Trucks

Na Slovensku bol zahájený predaj nových nákladných vozidiel Volvo

Nové ťažké nákladné vozidlá Volvo, ktorých predaj na Slovensku bol práve zahájený, zohľadňujú maximálnu efektivitu, bezpečnosť a ekonomiku prevádzky. Všetky modely – Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX – sú vybavené novým digitálnym prístrojovým panelom, ktorý vodičom sprostredkuje dôležité informácie v konkrétnych situáciách. Vozidlá Volvo FM a FMX ďalej predstavujú novú priestrannejšiu kabínu s lepším priamym výhľadom z vozidla.
Na Slovensku bol zahájený predaj nových nákladných vozidiel Volvo
Celý prístrojový panel je navrhnutý tak, aby poskytoval výborný prehľad a umožňoval vodičovi sledovať informácie intuitívne a efektívne s menším stresom.

Skúsení vodiči so schopnosťou bezpečne a zodpovedne ovládať vozidlo a mať plne pod kontrolou náklad aj dopravnú situáciu, sú pre každú dopravnú spoločnosť neoceniteľným prínosom. Získať si tých najlepších vodičov sa pokúša každý prepravca. Práve na túto skutočnosť reaguje Volvo Trucks svojimi investíciami do vývoja pracovného prostredia a rozhrania v nákladných vozidlách novej generácie, kde sa vodiči môžu tešiť na maximálne bezpečné, funkčné a pohodlné pracovisko.

“Naše nové nákladné vozidlá napĺňajú potreby vodičov i autodopravcov. Prostredie pre vodiča je teraz ešte atraktívnejšie a praktickejšie, pretože rozvíja tradičné charakteristiky Volvo, ako je ergonómia, pohodlie a bezpečnosť, ktoré spája s novými pokrokovými technológiami a dizajnom,” komentuje Leonard Toček, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Group Slovakia, s.r.o. 

Jednoduchšie vyhnúť sa drahým chybám
Nový plne digitálny prístrojový displej vo veľkosti 12" sprostredkuje vodičovi rýchly prístup k informáciám. aby sa vyhol potenciálne nebezpečným situáciám a chybám. Napríklad, vždy sa zobrazuje doba riadenia, čo uľahčuje plánovanie jazdy s menším rizikom porušovania predpisov. Ďalšou praktickou funkciou je rozpoznávanie dopravných značiek, ktorá upozorňuje vodiča na rýchlostné obmedzenia, zákazy predchádzania alebo typy ciest. 

Prostredníctvom štyroch voliteľných zobrazení si vodič môže ešte pred odjazdom jednoducho prispôsobiť obsah a vzhľad hlavného prístrojového displeja. Zobrazenie
Hmotnosť vozidla prináša informácie o hmotnosti nákladu, celkovej hmotnosti vozidla a zaťažení jednotlivých náprav. Zobrazenie Navigácia (ak je súčasťou výbavy) sprostredkuje intuitívne mapy. Pre tých, ktorí túžia po klasickom vzhľade prístrojového displeja Volvo, je tu zobrazenie Domov, ale ak chcete zobraziť len základné informácie, je pripravené  Základné zobrazenie.

Hlavný prístrojový displej môže byť doplnený o intuitívne ovládaný bočný displej o veľkosti 9" pre komunikáciu, zábavu a dopravné informácie.


Príklady funkcií:
Multimediálny prehrávač pre počúvanie audia prostredníctvom tunera, pripojenie cez Bluetooth alebo USB.

Komunikácia
 s možnosťou pripojiť až dva mobilné telefóny. 

Informácie o vozidle 
poskytujú vodičovi prehľad o časoch, funkciu kouča, sledovanie tachografu na diaľku alebo navigačné funkcie. 

Vozidlo
zahŕňa klimatizovanú kabínu počas parkovania, ukazovateľ zaťaženia, sledovanie tlaku v pneumatikách a vlastné nastavenie systému dynamického riadenia Volvo. 

Z ďalších funkcií spomenieme Aplikácie pre systém Android Auto, odzrkadľujúce mobilné aplikácie z telefónov Android, resp.  Manuál pre vodiča, čo je príručka s typmi pre riadenie a informáciami o konkrétnom nákladnom vozidle. Uvedená funkcia je pripravená na budúce aktualizácie a je kompatibilná s mobilnými aplikáciami od ďalších subjektov mimo Volvo Trucks, napr. výrobcov nadstavieb.

