Trucks

Marcos Weingaertner Ivar Sahlén
2024-02-15
Technológia a inovácie Úspora paliva
Authors
Marcos Weingaertner
Product Manager
Ivar Sahlén
Chief Project Manager

Nový motor D17 - vyšší krútiaci moment a výkon pre Volvo FH16

Kľúčové faktory pri realizácii najnáročnejších prepravných úloh sú výkon a krútiaci moment. Práve preto spoločnosť Volvo Trucks vyvinula nový motor D17. Poskytuje výkon až 780 koní a krútiaci moment 3800 Nm, čím sa stáva najvýkonnejším motorom, aký kedy Volvo Trucks vyrobilo. Bol skonštruovaný špeciálne so zameraním na prepravu najťažších nákladov pri zachovaní vynikajúcej produktivity a spoľahlivosti.


Nový, väčší 17-litrový motor D17 od spoločnosti Volvo Trucks poskytuje obrovský výkon a krútiaci moment pre tých najnáročnejších zákazníkov a spôsoby využitia. Účinok motorovej brzdy v celom rozsahu otáčok je výnimočne vysoký a vynikajúca odozva motora umožňuje rýchle radenie. Vďaka tomu dosahuje toto nákladné vozidlo najlepšie jazdné vlastnosti vo svojej triede. Prevádzkovatelia tiež ocenia vylepšenú spotrebu paliva a vyššie užitočné zaťaženie.

 

Nový motor D17 je dostupný pre inovovaný model Volvo FH16 a pre úplne nový model Volvo FH16 Aero. Prémiová kabína a motor D17 spolu tvoria dokonalú kombináciu pre tie najnáročnejšie úlohy.

 

„Zákazníci, ktorí si vyberú motor D17, pri riadení tohto nákladného vozidla ten rozdiel doslova pocítia. A som presvedčený, že zaznamenajú aj zlepšenie produktivity a úspory paliva. Motor má veľký potenciál zlepšiť výkonnosť a ziskovosť firiem podnikajúcich v oblasti nákladnej dopravy a zároveň znížiť emisie CO2,“ hovorí Marcos Weingaertner, produktový manažér v spoločnosti Volvo Trucks.

Vyšší výkon pri nižšej spotrebe paliva

Motor D17 je výsledkom práce skúsených interných konštruktérov spoločnosti Volvo Trucks. Dostali za úlohu vytvoriť motor, ktorý by dokázal splniť najvyššie požiadavky na výkon, krútiaci moment, motorovú brzdu a energetickú účinnosť. Pritom však musel mať nízku hmotnosť a vysokú odozvu. Ivar Sahlén, hlavný projektový manažér pre technický vývoj hnacej línie v spoločnosti Volvo Group Trucks, vysvetľuje prečo:

„Pri stúpaní do strmých kopcov s maximálnym zaťažením na nekvalitnej ceste v lome, v lese alebo na diaľnici jednoducho nechcete uviaznuť,“ hovorí. „V takýchto situáciách je pre úspešné dokončenie úlohy absolútne nevyhnutné disponovať vysokou ťažnou silou a možnosťou rýchlo radiť rýchlostné stupne. Preto sme všetok svoj entuziazmus a úsilie venovali do vývoja hnacej línie D17, aby bola maximálne výkonná, spoľahlivá a vykazovala excelentnú odozvu. To dodá vodičovi pocit, že sa na techniku môže stopercentne spoľahnúť.

Vysoký výkon a nízka spotreba motora D17 sú výsledkom mnohých vylepšení. Konštruktéri spoločnosti Volvo hľadali všetky možné spôsoby, ako znížiť vnútorné trenie a zároveň efektívnejšie prenášať výkon z motora.

Tu je niekoľko technických riešení, vďaka ktorým motor D17 vďačí za svoje kvality:

 

  • Zdvihový objem dosahuje 17,3 litra.
  • Nové účinné turbodúchadlo zlepšuje odozvu motora i jazdné vlastnosti.
  • Inovatívna konštrukcia vlnitého piestu patentovaná spoločnosťou Volvo, ktorá optimalizuje spaľovanie a znižuje emisie.
  • Zvýšený maximálny tlak vo valcoch poskytuje vyšší výkon.
  • Nová konštrukcia vstrekovačov optimalizuje spotrebu paliva.
  • Prepracované pohyblivé súčasti sú optimalizované s cieľom znížiť trenie.
  • Inovovaná prevodovka spoľahlivo prenáša obrovský výkon a krútiaci moment.

