Trucks

Jonas Nordquist
2022-12-09
5.5 min
Úspora paliva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Päť tipov, ako ušetriť palivo a zlepšiť hospodárnosť nákladného vozidla

Aj v najpriaznivejších časoch je minimalizácia spotreby paliva nákladných vozidiel nevyhnutná pre ziskové podnikanie. Keď musíte čeliť aj inflácii, vysokým cenám energií a kríze životných nákladov, záleží na každej úspore. Dobrou správou je, že na zlepšenie palivovej účinnosti svojho vozidla môžete urobiť mnoho vecí hneď.

1. Poskytujte svojmu vozidlu dobrú údržbu a pravidelný servis

  • Pravidelný servis a údržba: Servisní technici vám pomôžu identifikovať problémy spôsobujúce zbytočne vysokú spotrebu paliva, ako je odpor bŕzd či zadreté brzdy, zanesené vzduchové filtre, úniky tlaku alebo úniky paliva.
  • Kvalita paliva a oleja: Vždy používajte správne palivo a olej podľa pokynov výrobcu. Mazivá slúžia k zníženiu trenia, ale časom sa rozkladajú, takže vynechanie plánovaného servisu môže znamenať zbytočné straty energie. Dodržiavaním servisných intervalov výmeny oleja zaistíte, aby váš motor pracoval s minimálnymi stratami energie. 
  • Aktualizácia softvéru vozidiel: Softvér je stále dôležitý pre zlepšovanie výkonu a znižovanie spotreby paliva nákladných vozidiel a ich motorov a výrobcovia ho neustále aktualizujú a vylepšujú. Oplatí sa kontaktovať miestny servis, aby ste zistili, aké aktualizácie softvéru sú k dispozícii pre vaše nákladné vozidlo.

       
        Prečítajte si viac o tom, ako vám môže správna údržba vozidla ušetriť palivo.


2. Zvoľte správne pneumatiky a zaistite správne nastavenie kolies

  • Správne pneumatiky: Pri hľadaní pneumatík s nízkym valivým odporom sa riaďte štítkami a klasifikáciou pneumatík, pretože to môže mať významný vplyv na spotrebu paliva. Napríklad najnovšie pneumatiky triedy A majú vylepšený dezén a gumové zmesi behúňa a bočníc, ktoré zaisťujú nižší valivý odpor a trenie. Predpokladá sa, že pneumatiky triedy C a D môžu pomôcť prispieť k zníženiu nákladov vďaka dlhšej životnosti, avšak úspora paliva pri použití pneumatík triedy A často preváži náklady na kratšie intervaly výmeny pneumatík, najmä v prípade nákladných vozidiel, ktoré jazdia na dlhé vzdialenosti.
  • Tlak v pneumatikách: Podhustené pneumatiky zvyšujú valivý odpor, čo následne vedie k vyššej spotrebe paliva. Prispieva to tiež k vyššiemu opotrebovaniu pneumatík.
  • Nastavenie geometrie kolies: Pri nesprávnej geometrii prednej a zadnej nápravy vzniká výrazne vyšší valivý odpor, ktorý zvyšuje nielen spotrebu paliva, ale aj opotrebovanie pneumatík. U štandardného ťahača sa môže zvýšiť spotreba paliva až o 3%, a ak má nesprávnu geometriu aj náves, je to ešte viac. Keby mali všetky nápravy návesu nesprávnu geometriu, mohlo by dôjsť k zvýšenie spotreby paliva až o 15%. Geometriu kolies môže skontrolovať a nastaviť servisný technik počas najbližšieho plánovaného servisu.

 

         Ďalšie informácie o vplyve valivého odporu na spotrebu paliva.

3. Zabezpečte optimálnu aerodynamiku vozidla

  • Pridajte strešný spojler a deflektory: pri vyšších rýchlostiach môže strešný spojler znížiť spotrebu paliva až o 5%. Ak to však s maximalizáciou aerodynamického výkonu myslíte naozaj vážne, je dôležité dbať aj na správne nastavenie strešného spojlera. Výskum spoločnosti Volvo Trucks ukázal, že keď je strešný spojler namontovaný o 5 cm nižšie alebo o 10 cm vyššie oproti správnej polohe, potenciálne úspory sa znížia až o jedno percento. Z tohto dôvodu sa odporúča montáž strešného spojlera v servise.
  • Pridajte bočné aerodynamické spojlery: po namontovaní môžu ušetriť až 3% paliva.
  • Odstráňte nepotrebné externé príslušenstvo: externé príslušenstvo, ako sú prídavné svetlá, ochranné rámy, horné tyče a vzduchové klaksóny môžu byť pre prácu dôležité, no je potrebné si uvedomiť, že ovplyvňuje prietok vzduchu a spotrebu paliva, takže stojí za to posúdiť, či je každé z nich skutočne nutné.

         
         Ďalšie informácie o vplyve aerodynamiky a príslušenstva nákladných vozidiel na spotrebu paliva.


4. Trasy plánujte strategickejšie

  • Optimálne trasy: V závislosti na hmotnosti vozidla môže dlhšia rovinatá trasa vyžadovať menej paliva ako kratšia kopcovitá. Môže byť tiež prospešné vyhnúť sa hustej premávke a nekvalitným cestám, pretože aj tieto faktory môžu zvýšiť spotrebu paliva.
  • Používajte digitálne nástroje a systémy pre správu vozového parku: Môžu vám pomôcť pri zostavovaní harmonogramov a plánovaní trás pre celý vozový park s cieľom zabezpečiť, aby nákladné vozidlá zbytočne neplytvali palivom.

         
         Zistite viac, ako môže systém správy vozového parku pomôcť ušetriť palivo.

5. Inšpirujte a motivujte svojich vodičov, aby jazdili efektívnejšie

  • Školenie vodičov: Správna technika jazdy, ako je prispôsobenie rýchlosti, predvídanie, výber prevodového stupňa a používanie tempomatu, môžu výrazne zlepšiť spotrebu paliva nákladného vozidla. Školiace programy pre vodičov pomôžu jednotlivým vodičom zdokonaliť si techniku jazdy.
  • Digitálne nástroje: systémy správy vozového parku a ďalšie digitálne nástroje môžu pomôcť sledovať spotrebu paliva vo vozových parkoch a identifikovať oblasti, v ktorých je možné dosiahnuť zlepšenie. 
  • Odmeny a stimuly: Zapojte celý tím do úspory paliva tak, že budete podporovať a oceňovať úspornú jazdu prostredníctvom interných súťaží a skupinových cieľov.

Prečítajte si viac o úspore paliva

Takto môžu technológie pomôcť pri rozvoji vodičov a dosiahnutí hospodárnej jazdy a čo najlepšie implementovať iniciatívy na podporu úspornej jazdy v celom vozovom parku. Okrem vyššie uvedeného môžete pri špecifikácii nového nákladného vozidla urobiť veľa pre to, aby ste znížili spotrebu paliva. Tu nájdete ďalšie informácie o zvyšovaní hodpodárnosti nákladných vozidiel.