Trucks

Na cestách pod rúškom tajomstva: zákazníci si prezerajú nový modelový rad nákladných vozidiel

| 5 minút čítania | 5 minút čítania
Ani teraz tomu nebolo inak. Nové Volvo FH 16, Volvo FH a Volvo FM si niektorí z nich vyskúšali na kľukatých cestách v španielskej Sierra de los Filabres. Tu sú ich dojmy šesť mesiacov pred uvedením na trh.
Testovacie nákladné vozidlo na španielskych cestách
Zákazníci spoločnosti Volvo Trucks vždy zohrávali dôležitú a aktívnu úlohu pri vývoji nových nákladných vozidiel a ich funkcií.

Septembrové slnko pomaly začalo skĺzavať za hory a dodávalo suchej pôde pozdĺž cesty A-349 teplý, hnedasto-červený tón. Na ceste, ktorá vedie cez púštnu oblasť Tabernas a za pohorie Sierra Filabres, práve začali tri maskované nákladné vozidlá Volvo jednu z mnohých skúšobných jázd v tejto oblasti.

Dnes sú vodičmi zákazníci spoločnosti Volvo Trucks, ktorí boli pozvaní, aby poskytli spätnú väzbu a svoj názor na tieto nové nákladné vozidlá pred ich uvedením na trh. Každého zákazníka v kabíne sprevádzal zástupca z miestneho trhu. Počas jazdy hodnotia všetko od celkového dojmu z kabíny po nové funkcie, ako sú tempomat na jazdu z kopca a rohová kamera na strane spolujazdca.

Zákazníci spoločnosti Volvo Trucks vždy zohrávali dôležitú a aktívnu úlohu pri vývoji nových nákladných vozidiel a funkcií. Na rozdiel od testov v teréne, kde sú nákladné vozidlá skúšané zákazníkom po dlhú dobu a ktoré poskytujú dôležité informácie pre vývoj výrobkov, tieto testy majú iný účel.

„Pre našu organizáciu je dôležité porozumieť produktu z pohľadu kupujúceho a vedieť, čo zákazníci oceňujú najviac. Tieto testy nám dajú výborný prehľad o tom, kde sa práve nachádzame,“ hovorí Tommy Aronsson, manažér pre predajnú argumentáciu spoločnosti Volvo Trucks.

Začiatkom roku 2019 organizoval Tommy Aronsson a jeho kolegovia podobné zákaznícke testy v meste Kiruna v severnom Švédsku. Potom sa testy uskutočnili v náročných zimných jazdných podmienkach so zasneženými, šmykľavými cestami a teplotami až do -20 stupňov Celzia. Tu v Španielsku sú však najväčšími výzvami kľukaté cesty a prudké stúpania.

„Pretože zákazníci poznajú predchádzajúce modely, môžu ľahko porovnávať a vidieť silné a slabé stránky nových nákladných vozidiel. Spontánne reakcie a informácie, ktoré získame od zákazníkov, sú veľmi cenné,“ hovorí Tommy Aronsson.

Skúšobná flotila prechádzajúca okolo lomu na mramor Sierra Filabre a olivových hájov pozostávajúca z vozidiel Volvo FM, Volvo FH a Volvo FH16. Pretože sú nákladné vozidlá maskované a kabíny sú vybavené mnohými meracími zariadeniami a kamerami, v súčasnosti sa kladie dôraz skôr na vyhodnotenie funkčnosti nákladných vozidiel než na ich dizajn.

„Tento typ podujatia zákazníci vždy veľmi oceňujú – mnohí sa cítia hrdí, že sú toho súčasťou a zdieľajú svoje poznatky. Od účastníkov dostávame aj veľa otázok. Naozaj si všimnete, že o nové nákladné vozidlá je veľký záujem,“ hovorí Tommy Aronsson.

ROMAN FRANK

Majiteľ
SPOLOČNOSŤ: Frama.
KRAJINA: Česká republika.
ZAMERANIE: Preprava nadrozmerného tovaru.
NÁKLADNÉ VOZIDLÁ: 35, z toho 34 nákladných vozidiel Volvo.

„Celkový dojem je veľmi pozitívny. Napríklad, nový displej považujem za veľmi praktický prvok. Ovládanie pomocou tlačidiel na volante je jednoduché a rozhranie je na pohľad veľmi príjemné.