Ktorým odvetviam prinesie motor D17 najväčší prospech?

Medzi dopravné segmenty a spôsoby využitia, kde budú výkon a krútiaci moment motora D17 najprínosnejšie, patria:

  • Ťažká preprava v stavebníctve: Veľké stavebné projekty alebo lomy, kde je vysoká produktivita zásadná. Na výkon a krútiaci moment sa kladie najväčší dôraz.
  • Preprava dreva: V krajinách, ako sú Švédsko, Fínsko a Nórsko, sa pravidelne prepravujú obrovské množstvá dreva z lesov do spracovateľských závodov alebo prístavov. Cesty sú zväčša kopcovité, a teda kombinácia vysokého výkonu motora a účinnosti motorovej brzdy zaručia vysokú produktivitu.
  • Ťažká preprava: Pri preprave rozmerných nákladov, napríklad ťažkých strojov alebo lopatiek veterných turbín, potrebujete nákladné vozidlo s hnacou líniou, ktorá disponuje vysokým krútiacim momentom, a môžete sa na neho spoľahnúť v každej situácii.
  • Ťažká diaľková preprava a "road trains": Dlhé súpravy, ako jazdia napríklad v Austrálii a pohybujú sa rýchlosťou 90–100 km/h alebo prepravujú 220 ton či viac, vyžadujú robustnú a výkonnú hnaciu líniu. Volvo FH16 Aero s motorom D17 dosahuje dobrú priemernú rýchlosť a produktivitu aj pri preprave ťažkých nákladov na dlhé vzdialenosti po komunikáciách s náročným prevýšením.
     

Aby sme vyhoveli potrebám zákazníkov v rámci každého segmentu, motor D17 je v ponuke v troch rôznych špecifikáciách:

 

  • 780 koní a 3 800 Nm
  • 700 koní a 3 400 Nm
  • 600 koní a 3 000 Nm
„Zákazníci, ktorí si vyberú motor D17, pri riadení tohto nákladného vozidla ten rozdiel doslova pocítia. Motor má veľký potenciál zlepšiť výkonnosť a ziskovosť firiem podnikajúcich v oblasti nákladnej dopravy a zároveň znížiť emisie CO2.“

Výkonný, ale šetrný k životnému prostrediu

Našim zákazníkom ponúkame aj alternatívy bez fosílnych palív. Všetky výkonové úrovne motora sú certifikované pre prevádzku na palivo HVO z obnoviteľných zdrojov. Verzia s výkonom 700 koní je tiež certifikovaná pre prevádzku na 100 % bionaftu (B100) a bude dostupná v priebehu štvrtého štvrťroka 2024.
 

Pokiaľ ide o udržateľnosť, Marcos Weingaertner poukazuje na to, že nízka spotreba motora D17 a možnosť prevádzky na HVO alebo B100 budú vyhovovať zákazníkom, ktorí sa usilujú o zníženie svojej ekologickej stopy. 
 

„HVO a bionafta B100 sú obnoviteľné palivá, ktoré možno vyrobiť zo 100 % obnoviteľných zdrojov, ako sú potravinový odpad alebo rastlinné oleje. Prevádzka na HVO alebo B100 výrazne znižuje uhlíkové emisie,“ potvrdzuje.

„Naši konštruktéri odviedli skutočne skvelú prácu a pri vývoji motora nevynechali žiaden dôležitý detail,“ hovorí Ivar Sahlén. „Motor D17 prešiel dôkladným testovaním v reálnych pracovných podmienkach a ohlasy vodičov potvrdzujú jeho spoľahlivosť a výkonnosť.“
 

Všetko, čo potrebujete vedieť o našich najvýkonnejších ťažkých nákladných vozidlách, aké sme doposiaľ vyrobili: Volvo FH16 a Volvo FH16 Aero.
 

Ďalšie informácie o revolučnom aerodynamickom dizajne modelu Volvo FH16 Aero nájdete tu.
Pripravili sme aj informácie na tieto témy:

  • Nový štandard efektívnej prevádzky a aerodynamiky
  • Vývoj pokročilých konštrukčných riešení, ktoré umožnil nový legislatívny rámec
  • Ako ďalej zvýšiť energetickú účinnosť.