Trucks

Spoločnosti Volvo Trucks a DFDS spolupracujú na elektrifikácii dodávateľského reťazca

DFDS, najväčšia prepravná a logistická spoločnosť v severnej Európe, a Volvo Trucks spájajú sily pri elektrifikácii ťažkej nákladnej prepravy. V prvom kroku bude DFDS prevádzkovať čisto elektrické nákladné vozidlo na dodávku dielov do továrne pre výrobu nákladných vozidiel Volvo blízko Göteborgu. Iniciatíva predstavuje kľúčový krok k vybudovaniu dodávateľského reťazca bez fosílnych palív pre skupinu Volvo Group.
Spoločnosť DFDS bude ako jedna z prvých prevádzkovať Volvo FM Electric v komerčnej preprave. Nákladné vozidlo dodá zásoby do továrne Volvo Trucks v Göteborgu.

„Som veľmi šťastný a hrdý na spoluprácu so spoločnosťou DFDS na tejto ceste k udržateľnejšej doprave. Spoločnosť Volvo Group si stanovila cieľ vybudovať dodávateľský reťazec bez fosílnych palív, čo predstavuje dôležitý míľnik, “hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Spoločnosť Volvo Trucks nedávno oznámila zahájenie predaja troch nových ťažkých elektrických nákladných vozidiel. Jedným z nich je Volvo FM Electric, ktoré bude spoločnosť DFDS prevádzkovať ako jedno z prvých v komerčnej preprave. Na konci leta začne nákladné vozidlo zabezpečovať dodávky do továrne na výrobu nákladných vozidiel Volvo neďaleko Göteborgu. Spočiatku denne prejde vzdialenosť 120 kilometrov.

„Tento plne elektrifikovaný projekt preukazuje, hmatateľným spôsobom, významnú angažovanosť spoločnosti DFDS byť súčasťou prechodu na elektrickú mobilitu a udržateľnejšie dopravné podnikanie,“ hovorí Niklas Andersson, výkonný viceprezident a riaditeľ divízie logistiky v spoločnosti DFDS

Skupina Volvo Group je jedným z najväčších výrobcov nákladných vozidiel a iných druhov vozidiel na svete - a teda aj samotným veľkým nákupcom prepravy. Cieľom je vybudovať dodávateľský reťazec bez fosílnych palív.

„Naším spoločným cieľom je navzájom sa učiť a získavať hlbšie a užitočné poznatky týkajúce sa rozhodujúcich tém, ako je kapacita batérie, plánovanie trasy, nabíjanie, skúsenosti vodičov a oveľa viac. Elektrifikácia zahŕňa oveľa viac ako len nákladné vozidlo – ide o komplexné riešenie, “hovorí Roger Alm.

Výkonná nabíjacia stanica
Aby bola investícia v budúcnosti zabezpečená, rozhodla sa spoločnosť DFDS postaviť najvýkonnejšiu nabíjaciu stanicu na trhu v domácom sklade v Göteborgu s výkonom 350 kW.

„Sme na začiatku našej cesty k elektrickej mobilite a chápeme, že kapacita nabíjania je dôležitá. Naše skúsenosti so značkou Volvo budú cenné už od samotného zahájenia, čo nám umožní vyhodnotiť kapacitu batérie vozidla na základe trás a jednotlivých úloh, “pokračuje Niklas Andersson.

Najkompletnejšia ponuka v odbore
So zahájením predaja troch nových modelov ťažkých elektrických nákladných vozidiel - Volvo FH, FM a FMX - má spoločnosť Volvo Trucks teraz pôsobivú ponuku šiestich stredne ťažkých a ťažkých elektrických nákladných vozidiel. V súčasnosti ide o najkompletnejší komerčný rad elektrických nákladných vozidiel v priemysle.

„Zavedením týchto nových plne elektrických vozidiel s vyššími nosnosťami a výkonnejšou hnacou líniou veríme, že nastal správny čas na rýchly rozmach elektrifikácie ťažkej cestnej dopravy,“ uzatvára Roger Alm.

Fakty o elektrických vozidlách Volvo Trucks
Výroba nových elektrických modelov Volvo FH, FM a FMX pre Európu sa začne v druhej polovici roku 2022. Pripoja sa k vozidlám Volvo FL Electric a Volvo FE Electric pre mestskú dopravu, ktoré sa v sériovej výrobe vyrábajú už od roku 2019. V Severnej Amerike sa predaj vozidla Volvo VNR Electric začal v decembri 2020.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

LINK na tlačovú správu: Spoločnosť Volvo Trucks je pripravená elektrifikovať veľkú časť prepravy tovarov

LINK pre viac informácií

LINK na film o nových elektrických vozidlách pre ťažkú nákladnú prepravu

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.