Trucks

Čo potrebujete vedieť o dojazde elektrického nákladného vozidla

| 3 minúty | 3 minúty
Ako ďaleko možno prejsť v elektrickom nákladnom vozidle? Tu nájdete odpoveď na túto a ďalšie otázky týkajúce sa akumulátorov, dojazdu a vplyve vodiča.
Nabíjacia stanica
Dojazd elektirckého nákladného vozidla je ovplyvnený mnohými podobnými faktormi, aké ovplyvňujú spotrebu paliva pri dieselovom motore.

Ako ďaleko prejdem s elektrickým nákladným vozidlom s plným nabitím?

Dojazd ťahača návesu 4x2 s priemernou hmotnosťou 30 ton je približne 300 km. V závislosti od špecifikácie a aplikácie však môže byť dojazd aj oveľa dlhší, pretože naň má vplyv množstvo faktorov.
 

Ako ovplyvňuje počasie dojazd elektrického nákladného vozidla?

Zlé počasie, ako sú dážď, nízke teploty či silný protivietor, zvyšujú spotrebu energie, čím sa skráti dojazd vozidla – tieto podmienky by rovnako zvýšili spotrebu paliva v bežnom vozidle s naftovým pohonom.
 

Ako ovplyvňuje správanie vodiča dojazd nákladného vozidla?

V mestskom a regionálnom prostredí môže dobre vyškolený vodič spotrebovať približne o 20 percent menej energie ako nedostatočne vyškolený vodič. Optimálnou technikou jazdy je správne predvídanie s minimálnym brzdením a zrýchľovaním – podobne pri bežnom vozidle s naftovým pohonom. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že pri elektrickom nákladnom vozidle je plynulé brzdenie ešte dôležitejšie, pretože energia sa rekuperuje a ukladá v akumulátore vozidla, čím sa predlžuje dojazd.
 

Aký vplyv má brzdenie na akumulátor?

Kinetická energia z pohybu vozidla sa rekuperuje a využíva na dobíjanie akumulátora. To pomáha predĺžiť dojazd.
 

Existujú nejaké ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na dojazd akumulátorového vozidla?

Karoséria vozidla môže mať významný vplyv, pokiaľ využíva energiu z akumulátorov nákladného vozidla. Napríklad miešačka betónu spotrebuje oveľa viac energie ako skriňové vozidlo. Významný vplyv bude mať aj hmotnosť vozidla a topografia cesty – podobne ako v prípade konvenčného nákladného vozidla s naftovým motorom.
 

Čo sa stane s akumulátorom, keď vozidlo stojí?

Spotreba energie v pokoji vozidla je obmedzená – pokiaľ hnacia línia nepoháňa aj funkcie s vysokou spotrebou energie, ako sú miešačky betónu.
 

Môže používanie elektrických spotrebičov alebo nabíjanie mobilných telefónov ovplyvniť dojazd vozidla?

Nie, drvivá väčšina energie uloženej v akumulátore sa využíva na pohon. Spotreba energie pomocných systémov, ako sú kúrenie, chladenie, čerpadlá alebo iné spotrebiče pre vodiča, je v porovnaní s tým, čo sa spotrebuje na pohon, veľmi malá. Napríklad smartfón obsiahne oveľa menej ako 0,01 kilowatthodín energie, pričom na palube vozidla môže byť uložených viac ako 500 kWh energie.
 

Čo sa stane, ak sa akumulátor nákladného vozidla vybije?

Stav nabitia akumulátora je možné neustále sledovať na prístrojovom paneli, ako aj na diaľku. Ak sa však priblíži k nule, vodič je upozornený a dostupný výkon sa zníži, čo ovplyvní jazdné vlastnosti.
 

Súvisiace články