Trucks

Elektrické nákladné vozidlá sa môžu stať súčasťou mainstreamu skôr, ako si myslíte. Tu sú dôvody.

| 3 minúty | 3 minúty
Celý dopravný priemysel čelí náročným požiadavkám na zlepšenie svojho vplyvu na klímu. Aby sa urýchlil prechod na udržateľnejšiu dopravu, cieľom spoločnosti Volvo Trucks je, aby do roku 2040 bol celý rad produktov bez fosílnych palív. Kľúčovú úlohu pri dosiahnutí tohto cieľa zohrajú elektrické nákladné vozidlá. Môže to znieť ako nereálny cieľ, no v skutočnosti prebieha prechod na elektrické vozidlá oveľa rýchlejšie, ako väčšina očakávala. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je to tak.

Náklady na vlastníctvo elektrického vozidla klesajú

Hoci je dnes elektrické nákladné vozidlo drahšie ako bežné vozidlo, menší počet pohyblivých častí elektromotora predstavuje jeho dlhšiu životnosť a menej údržby. Cena akumulátorov medzičasom klesá rýchlosťou, ktorá prevyšuje očakávania väčšiny analytikov. Pretrvávajúce investície do sektora obnoviteľnej energie znižujú náklady na výrobu elektriny na úroveň, pri ktorej bude prevádzka elektrického nákladného vozidla predstavovať zlomok nákladov na naftu.
 

Akumulátory sú neustále lepšie

Keďže dopyt po elektrických vozidlách prudko stúpa, zrýchľuje sa aj inovácia akumulátorov. Ľahšie lítium-iónové akumulátory majú asi tretinu hmotnosti a polovičný objem v porovnaní s olovenými. A pri postupnom zdokonaľovaní technológie sú stále ľahšie a výkonnejšie. Ba čo viac, výrazný posun by mohla priniesť ďalšia generácia akumulátorov, známych ako polovodičové akumulátory. Tie sa nabíjajú rýchlejšie, sú bezpečnejšie a poskytujú až dvojnásobnú energetickú hustotu v porovnaní s dnešnými lítium-iónovými typmi, čo môže potenciálne zdvojnásobiť dojazd.
 

Riešia sa aj problémy súvisiace s infraštruktúrou

Dnes sa dá elektrické nákladné vozidlo využívané na prepravu s kratšími vzdialenosťami ľahko nabiť aj cez noc. Hoci infraštruktúra na rýchle nabíjanie nákladných vozidiel je stále malá, postupne sa rozširuje, pretože mestá, logistické centrá, automobilky a čerpacie stanice sa snažia uspokojiť narastajúci dopyt. A nové technológie vrátane inteligentných nabíjačiek a inteligentných akumulátorov umožňujú ultrarýchle nabíjanie v širšom rozsahu podmienok. Nové prieskumy tiež dokazujú, že rýchlosť nabíjania sa výrazne zvýši vďaka vylepšeniam lítium-iónových akumulátorov.
 

Elektrické nákladné vozidlá sa stávajú lepšou voľbou

Keďže cena elektrických vozidiel klesá, ich voľba by mohla byť viac než len otázkou udržateľnosti a nákladov. Elektrické nákladné vozidlá sú tiež obľúbené u vodičov, pretože generujú menej vibrácií ako tradičné naftové vozidlá. Ľahšie sa s nimi manévruje a parkuje, vďaka čomu sú veľmi vhodné na jazdu a prepravu v mestskom prostredí. Ako nízkouhlíková alternatíva bez výfukových emisií sú elektrické nákladné vozidlá obľúbené u spoločností, ktoré chcú fungovať udržateľnejšie.
Prechod na elektrické vozidlá by mohol byť rýchlejší, než mnohí predpokladali. Prinajmenšom existuje veľa znakov, ktoré tento vývoj naznačujú. A elektrické nákladné vozidlá už jazdia po našich cestách v reálnej prevádzke.

Lars Mårtensson

Riaditeľ pre životné prostredie a inovácie vo Volvo Trucks

Súvisiace články