v podstate jazdiť na tempomat pri akejkoľvek rýchlosti a takmer v každej situácii, dokonca aj na kruhových objazdoch alebo v hustej premávke,“ hovorí Klas Nilsson. „To vodičovi nielen uľahčuje prácu, ale aj zvyšuje jeho bezpečnosť. A navyše môžete ešte ušetriť palivo.”

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako prilákať a udržať si vodičov nákladných vozidiel, prečítajte si náš starší článok, ktorý rozoberá:

  • Čo motivuje vodiča kamiónu
  • Aké opatrenia môžete prijať k udržaniu vodičov
  • Prečo je dôležité dbať na priority vodičov

 

*Volvo Connect je vlastný systém správy vozového parku spoločnosti Volvo Trucks a brána k všetkým digitálnym službám Volvo Trucks.

Zoznámte sa s najnovšími vylepšeniami a funkciami produktov: