Trucks

Volvo Trucks zahajuje predaj elektrických nákladných vozidiel pre rozvoz tovaru v meste

Spoločnosť Volvo Trucks oznámila zahájenie predaja elektrických nákladných vozidiel Volvo FL a Volvo FE na vybraných európskych trhoch, čím reaguje na zvýšený dopyt po riešeniach udržateľnej dopravy v mestských prostrediach.
Volvo FL Electric used for refuse collection
Volvo FL a Volvo FE predstavuje obrovský potenciál predovšetkým v mestách. Obe tieto vozidlá môžu byť využívané v halových skladoch a zastrešených priemyselných zónach.

Nulové výfukové emisie a nižšia hlučnosť elektrických nákladných vozidiel je pre mestá významným prínosom. Poprvé, vďaka nižšej hlučnosti je možné zabezpečovať rozvoz tovaru alebo vykonávať zvoz odpadu v noci, a tým zlepšiť logistiku dopravy a znížiť preťaženie v špičkách. Podruhé, lepšia kvalita ovzdušia a nižšia hlučnosť elektrických nákladných vozidiel prináša nové príležitosti pre mestské plánovanie a cestnú infraštruktúru. Elektrické nákladné vozidlá môžu, napríklad, jazdiť v halových skladoch a zastrešených priemyselných zónach. 

“Celosvetová urbanizácia stále intenzívnejšie volá po tom, aby v mestách bola zaistená logistika a nákladná automobilová doprava s nulovými emisiami a nižšou hlučnosťou. Vďaka vozidlám Volvo FL Electric a Volvo FE Electric dokážeme reagovať na prísne ekologické nároky aj náročné komerčné požiadavky našich zákazníkov,” povedal Jonas Odermalm, viceprezident produktovej rady elektromobility.

Kľúčovou požiadavkou je maximálne užitočné zaťaženie, ale súčasne aj optimálny jazdný dosah. 

“Riešenia Volvo Trucks budú vychádzať z individuálnych obchodných potrieb so zvážením celého radu parametrov - ako je jazdný cyklus, nosnosť a analýza trás - k čo najefektívnejšiemu využitiu kapacity batérie,” pokračuje Jonas Odermalm.

Volvo FL Electric a Volvo FE Electric boli vyvinuté v úzkej spolupráci s vybranými zákazníkmi, ktorí pôsobia vo švédskom Göteborgu. Spätná väzba bola veľmi pozitívna, pričom na vodičov zapojených do tohto projektu urobil mimoriadny dojem hlavne agilný pohon, hladká akcelerácia a tichý chod týchto nákladných vozidiel. 

“Aj napriek tomu, že spätná väzba zákazníkov bola kladná,” vysvetľuje Jonas Odermalm, “stále si uvedomujeme, že dobíjacia infraštruktúra sa vo väčšine miest stále vyvíja, a tak v spolupráci so štátnymi aj súkromnými partnermi dolaďujeme dlhodobú stratégiu rozširovania dobíjacích staníc. Je zrejmé, že tempo rozvoja dobíjacej infraštruktúry je nutné urýchliť.”

Riešenie problematiky klimatických zmien si vyžiada dostupnosť niekoľkých technológií pohonu. 

“Elektromobily dobíjané elektrinou z obnoviteľných zdrojov sú skutočne dôležitým krokom na ceste k udržateľnejšiemu spôsobu rozvozu tovaru v mestách. Odpoveď na klimatické zmeny a všetky ostatné ekologické problémy však nespočíva v jedinom zdroji energie. Rôzne druhy dopravy si žiadajú rôzne riešnia pohonov,” uzatvára Jonas Odermalm.


Volvo FL Electric a Volvo FE Electric - základné údaje

- Nákladné vozidlá Volvo FL Electric a Volvo FE Electric boli vyvinuté pre účely distribúcie tovaru, zvozu komunálneho odpadu a ďalšie potreby mestskej dopravy.
- Predaj sa začne vo Švédsku, Nórsku, Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku a Holandsku.
- Začiatok výroby je naplánovaný na marec 2020.
- Volvo FL Electric je vo vyhotovení s celkovou hmotnosťou 16 ton, celková hmotnosť modelu Volvo FE Electric je 27 ton.


Ďalšie informácie o aktivitách Volvo Trucks v oblasti elektromobility nájdete na 
http://www.volvotrucks.com/electromobility.


Odkaz na obrázky vo vysokom rozlíšení.

 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:
 

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR 
Tel: +421 2 3266 2424
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 100 predajcov a dielní vo viac ako 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 14 krajinách po celom svete. V roku 2019 bolo na celom svete dodaných viac ako 131 000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou spoločnosti Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalite, bezpečnosti a starostlivosti o životné prostredie.