„Pokiaľ ide o jazdné vlastnosti, najväčšie zlepšenie nájdete pri riadení modelu Volvo FM. Toto Volvo FM je úplne nové nákladné vozidlo, je to niečo celkom iné.

„V dotazníku som dal najvyššie hodnotenie predným a bočným spätným zrkadlám. Výhľad je úžasný a rohová kamera na strane spolujazdca funguje veľmi dobre. Tiež sa mi páčili nové interiérové LED svetlá - môžete ich zapnúť jediným jednoduchým dotykom.“

DANIEL MCNULTY

Majiteľ a prevádzkovateľ
SPOLOČNOSŤ: Danjak Ltd.
KRAJINA: Spojené kráľovstvo.
ZAMERANIE: Preprava na valníkoch.
NÁKLADNÉ VOZIDLÁ: 5 nákladných vozidiel Volvo.

„Nákladné vozidlá nie sú samozrejme dokončené, ale dnešná jazda bola fantastická. Cesty sú veľmi odlišné od tých, na ktorých bežne jazdím v Spojenom kráľovstve.

„Mám veľmi málo skúseností s nákladnými vozidlami s volantom na ľavej strane, takže som sa musel rýchlo učiť. Jednou z vecí, ktorá ma na nákladných vozidlách zaujala, je nový prístrojový panel. Páči sa mi aj ten starý, ale toto je vyššia úroveň. Je veľmi moderný a máte pocit, že ste v úplne novom vozidle.

„Aj keď by sa Volvo FM príliš nehodilo na to, čo robíme my, dnes som si jazdu v tomto nákladnom vozidle skutočne užíval. Výhľad v novej kabíne je vynikajúci a vy sedíte nižšie – a chápem, prečo je toto nákladné vozidlo obľúbené pre určité prepravné operácie.

CHRISTOFFER ELAMSSON

Vodič a prevádzkovateľ prepravy
SPOLOČNOSŤ: Hedenskogs Åkeri AB.
KRAJINA: Švédsko.
ZAMERANIE: Preprava a manipulácia s cisternovými nádržami.
NÁKLADNÉ VOZIDLÁ: 6 nákladných vozidiel Volvo.

„Celkový dojem je veľmi pozitívny. Napríklad, nový displej považujem za veľmi praktický prvok. Ovládanie pomocou tlačidiel na volante je jednoduché a rozhranie je na pohľad veľmi príjemné.

„Pokiaľ ide o jazdné vlastnosti, najväčšie zlepšenie so pocítil za volantom vozidla Volvo FM. Toto Volvo FM je úplne nové nákladné vozidlo, je to niečo celkom iné.

„V dotazníku som dal najvyššie hodnotenie predným a bočným spätným zrkadlám. Výhľad je úžasný a rohová kamera na strane spolujazdca funguje veľmi dobre. Tiež sa mi páčili nové interiérové LED svetlá - môžete ich zapnúť jediným jednoduchým dotykom.“

OLLI HAAPANEN

Manažér vozového parku
SPOLOČNOSŤ: Simeon Group.
KRAJINA: Fínsko.
ZAMERANIE: Preprava tekutého materiálu.
NÁKLADNÉ VOZIDLÁ: 230, z toho približne 100 nákladných vozidiel Volvo.

„Všetky nové nákladné vozidlá sa veľmi príjemne riadili. Volvo FH16 je na takýchto cestách skvelým nástrojom. Pre naše činnosti je však vhodné Volvo FM a tak čakáme na nový model. Nová kabína vozidla Volvo FM v porovnaní s tou predchádzajúcou je úplne iná. Výhľad je veľmi dobrý a myslím si, že rohová kamera na strane spolujazdca je jednou z najdôležitejších bezpečnostných funkcií v posledných rokoch.


„Adaptívny tempomat som dnes použil na 98 percentách cesty. Bolo to tak plynulé a fungoval tak dobre, že som nemusel robiť takmer nič. Tiež sa mi páči, že tempomat na jazdu z kopca je späť ako prvok výbavy nových nákladných vozidiel.

„Myslím si, že je veľmi dobré, ak spoločnosť Volvo Trucks pozýva zákazníkov na takéto testy. Ako koncoví užívatelia poznáme naše potreby a vieme oceniť, čo v našej prevádzke funguje najlepšie. Z pozície manažéra vozového parku sa rád oboznámim s novými technológiami prichádzajúcimi na trh.“

Súvisiace články