Trucks

Prečo môže byť softvér najjednoduchším spôsobom optimalizácie vášho nákladného vozidla

Alen Becirovic
2023-06-15
Technológia a inovácie
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Keďže nákladné vozidlá používajú čoraz vyspelejšie technológie, ich softvér sa stal rovnako dôležitým ako všetky ich mechanické časti alebo komponenty. V dnešnom automobilovom priemysle zohráva softvér dôležitú úlohu pri zlepšovaní prevádzkyschopnosti, bezpečnosti a spotreby paliva.

Stiahnutím nového softvéru môžu majitelia nákladných vozidiel pridať do svojho vozidla funkcie a zlepšiť jeho výkon. Môžu tiež vozidlo prispôsobiť pre nové pracovné úlohy alebo použitie. Ak napríklad nákladné vozidlo prejde z mestskej distribúcie na regionálnu, zmena softvéru prevodovky I-Shift ho môže pomôcť optimalizovať na nové prevádzkové podmienky.

„Softvér je úplne všade,“ hovorí Helena Knappeová, manažérka pre originálne diely Volvo v spoločnosti Volvo Trucks. „Používa sa na monitorovanie a obsluhu všetkého. Prevodovka, bezpečnostné kamery, výkon a krútiaci moment motora, audiosystém – dokonca aj keď používate klaksón, používate softvér.“

To znamená, že výber správneho softvéru je dôležitou súčasťou špecifikácie nákladného vozidla – na rozdiel od väčšiny mechanických častí však umožňuje oveľa väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o zlepšenie výkonu nákladného vozidla a jeho prispôsobenie rôznym podmienkam a výzvam. Vzhľadom na tempo vývoja automobilového softvéru je preto veľmi výhodné sledovať nové trendy a dostupné možnosti.

„Každý týždeň vyvíjame nové inovácie a momentálne naša komerčná ponuka zahŕňa približne 300 softvérových balíkov,“ hovorí Helena. „Máme však aj veľa adaptácií pre zákazníkov so špecifickými úpravami, aby sme vyhoveli ich aktuálnym potrebám, a ponúkaný sortiment sa rozširuje na viac ako 3 000.“

Výhody inovácie softvéru často prinášajú rýchlu návratnosť investícií, či už ide o zlepšenie prevádzkyschopnosti, úsporu paliva alebo zvýšenie produktivity.

Čo sú inovácie softvéru nákladných vozidiel?

Inovácia softvéru sa líši od aktualizácie softvéru, pri ktorej sa existujúci softvér nahradí novšou verziou, podobne ako pri aplikácii v smartfóne. Na druhej strane, inovácia softvéru znamená, že sa do nákladného vozidla pridá nový prvok alebo funkcia (alebo sa odstráni v prípade zníženia verzie softvéru) s cieľom zmeniť správanie a výkon vozidla.

Medzi najobľúbenejšie inovácie Volvo Trucks medzi zákazníkmi v súčasnosti patria:

Spoločnosť Volvo Trucks ponúka aj celý rad inovácií softvéru pre svoju prevodovku I-Shift, aby vyhovovala špecifickým aplikáciám, ako je napríklad diaľková preprava, mestská distribúcia alebo stavebníctvo. Každý balík upravuje rôzne parametre vrátane stratégie radenia prevodových stupňov, krútiaceho momentu a nastavenia dodatočnej úpravy výfukových plynov tak, aby vyhovovali zamýšľanej prevádzke. Výsledkom je lepšia spotreba paliva, výkon a životnosť.

„Všetky inovácie softvéru sú navrhnuté tak, aby zákazníkovi prinášali pridanú hodnotu,“ hovorí Alen Becirovic, produktový manažér Volvo Trucks. „Výhody inovácie softvéru často prinášajú rýchlu návratnosť investícií, či už ide o väčšiu prevádzkyschopnosť, úsporu paliva alebo zvýšenie produktivity. Napríklad Indikátor zaťaženia šetrí čas, pomáha s dodržiavaním predpisov a vďaka nemu sa môžete vyhnúť pokutám za preťaženie vozidla.“
 

Kedy by ste mali inovovať softvér svojho nákladného vozidla?

Pri prvom nákupe nákladného vozidla je samozrejmosťou pri výbere softvéru špecifikovať všetky potrebné prvky a doplnkové funkcie. Jednou z výhod softvéru je možnosť ľahko ho meniť a prispôsobovať podľa požiadaviek.
Či už ide o zmenu majiteľa vozidla, využitie v inej aplikácii alebo sezónne práce, inovácie softvéru môžu pomôcť vozidlo prispôsobiť. 

„Aj keď sa nákladné vozidlo používa na rovnaký účel, je celkom možné, že od jeho prvého zakúpenia boli vyvinuté nové inovácie softvéru, takže sa oplatí preskúmať dostupné možnosti,“ hovorí Alen.

Pre viac informácií o inováciách softvéru kontaktujte svojho obchodného zástupcu Volvo Trucks.

Related Insights