S bočným displejom možno jednoducho pripojiť až osem kamier, pričom na jednej obrazovke sa súčasne zobrazia zábery až zo štyroch kamier. Informácie na oboch displejoch je možné prezentovať vo viac ako 30 jazykoch. Systém ďalej umožňuje ukladať viac užívateľských nastavení. To je užitočné v situáciách, keď jedno nákladné vozidlo používa niekoľko vodičov, ktorí môžu pochádzať z rôznych krajín. 

Lepší prehľad a menej stresu
Funkcie zobrazované na prístrojovom displeji možno jednoducho ovládať pomocou nových, intuitívne zoskupených ovládačov na volante, alebo priamo z prístrojového displeja, a na niektorých trhoch dokonca i hlasovým príkazom. Funkcie na bočnom displeji sa dajú ovládať aj dotykom priamo na obrazovke. 

Nákladné vozidlá s viacerými poháňanými nápravami budú vybavené novou funkciou proti kĺzaniu, ktorá vodičom pomôže ľahko a rýchlo zvládať potenciálne nebezpečné dopravné situácie, či už na ceste alebo v teréne. Uzávierky diferenciálu vodič aktivuje pohybom páčky. O zvyšných trakčných schopnostiach informuje digitálny displej na prístrojovom štíte. 

“Celý prístrojový panel bol navrhnutý tak, aby zaistil dobrý prehľad, a vodič mohol intuitívne a efektívne pracovať s informáciami bez zbytočného stresu. Prístrojový panel sa pýši praktickou a robustnou konštrukciou z odolného materiálu, nájdete tu i praktické držiaky na nápoje, veľkorysé úložné priestory a niekoľko USB nabíjacích portov,” hovorí Leonard Toček, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Group Slovakia, s.r.o. 

Volič prevodových stupňov Volvo I-Shift zaujme novým praktickejším a ergonomickejším tvarom, ktorý prispel i k voľnejšiemu pohybu v kabíne. Zmeny sa týkajú aj programov riadenia, ktoré teraz zahŕňajú režimy EconomyStandardPerformance.

Nové kabíny Volvo FM a Volvo FM ponúkajú viac miesta a lepší výhľad z vozidla
Modely Volvo FM a Volvo FMX disponujú novou kabínou, ktorej vnútorný objem sa oproti minulosti zväčšil až o kubický meter. To predstavuje ešte vzdušnejšiu atmosféru, viac pracovného miesta a výrazne lepší priamy výhľad, na ktorom majú podiel aj znížené krivky na dverách. Obsluhu vozidla na trasách s častými zastávkami uľahčuje nízky a široký nástupný priestor s dvoma schodíkmi s vylepšeným protišmykovým povrchom a osvetlením. Napríklad, pri práci v stavebníctve je celkom bežné, že vodič nastupuje a vystupuje z kabíny až 50x denne.  

Podobne ako u modelov Volvo FH a Volvo FH16 teraz stĺpik volantu disponuje funkčným nastavením sklonu pre ešte jednoduchšie prispôsobenie polohy za volantom. Spodné lôžko v spacej kabíne sa posunulo o niečo vyššie, takže sa na ňom pohodlnejšie sedí a súčasne sa zväčšil úložný priestor. Novinkou v krátkej kabíne je 40-litrový úložný priestor s vnútorným osvetlením. 

Nová robustnejšia izolácia kabíny znamená lepšiu ochranu pred chladom, horúčavou a hlukom. Klimatizácia riadená pomocou senzorov a vybavená uhlíkovým filtrom zaisťuje dobrú kvalitu vnútorného vzduchu i v náročných podmienkach. 

Súvisiace tlačové správy:
2020-02-27: Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu vysokovýkonných nákladných vozidiel zameraných na vodiča

2020-02-27: Volvo Trucks launches the new Volvo FH – Next generation of truck designed with the driver in mind

2020-02-27: Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje nový model Volvo FH16 – kombinujúci pohodlie s výkonom pre dokonalú produktivitu

2020-02-27: Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu nákladných vozidiel Volvo FH – navrhnuté s ohľadom na potreby vodiča

2020-02-27: Volvo Trucks s novým Volvo FMX predstavuje budúcnosť svojho vozidla pre stavebníctvo

2020-02-27: Volvo Trucks uvádza na trh nový model vozidla Volvo FM

 

Link na fotografie vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.