Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-03-31
3 min
Svet vodiča
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Ako ma ovplyvnia nové európske nariadenie o tachografoch nákladných vozidiel?

Inteligentné tachografy prvej generácie sú povinné vo všetkých nových ťažkých nákladných vozidlách od júna 2019. Teraz Európska únia (EÚ) zavádza ďalšie nariadenia, ktoré budú vyžadovať inštaláciu tachografov druhej generácie od augusta 2023.
 

Tu je vysvetlenie toho, čo potrebujete vedieť o novom nariadení EÚ o tachografoch a čo to znamená pre vás ako vodiča. Začnime tým, že sa pozrieme na to, prečo sa EÚ vlastne rozhodla tieto nariadenia zaviesť.


Lepšia bezpečnosť a profesionalita v odvetví

Hlavným cieľom týchto nariadení je zvýšiť bezpečnosť, obmedziť manipuláciu s údajmi z tachografov a zabezpečiť vodičom primeraný odpočinok medzi zmenami a náročnými obdobiami jazdy.


Vďaka týmto predpisom bude pre vás ľahšie prechádzať kontrolami a dostať sa včas do cieľa. Úrady v ktorejkoľvek krajine EÚ môžu vykonávať kontroly na diaľku a za predpokladu, že údaje z vášho tachografu sú v poriadku, budete môcť pokračovať v ceste bez toho, aby vás niekto zastavoval. To je hlavný dôvod, prečo je dobré sa uistiť, že predpisy neporušujete. Existujúce vozidlá so starými tachografmi môžu stále podliehať cestným kontrolám, takže je nesmierne dôležité správne používať všetky tachografy.

 

V minulosti sa ukázalo, že niektorí vodiči a majitelia nákladných vozidiel manipulovali s údajmi z tachografov s cieľom vyhnúť sa dodržiavaniu bezpečnostných noriem vodičov. Nariadenia EÚ sú navrhnuté tak, aby to výrazne sťažili, pričom zároveň neobmedzovali a nezdržiavali tých, ktorí kontrolám vyhovejú. 

 

Aké je nové nariadenie o tachografoch?

Inteligentné tachografy prvej generácie sú povinné vo všetkých nových nákladných vozidlách od 15. júna 2019. Podľa najnovšieho nariadenia EÚ musia byť tachografy druhej generácie namontované do všetkých nových nákladných vozidiel nad 3,5 tony registrované od 21. augusta 2023. Do konca roka 2024 sa musia byť vymenené všetky staré analógové alebo digitálne tachografy (okrem inteligentných tachografov prvej generácie) v nákladných vozidlách používaných pri cezhraničných prepravách. A do augusta 2025 musia byť modernizované všetky inteligentné tachografy prvej generácie používané pri cezhraničných prepravách.

Hlavnou funkciou tachografov druhej generácie je to, že umožňujú kontrolovať cezhraničnú premávku prostredníctvom satelitného systému určovania polohy, ako aj čas a miesto nakládky a vykládky.

 

Váš inteligentný tachograf bude tiež schopný komunikovať s miestnymi úradníkmi, ktorí budú môcť na diaľku kontrolovať údaje z vášho tachografu bez toho, aby bolo potrebné zastaviť vaše vozidlo. Ak sa nezistia žiadne problémy, orgány musia údaje do troch hodín vymazať.

 

Plánujte si cestu, aby ste vyhoveli novému nariadeniu o tachografoch

Nové nariadenie o tachografoch znamená, že plánovanie vašej cesty nebolo nikdy dôležitejšie. Efektívnejšie plánovanie cesty vám pomôže stať sa lepším vodičom. Zaistí, že vaša cesta bude príjemnejšia a poskytne vám väčšiu kontrolu. Tu si môžete stiahnuť príručku, ktorá vám vysvetlí, ako efektívne riadiť svoj čas a pomôže vám dodržiavať predpisy. Zahŕňa nasledujúce informácie:

  • Tipy, ako sa dostať do cieľa včas
  • Spôsoby, ako urobiť cestu nákladným vozidlom menej stresujúcu
  • Čo robiť, ak sa vám kráti čas jazdy a najbližšie parkovisko pre kamióny je plné

Ďalšie informácie o novom nariadení o tachografoch nákladných vozidiel